Joka viides suomalainen kärsii atopiasta – näillä vaivattomilla vinkeillä selviät talvesta

Atopiasta kärsii joka viides suomalainen – pakkasen kiristämästä talvi-ihosta vieläkin useampi. Apu löytyy muun muassa säännöllisestä ja tehokkaasta kosteutuksesta, mutta se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä käy toiselle. Lue helpot ja huojentavat vinkit, miten huolehdit herkästä ihostasi parhaasi mukaan.

Tiesitkö, että noin 20 prosentilla suomalaisista on kuiva, atooppinen iho? Etenkin talvisin suomalaiset kärsivät pakkasen aiheuttamasta ihon kuivuudesta: viima, kirpakka pakkanen, kuiva ilma ja lämmin sisäilma eivät tunnestusti tee iholle hyvää.

Talvella kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, sopivatko ihonhoitotuotteet ihollesi ja että ihoa tulee rasvattua monen kertaa päivän aikana oikeaan aikaan.

1. Kokeile rauhassa ja löydä oikea tuote

Säännöllinen rasvaus on herkän ja kuivan ihon hoidon kulmakivi. Voidetta kannattaa kokeilla enemmän kuin yhden tai kaksi kertaa, sillä iho vaatii aikaa tottuakseen uuteen tuotteeseen. Iho uusiutuu kokonaan kolmessa viikossa.

– Perusvoiteita on tarjolla paljon. Kannattaa kokeilla rauhassa eri laatuja, kunnes itselle sopiva kosteuttaja löytyy, opastaa ihotautilääkäri Liisa Karppinen.

Se mikä sopii toiselle, voi toisen iholla aiheuttaa epämiellyttäviä oireita, kuten kirvelyä ja kutinaa. Iho-oireiden taustalla voi olla yliherkkyys tai jopa allergia esimerkiksi säilöntäaineille tai voiteissa käytettävälle alkoholille. Kun iho oireilee, voi apu löytyä sellaisista voiteista, jotka eivät sisällä mitään lisä- tai säilöntäaineita.

2. Kosteuta oikeaan aikaan

Ennen uloslähtöä iho kannattaa kosteuttaa hyvissä ajoin, jotta voide ehtii imeytyä.

– Ihoa kannattaa rasvata vähintään kaksi tuntia ennen uloslähtöä, jottei voide jäädy ihon pintaan, Karppinen neuvoo.

Ihoon ulkoilun ajaksi jätettävät pakkasvoiteet kannattaa unohtaa kokonaan.

– Tutkimukset ovat osoittaneet, ettei niistä ole juurikaan hyötyä, mutta haittaa niistä kyllä on. Ne peittävät kylmän tunteen iholla eivätkä suojaa paleltumilta.

3. Pukeudu oikeanlaisiin materiaaleihin

Ihon suojaaminen vaatetuksella on ensiarvoisen tärkeää, mutta huomiota kannattaa kiinnittää myös vaatteiden materiaaleihin.

– Kuivasta ihosta tai atopiasta kärsivän kannattaa valita sileäkuituisia vaatteita pakkaselta suojaamaan. Villakin voi olla sileäkuituista ja monet keinokuidut ovat sileitä. Karheat materiaalit ärsyttävät ihoa entisestään, Karppinen muistuttaa.

Käsineet suojaavat käsien ihoa kuivumiselta, ja ne on hyvä ottaa käyttöön aina lämpötilan viiletessä.

Vinkkejä kasvojen hoitoon talvikaudella

1. Muista puhdistaa sekä kosteuttaa kasvojen iho. Puhdistus ja kosteutus kulkevat aina käsi kädessä: puhdista ensin, kosteuta sitten.

2. Kosteutukseen valitaan täyteläisempiä ihonhoitovoiteita, kosteuttavia naamioita, sekä seerumia ja tehotippoja. Voit myös kokeilla kosteuttavia hoitoja kosmetologin vastaanotolla.

3. Perinteisiä pakkasvoiteita ei suositella, sillä ne eivät suojaa paleltumilta.

4. Muista myös suojata kasvot pakkasilla: esimerkiksi kaulaliinalla tai kommandopipolla.

Vinkkejä käsien hoitoon talvikaudella

1. Myös kädet kuivuvat herkästi pakkasilla ja kuivan sisäilman vuoksi, joten käsiä on hyvä rasvata aamuin illoin.

2. Käsille tarkoitettu kosteusvoide on hyvä pitää matkassa mukana, jolloin käsien rasvaus muistuu mieleen myös helpommin.

3. Kädet on hyvä kosteuttaa juuri ennen nukkumaanmenoa huolellisesti, jolloin voide saa imeytyä ihoon koko yön ajan. Ihon kosteutusta voi tehostaa vielä laittamalla käsiin ohuet puuvillahansikkaat.

4. Vältä turhaa käsien pesua ja desinfiointiaineiden käyttöä, sillä ne kuivattavat käsiä. Muista rasvata kädet jokaisen pesun jälkeen.

Vinkkejä jalkojen hoitoon talvikaudella

1. Hemmottele jalkoja silloin tällöin jalkakylvyillä.

2. Myös jalkoja tulee rasvata joka päivä: käytä eritoten jaloille tarkoitettuja rasvoja.

3. Jumppaa jalkoja voimistelemalla: kipristelemällä varpaita ja laittamalla jalat koukkuun ja taas suoraksi.

Lue myös:

Lähteet: Deski.fi, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat