Joka kymmenenneltä työikäiseltä puuttuu omat hampaat

Suomalaisten hampaiden kunto on kohentunut huomattavasti viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana säännöllisen hammashoidon avulla. Vaikka hampaattomuus on vähentynyt, yksittäisiä hampaita joudutaan edelleen poistamaan – ja yhä useammin niitä korvataan hammasimplanteilla.

Omien hampaiden säilyttäminen on yksi tärkeimmistä mittareista, kun puhutaan suun hyvinvoinnista. Yleisesti ottaen suomalaisten hampaiden kunto on kohentunut ja hampaattomuus vähentynyt, mutta yksittäisiä hampaita joudutaan edelleen korvaamaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Terveys, toimintakyky ja hyvinvointi Suomessa 2011 -raportin mukaan joka kymmenennellä yli 30-vuotiaalla ei ole lainkaan omia hampaita. Hampaita joudutaan poistamaan reikiintymisen, tapaturmien ja vakavien ientulehdusten vuoksi.

Proetiikan ABC – Tunne yleisimmät hammasproteeseihin liittyvät termit

Hammasimplantti

Hammasluuhun istutettava keinojuuri, jonka päälle rakennetaan kruunu.

Hammaskaula

Hampaan kruunun ja juuren välinen alue.

Juurihoito

Tulehtuneen tai vaurioituneen hampaan ytimen hoito.

Kokoproteesi

Irrotettava hammasproteesi, jota käytetään kun kaikki hampaat puuttuvat. Kansankielellä tekohampaat.

Kruunu

Hampaan näkyvä osa. Yhden hampaan korvaava kiinteä proteesi, joka asetetaan oman juuren tai keinojuuren päälle.

Mini-implantti

Tavallista implanttia pidempi ja kapeampi. Asennetaan kevyemmässä toimenpiteessä ja vain kokoproteesin tueksi, kun luuta on liian vähän tavallisia implantteja varten.

Molaarit

Poskihampaat

Proteesi

Puuttuvat hampaat voidaan korvata proteeseilla. Proteeseja on useita erilaisia, kiinteitä ja irrotettavia.

Protetiikka

Poistetun hampaan korvaaminen erilaisilla hammasproteeseilla ja implanteilla.

Proteetikko

Protetiikkaan perehtynyt erikoishammaslääkäri.

Silta

Proteettinen rakenne, jolla voidaan korvata yksi tai useampi puuttuva hammas. Silta kiinnitetään viereisiin hampaisiin tai implantteihin.

Titaani

Metalli, jota käytetään hammasimplanteissa.

Zirkoni

Posliinivalmiste, jota käytetään hammasimplanteissa.        

– Hampaiden puuttuminen vaikuttaa purentaan, leukojen asentoon sekä esimerkiksi syömiseen ja puhumiseen. Purennan ongelmat voivat aiheuttaa päänsärkyä sekä niska- ja hartiaseudun kipua. Tätä eivät monet potilaat edes tiedosta, Oralin suukirurgi Susanne Tuominen huomauttaa.

Monet potilaat tulevat hammaslääkäriin korvaamaan puuttuvia etuhampaita esteettisten haittojen vuoksi. Tuominen pitää potilaan ulkonäköongelmia varsin riittävänä perusteluna hakeutua hammaslääkäriin.

– On hirveän tärkeää, että ihminen pystyy nauramaan ja hymyilemään vapaasti. Pelkästään hymyn korjaaminen parantaa huomattavasti elämänlaatua.

Hammasimplantit kasvattavat suosiotaan

Puuttuvia hampaita on mahdollista korvata joko irrotettavilla proteeseilla, eli tekohampailla, tai kiinteillä proteeseilla, kuten kruunuilla, silloilla ja hammasimplanteilla.

– Implantit ovat tulleet koko ajan suosituimmiksi ja potilaat ovat entistä tietoisempia hammasimplanttien hyödyistä. Päivässä minulla saattaa olla kahdeksankin potilasta, joille asennetaan hammasimplantti, Tuominen kertoo.

Implantti tarkoittaa käytännössä yhtä tai useampaa uutta hammasta vanhojen hampaiden joukossa. Sen on tarkoitus juurtua leukaluuhun, eikä se tukeudu sillan tavoin viereisiin hampaisiin.

– Monet potilaat pyytävät jo suoraan hammasimplanttia, koska edelliset kokemukset esimerkiksi juurihoidosta eivät ole olleet miellyttäviä.

Laadukas ja tutkituilla materiaaleilla toteutettu implanttihoito ei ole edullisin vaihtoehto, mutta huono taloustilannekaan ei ole laskenut hammasimplanttihoitojen suosiota, vaan implantteja asennetaan potilaille lähes päivittäin.

– Jokaiselle potilaalle tehdään huolella yksilöllinen hoitosuunnitelma, jossa pohditaan eri vaihtoehtoja. Monet kuitenkin päätyvät hammasimplanttiin, koska se on laadukas ja pitkäkestoinen vaihtoehto. Tällöin hoidon hintakin muodostuu kohtuulliseksi, Tuominen kertoo.

Lähde: Oral.fi

Kuva: Colourbox.com

Maaliskuussa 2014 Studio55.fi-lähetyksessä keskusteltin hampaiden ja suun terveydestä. Mitkä ovat yleisimmät iän tuomat suun ja hampaiden ongelmat? Vieraana hammaslääkäri Sami Savolainen. 

Hampaiden hyvinvointi ja suun terveys 23:23


Lue myös:

    Uusimmat