Mainos

Joka kodin asuntomarkkinoiden 500. lähetys

Suomalaisilla on aina ollut unelmana asua omakotitalossa järven rannalla merinäköalalla, keskellä kaupunkia rauhallisella alueella. Mielellään saisi vielä olla rinnetalo tasamaatontilla. Tämän tyyppisiin ongelmiin olemme etsineet vastauksia jo 500:ssa Joka Kodin Asuntomarkkinat -ohjelmassa.

Ensimmäinen ohjelma lähetettiin 8. syyskuuta 1991. Nimensä se sai siitä, että ohjelman ajatuksena oli koettaa myydä asuntoja televisiossa. Apuna käytettiin pieniä still-kuvia ja videopätkiä. Elettiin aikaa, jolloin asuntojen myynti loppui laman takia lähes kokonaan. Mieleen tuleekin aika monta liikuttavaakin hetkeä, kun ihmiset koettivat päästä eroon kahden asunnon loukusta tai myydä asuntoa, jonka arvo oli pudonnut puoleen.

Moneen otteeseen tarkasteltiin myös sitä, millaisen asunnon saa mistäkin päin Suomea miljoonalla mummonmarkalla. On esitetty asuntouutisia ja asuntomarkkinakatsauksia ja on pyritty tarkastelemaan markkinoita niin nuorten asunnonvaltaajien kuin vanhemmassa iässä olevien ihmisten näkökulmasta. Iso ja mieleenpainuva operaatio oli myös se, kun metsästimme Suomen parasta asuinaluetta vuonna 2006.

Remontti-Reiska astui ruutuun kesällä 1993. Hänen ensimmäinen projektinsa oli ovisilmän asentaminen! Siitä hommat pikku hiljaa suurenivat. Aluksi nikkaroitiin paljon ja tehtiin sänkyjä ja vastaavia. Sitten tulivat vuoroon vierailut julkisuuden henkilöiden − ja vähän tuntemattomampienkin − kodeissa, joissa toteutettiin erilaisia remontteja. Olemme tehneet sairaita taloja terveiksi. Yksi mielenkiintoinen hanke oli "Mestarit katolla". Kerran korjattiin ja myytiin kaksio Arsenalin huutokaupassa.

Reiskalla on ollut tietysti apureita. Heti alussa tuli mukaan Kirsi Laamanen Kisälli-Kirsi, joka oli kovasti mukana nikkarointivinkeissä ja oli kätevä käsistään ja sanavalmis ihminen. Viime vuonna ilmestyi sitten Ari Lahti, monitaituri, joka tekee mitä vaan, mistä vaan.

Arto Kemppainen puolestaan toimi energia-eksperttinä jo 1990-luvun puolivälissä, jolloin ei vielä paljon puhuttu ilmastonmuutoksesta. Hän kertoi vinkkejä ja esitteli silloin vielä eksoottisen asian − maalämpöpumpun! Ekomestari, arkkitehti Jouni Töyrylän ohjeiden mukaan tehtiin jopa keinuva huussi, Pispala esiteltiin Lauri Viidan runoin − ja taisipa Jouni kerran näyttää, minkälainen on maailman alku ja loppu.

Ensimmäinen TV-talo rakennettiin Keravalle ja huutokaupattiin. Seuraava tehtiin vuonna 1994 Pietarsaaren asuntomessuille. Siitä lähtien onkin tehty tiivistä yhteistyötä Suomen Asuntomessujen kanssa, mistä on esimerkkinä parhaillaankin menossa oleva TV-talon rakentaminen kesän 2008 asuntomessuille Vaasaan.

Hauska ja mieleenpainuva projekti oli "Oma koti Ollille", jossa tehtiin talo Olli Oikariselle. Olli on kerrassaan mainio tyyppi ja talkoisiin osallistui useita mukavia, julkisuudesta tuttuja henkilöitä. Hauskaa oli!

Nuoret on aina pyritty pitämään esillä. Tulevien ammattilaisten kanssa on tehty useampiakin talonrakennusprojekteja ja esitelty tulevaisuuden taitajien kädenjälkiä. Mökkihullulle Suomen kansalle oli saatava oma ohjelmansa: syntyi Mökkitalkoot.

Taloyhtiöt ovat olleet alusta pitäen lähellä sydäntä. Yhteistyössä varsinkin Suomen Kiinteistöliiton asiantuntijoiden kanssa olemme jakaneet sekä teknistä että juridista neuvontaa ja ylipäätään koettaneet opettaa ihmisiä asumaan ja toimimaan taloyhtiöissä. Viime vuosikymmenen puolivälissä näytettiin, kuinka kotilähiöitä laitetaan kuntoon ja kannustettiin taloyhtiöitä muutenkin pitkäjänteiseen, suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon. Siinä riittää haastetta jatkossakin.

Presidentti Mauno Koivistolle tehtiin pihagrilli muuraustöiden maailmanmestari Janne Rantalan kanssa. Toinen presidentti, Matti Ahtisaari tavattiin lähiöiden korjausten yhteydessä Järvenpään Jampassa.

Ohjelman ensimmäisen vuosikymmenen aikana sisustaminen oli keskeinen osa ohjelmaa. Sitä toimitti ja juonsi Hanna Sumari. Hänen johdollaan tutustuttiin moniin mielenkiintoisiin koteihin ja etsittiin erilaisia sisustusvinkkejä siinä määrin, että se poiki oman sisustusohjelman, Divaanin. Sen ensimmäinen juontaja oli Pirjo Kauppinen.

Piharakentaminen ja -valaistus olivat yhdessä vaiheessa voimakkaasti esillä Vuoden paras piha -kilpailujen muodossa, jotka järjestettiin yhteistyössä Puutarhaliiton ja muiden alan toimijoiden kanssa. Silloin käsiteltiin niin yhteis- kuin yksityispihojakin. Vuodesta 2002 aina vuoden 2007 kevääseen pyöri oma, puutarhoihin ja pihaan keskittynyt ohjelma - Pioni. Sitä juonsi ja toimitti puutarhuri Eija Klaucke.

Joka Kodin Asuntomarkkinoiden ylivoimaisesti juhlallisin ja mieleenpainuvin hetki oli vuonna 2003, kun saimme vastaanottaa kuluttajatiedon julkistamispalkinnon valtion juhlahuoneistossa Smolnassa silloiselta kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkariselta.

Joka Kodin Asuntomarkkinat kiittää katsojiaan! Teitä on ollut keskimäärin puoli miljoonaa joka viikko. Lupaamme olla jatkossakin luottamuksen arvoisia ja tuottaa edelleen tiiviisti ajassa − ja ehkä vähän sen edelläkin − olevia ohjelmia.

Sohvien miehet ovat tärkeä kohderyhmä jatkossakin. Kannattaakin kuitenkin aina miettiä, mitä voi tehdä itse ja mitä on järkevä teettää ammattilaisella. Me näytämme ja kerromme, millaisia palveluja ammattilaisilta voi pyytää ja minkälaista laatua heiltä tulee vaatia.

(JKA 12.10.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.