Mainos

Johtiko vankilassa radikalisoitunut imaami Espanjan iskut tehnyttä terroristisolua?

Espanjassa imaamin epäillään luoneen terroristisolun, jonka uskotaan tehneen Barcelonan ja Cambrilsin autoiskut. Kataloniassa Ripollin kaupungissa asuva imaami Abdelbaki Es Satty onkin joutunut poliisin suurennuslasin alle iskujen jälkeen.

Sattyn tunteneet kuvailevat häntä uskonnolliseksi mieheksi. Hänen kerrotaan pyytäneen lomaa moskeijasta, jossa hän saarnasi. Sattyn oli ilmeisesti tarkoitus palata Marokkoon henkilökohtaisten asioiden vuoksi.

– Hän sanoi tiistainaamuna, että hän lähtee lomalle Marokkoon, kertoo Sattyn asuintoveri Nordeen el Haji.

Poliisi kuitenkin uskoo Sattyn olleen osallisena Alcanarin kaupungissa keskiviikkona tapahtuneessa räjähdyksessä. Espanjan iskuista epäillyn terroristisolun uskotaan rakentaneen pommeja rakennuksessa, kun se räjähti vain päivää ennen autoiskuja.

CBS Newsin mukaan poliisi yrittää selvittää, kuoliko Satty räjähdyksessä.

Räjähdyksen epäillään pakottaneen terroristisolun vaihtamaan suunnitelmiaan. Uudeksi suunnitelmaksi valikoitui jalankulkijoiden päälle ajaminen autoilla.

– He valmistelivat yhtä tai useampaa iskua Barcelonassa, ja räjähdys Alcanarissa esti tämän, sillä heillä ei enää ollut materiaalia, jota olisi tarvittu vielä laajamittaisempien hyökkäysten toteuttamiseen, Josep Lluis Trapero Katalonian poliisista kertoi aiemmin.

"Halusi kaikkien marokkolaisten ajattelevan kuten hän"

El Mundo -lehti kertoi lähteisiinsä perustuen, että Satty oli päässyt vankilasta vuonna 2012. Lehden mukaan Satty oli tutustunut vankilassa muun muassa Rachid Aglifiin, joka oli tuomittu 18 vuoden vankeuteen Madridin vuoden 2004 pommi-iskujen vuoksi. Juniin kohdistetuissa iskuissa kuoli 191 ihmistä.

Sattyn epäillään radikalisoituneen Aglifin vaikutuksesta.

Poliisipäällikkö Josep Lluis Trapero on vahvistanut imaamilla olleen oikeudellisia ongelmia, mutta ne eivät liittyneet terrorismiin. The Telegraphin mukaan Satty olisi kuljettanut huumeita Marokon ja Espanjan välillä.

Kaikilla terroristisoluun kuuluneilla kerrotaan olleen yhteyksiä Ripollin kaupunkiin, missä Satty työskenteli vankilasta vapautumisen jälkeen. Sattyn vaikutusta iskun toteuttaneisiin nuoriin miehiin on spekuloitu runsaasti mediassa.

– Imaami käyttäytyi tavallisesti julkisissa paikoissa. Jos hän söi nuorten aivot, hän on tehnyt sen salaisesti, salaisessa paikassa, toteaa Ripollissa asuva marokkolainen Mohames Akhayad.

Toinen marokkolainen kuvailee imaamin olleen yksineläjä, joka vietti enemmän aikaa nuorison kuin omanikäistensä kanssa.

Samalla kadulla Sattyn kanssa asuva Francesc Gimeno kertoo Sattya pidetyn "hyvin islamistisena".

– Hän halusi kaikkien marokkolaisten ajattelevan kuten hän. Uskonto piti laittaa kaiken edelle.

Sattyn kerrotaan myös matkustaneen usein Belgiaan, mistä monet Isisin tehtailemat terrori-iskut on kehitelty.

Etsintäkuulutetun sukulaiset syyttävät Sattya

Iskusta epäillyn ja edelleen pakoteillä olevan 22-vuotiaan Younes Abouyaaqoubin sukulaiset syyttävät imaamia Abouyaaqoubin ja tämän veljen Housseinin radikalisoimisesta.

Myös Abouyaaqoubien naapuri väittää imaamin "rekrytoineen Ripollin marokkolaisia ja suunnitelleen iskut".

– Younes ja Houssein alkoivat radikalisoitua tämän imaamin vaikutuksesta viimeisten parin vuoden aikana, miesten isoisä kertoo.

Younes Abouyaaqoubin epäillään ajaneen pakettiautoa, joka ajoi ihmisten päälle Barcelonassa. Viranomaisilla ei ole selvyyttä, onko perjantaina etsintäkuulutettu mies enää Espanjassa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.