Johtava puolalaispoliitikko, 73, syytti nuorten naisten ryyppäämistä alhaisesta syntyvyydestä – raivo repesi

"Naiset, älkää juoko alkoholia, jotta voitte saada lapsia – mutta älkää nyt ainakaan liian nuorina synnyttäkö, jotta ehditte kypsyä äideiksi."

Puolaa johtavan Laki ja oikeus -puolueen (PiS) johtaja Jaroslaw Kaczyński sai osakseen raivoa väitettyään viikonloppuna, että nuorten naisten liiallinen alkoholinkäyttö on syypää maan alhaiseen syntyvyyteen.

– Jos tilanne jatkuu sellaisena, että 25-vuotiaiksi asti nuoret naiset juovat yhtä paljon kuin ikäisensä miehet, lapsia ei tule, Kaczyński sanoi.

Kaczyński väitti, että alkoholisoituakseen miehen on juotava ylenpalttisesti keskimäärin 20 vuoden ajan, kun taas naisen vain kaksi. Hän perusteli väitteitään lääkärillä, joka on "onnistunut parantamaan kolmanneksen miesalkoholipotilaistaan mutta ei naisia".

Lisäksi Kaczyńskii sanoi, ettei naisten pitäisi saada lapsia liian nuorina, koska äitiyteen on "kypsyttävä".

"Voisimme tietenkin vain nauraa"

Muun muassa oppositiopoliitikot ja julkkikset kutsuivat 73-vuotiaan Kaczyńskin kommentteja todellisuudesta irtaantuneiksi, patriarkaalisiksi ja hölynpölyksi.

Vasemmistopoliitikko Joanna Scheuring-Wielgus sanoi kommenttien olevan roskaa.

– Voisimme tietenkin vain nauraa tälle ja tehdä tästä meemejä, mutta tämä on vakava ja traaginen asia, hän sanoi toimittajille eilen maanantaina.

Monet ovat sanoneet Kaczyńskin sivuuttavan todelliset ongelmat. Arvostelijoiden mukaan puolalaiset epäröivät lasten hankintaa muun muassa taloudellisista syistä sekä siksi, että Kaczynskin johtama PiS on rajoittanut aborttioikeutta.

– PiS-hallituksen johtama Puola on perheitä ja naisia vastaan, Scheuring-Wielgus sanoi.

Virallisten tilastojen mukaan Puolan syntyvyys on alle EU:n keskiarvon.

Lue myös:

    Uusimmat