Jen paljasti täydellisen ”Insta-mamman” törkeän käytöksen uima-altaalla: "Kaikki mitä näemme sosiaalisessa mediassa ei ole totta"

Amerikkalainen nainen jakoi Facebook-päivityksen erikoisesta sattumuksesta uima-altaalla. Hän todisti, kuinka eräs äiti keskittyi ottamaan täydellisiä Instagram-kuvia sen sijaan, että viettäisi laatu-aikaa lapsensa kanssa.

Moni näkee sosiaalisessa mediassa usein vain sen, kuinka muilla ihmisillä menee paljon paremmin kuin itsellä. Kuvien ja päivitysten perusteella kaikilla muilla on siisti koti, ihana parisuhde sekä hyvin käyttäytyvät lapset, kun taas oma arki koostuu likaisten sukkien ja lelujen keräämisestä pois lattialta. 

Siksi onkin välillä hyvä saada muistutus siitä, kuinka kaikki ei ole aina sitä, miltä Instagramissa näyttää.

Utahista kotoisin oleva taiteilija ja kuuden lapsen äiti Jen Flint ymmärsi tämän, kun hän näki erään naisen lapsensa kanssa uima-altaalla. Asiasta uutisoi muun muassa Someecards -sivusto.

Ruutu vei huomion pois omasta lapsesta

Jen vietti päivää lastensa kanssa uima-altaalla. Altaalle saapuivat äiti ja tytär, jotka olivat pukeutuneet täydellisesti yhteensopiviin uima-asuihin. Äidillä oli upeat, rennot kiharat, jotka oli sidottu kiinni asuihin sopivalla huivilla.

– Äiti käytti ensimmäiset minuutit puhumalla suureen ääneen puhelimeen, ja hänen tyttärensä seisoi vieressä odottaen lupaa mennä altaaseen. Äiti lopetti puhelun ja ryhtyi asettelemaan uimaleluja sekä aurinkorasvaa muuhun asuun sointuvan pyyhkeen päälle, kirjoittaa Jen päivityksessään.

– Sitten, kun nainen lopulta löysi täydellisen kuvakulman ja valaistuksen, hän otti esille puhelimensa ja kuvasi selfieitä lapsensa kanssa.

Jen selitti, kuinka lapsi kysyi kuvasession jälkeen lupaa mennä altaaseen. Nainen käski lapsen odottaa ja poseerata altaan edessä samalla, kun hän otti kuvia, ja vasta sen jälkeen lapsi sai mennä uimaan.

"Äiti, tulisitko kanssani uimaan?"

Kun kuvat olivat otettu, nainen syventyi jälleen ruudun ääreen. Jen huomasi, kuinka naisen tytär yritti saada äitinsä kanssaan uimaan, mutta nainen ei huomannut tätä.

– Pieni tyttö hymyili isosti ja sanoi ”muikku” niin kuin hän olisi tehnyt saman miljoona kertaa. Sitten nainen antoi luvan leikkiä. Lapsi uiskenteli hetken. Nainen soitti uudestaan ystävälleen, ja pieni lapsi kysyi yhä uudestaan: "Äiti, tulisitko kanssani uimaan? Jooko?". Nainen vilkaisi lastaan, mutta jatkoi puheluaan, Jen kirjoittaa. 

– Kymmenen minuutin jälkeen nainen lopetti puhelun. Hän keräsi aurinkorasvan, jota ei koskaan levitetty, sekä uimalelut, jotka eivät koskaan koskeneet veteen, takaisin laukkuun ja sitten hän sekä tytär lähtivät pois altaalta.

Jen istui vieressä ja mietti, kuinka vastaavanlaiset, täydellisesti asetellut kuvat saavat muut äidit tuntemaan huonoa omaatuntoa, vaikka todellisuus olisikin jotain aivan muuta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Yksi kuva ei kerro koko tarinaa 

Jen jatkaa päivitystään pohtimalla, miten joku muu äiti voi tuntea oman olonsa kamalaksi kuvan takia.

– Jossain on äiti, joka on kotona lastensa kanssa. Hänen kotinsa on sekaisin, hiukset ovat sotkussa ja hänen vaatteensa ovat täynnä ruokatahroja. Hän on väsynyt, koska on viettänyt koko päivän kokaten, siivoten ja leikkien lastensa kanssa, Jen kirjoittaa.

– Hän näkee naisen kuvan ja vertailee itseään äitinä uima-altaan naiseen. Pieni ääni hänen päässään sanoo "sinä et ole tarpeeksi hyvä… et näytä samalta kuin tuo nainen… sinulla ei ole rahaa ostaa kalliita uimapukuja tai aikaa luoda lapsesi kanssa ikimuistoisia hetkiä, kun hän on vielä pieni…" ja tämä äiti uskoo tämän. Hänestä tuntuu kuin hän olisi pettymys kaikille.

Jenin mukaan on liian helppo selata sosiaalista mediaa ja keksiä tarinoita siitä, miten muiden ihmisten elämä on paljon parempaa ja hienompaa kuin oma.

– Kaikki mitä näemme sosiaalisessa mediassa ei ole totta. Usein se kaikki on vain kulissia, Jen toteaa.

– Usein näemme myös todellisia kuvia lomamatkoilta ja kauniista kodeista ja upeasti laitetuista hiuksista, mutta se on vain se YKSI hetki. Muidenkin päivä on voinut sujua kuten meillä muilla: töitä tehden, siivoten ja niin edelleen...

Lopuksi Jen muistuttaa muita äitejä lopettamaan huonon omatunnon potemisen likaisen kodin tai kiireisen elämän takia. 

Keskustelu jakaantui

Facebookissa useat äidit kiittivät Jeniä ajatusten jakamisesta. Monen mielestä oman elämän jatkuva vertailu muihin on myrkyllistä ja epäolennaista.

Osa kuitenkin oli erimieltä. Moni käyttäjä ymmärsi Jenin ydinidean, mutta nämä eivät pitäneet siitä, että Jen myös arvosteli toista naista äitinä.

– Sinulla ei ole mitään käsitystä siitä, millainen tuo toinen ihminen on äitinä 10 minuutin perusteella, ja silti jaat tällaisia esimerkkinä nolataksesi hänet sosiaalisessa mediassa, eräs käyttäjä kommentoi.

Jen huomasin kommentit ja kirjoitti uuden päivityksen selventääkseen, että hänen tarkoituksenaan ei ollut nolata tai haukkua naista. Jen halusi näyttää muille, kuinka harhaanjohtavia Instagramin kuvat voivat joskus olla.

– Uskon, että hänellä oli syynsä käytökselle. Meillä kaikilla on. Hän tekee varmasti parhaansa äitinä, Jen kirjoittaa. 

Jen muistuttaa, että alkuperäisen päivityksen tarkoitus oli muistuttaa muita äitejä siitä, että täydelliset Instagram-kuvat eivät ole aina koko tarina ja siksi niitä ei kannata kadehtia.

– Älä tunne oloasi huonommaksi sen takia, että näytölläsi olevat kuvat näyttävät paremmalta kuin sinun oikea elämäsi. Tapaus uima-altaalla oli vain aivan muuta kuin mitä olisin kuvitellut kauniin kuvan takana olevan, Jen kertoo.

– Älä vertaile itseäsi muihin. Vertailu on ilon varas!

 ***

10 asiaa, joita äitisi ei ikinä kertonut sinulle 1:13
10 asiaa, joita äitisi ei ikinä kertonut sinulle

Lue myös:

    Uusimmat