Jen julkaisi ohjeet vammaisen lapsensa kohtaamiseen: "Saapumisemme on saanut uima-altaan tyhjäksi viidessä minuutissa"

Esmeralda Keisalolla diagnosoitiin Asperger 15-vuotiaana 1:10
Esmeralda Keisalolla diagnosoitiin Asperger 15-vuotiaana. – Ainut, minkä koen tosi kuormittavana, ovat ne stereotypiat, hän toteaa.

Lomaviikkonsa aikana Jen joutui toistuvasti näkemään, miten ihmiset välttelevät hänen cp-vammaista tytärtään. Nainen päätti julkaista netissä ohjeet lapsensa kohtaamiseen.

Jen Kyriacou ymmärsi äskettäin, että ihmiset kaipaavat hänen apuaan. Jenin tytär Lucyon vammainen, ja monet eivät osaa kohdata häntä oikein. Jen päättikin kirjoittaa ohjeet tyttärensä ja muiden vammaisten lasten kohtaamiseen.

– Ensinnäkin, vammaiset lapset ovat vain lapsia. He haluavat vain leikkiä sinun lastesi kanssa. He voivat ajatella, että olet hauska, ja haluavat olla tekemisissä kanssasi. Se on niin yksinkertaista, Jen kuvaa.

– Äidit ja isät, kun saavumme uima-altaalle, puistoon tai muualle ja te yhtäkkiä keräätte lapsenne kasaan sanoen "olemme valmiita" tai "lapset, on aika mennä välipalalle" – me tiedämme kyllä, mitä te teette. Me näemme teidät. Teitä hermostuttaa, että lapsenne on töykeä ja haluatte mieluummin välttää koko tilanteen. Oikeasti, perheeni on onnistunut tyhjentämään uima-altaan viidessä minuutissa.

"Älä pakene tilaisuutta näyttää lapsille, mikä on oikea tapa"

Jos lapsi tuijottaa ihmetellen, Jen kehottaa vanhempaa näyttämään hyvää esimerkkiä tervehtimällä Lucya. Lomamatkan aikana hotellin uima-altaalla oli runsaasti lapsia, mutta vain kourallinen uskalsi sanoa Lucylle "hei".

– Jos lapsesi on töykeä, juoksee pakoon, nauraa, osoittelee ja tuijottaa rumaa ilmettä näyttäen, mene väliin, vedä hänet hiljaa sivuun ja kerro, että sellainen käytös on töykeää, Jen sanoo.

Hän huomauttaa, että vanhemmat eivät antaisi lapsensa kiusata tai härnätä vammatontakaan lasta.

– Älä pakene tilaisuutta näyttää lapsille, mitkä on oikea tapa kohdata toinen. Maailma ei koskaan muutu vammaisille ihmisille paremmaksi, jos emme opeta muita kunnioittamaan heitä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Olemme todellakin kateellisia..."

Jen myös huomauttaa, että Lucy näkee ja kuulee kaiken ympärillään. Myös hänen perheensä näkee ja kuulee, mitä heistä sanotaan tai miten heitä kohtaan käyttäydytään. Jen kehottaa vanhempia juttelemaan heille rohkeasti. Myös kysymyksiä voi esittää.

– Olemme todellakin kateellisia vanhemmille, jotka istuvat altaan tai puiston reunalla juttelemassa eikä heidän tarvitse koko ajan tarkkailla kaikkea haukan tavoin, Jen sanoo.

Lucy saa kohtauksia, joiden vuoksi häntä täytyy vahtia tauotta. Jenin mukaan se on uuvuttavaa.

– Ulkona ei ole hetkeäkään, jolloin meidän ei tarvitsisi vahtia häntä. Ja hän on 12-vuotias – olemme vahtineet häntä pakkomielteisesti 12 vuoden ajan. Se ei tee hyvää mielenterveydelle.

15 ihmistä seurasi sivusta Jenin kamppailua

Jen kehottaa muita myös tarjoamaan apuaan rohkeasti. Hän itse joutui lomalla tuskailemaan saadakseen nostettua tyttärensä uima-altaasta samalla, kun 15 ihmistä seurasi tilannetta sivusta.

– Ja koska meidän täytyy olla niin tarkkaavaisia koko ajan, tarjoudu vaikka hakemaan juoma? Olisin voinut tappaa saadakseni margaritan allasbaarista, mutta en voinut jättää tytärtäni hakeakseni sen, Jen sanoo.

Jen ymmärtää, että vammaisten lasten kanssa toimiminen on toisinaan vaikeaa, varsinkin, kun tilanteessa täytyy ohjeistaa omia lapsiaan.

– Mutta kuvittele, jos tässä olisi sinun lapsesi, joka jätetään huomiotta ja jota juostaan karkuun uudelleen ja uudelleen. Haluaisit asioiden muuttuvan hänen vuokseen.

"Kiitos tästä silmiä avaavasta tekstistä"

Jenin teksti keräsi paljon huomiota ja myös suosittu Love What Matters -sivusto jakoi sen. Moni kiitti naista tärkeän asian esiintuomisesta.

– Lucy on kaunis. Kiitos rehellisyydestäsi. Toivon, että sanasi ovat koskettaneet monia, ja että nämä ihmiset tekevät kovemmin työtä näyttääkseen parasta mahdollista esimerkkiä, Lisa Parille kirjoittaa Facebookissa.

– Kiitos tästä silmiä avaavasta tekstistä. Se auttaa meitä kaikkia, jotka emme oikeasti tiedä, miten toimia, Donna Watkins sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat