Jättitutkimus paljastaa: Vegaaniksi ryhtymisellä valtavat vaikutukset ympäristöön – "Paljon suuremmat kuin lentämisellä tai sähköautoilla"

Muovia tehokkaammin kiertoon 14:13

Tänään vietetään maailman ympäristöpäivää. Katso videolta, miten kiertotaloudella voitaisiin vähentää päästöjä.

Vegaaniksi ryhtymisen ympäristövaikutukset ovat huomattavasti suuremmat kuin vaikkapa lentämisen tai sähköauton oston. Tämä selviää Oxfordin yliopiston tutkimuksesta, jossa on analysoitu suurinta tähän mennessä kerättyä aineistoa elintarvikkeiden matkasta maatiloilta lautasille.

Lihan ja maitotuotteiden välttäminen on paras tapa pienentää ilmaston kuormitusta, selviää Oxfordin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Tutkimuksessa on tehty tähän mennessä kaikkein kokonaisvaltainen analyysi maatalouden vaikutuksista planeetallemme, uutisoi The Guardan.

Lihan ja maidon tuottaminen tarvitsee paljon pinta-alaa

Science-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että ilman lihaa ja maitotuotteita viljelyskäytössä olevan maan pinta-alaa voitaisiin vähentää jopa 75 prosentilla – mikä on yhtä suuri alue kuin Yhdysvaltain, Kiinan, EU:n ja Australian pinta-alat yhteensä – ja ruokaa riittäisi siitä huolimatta koko ihmiskunnalle.

83 prosenttia kaikesta viljelypinta-alasta on tutkimuksen mukaan lihatuotannon käytössä.

– Vegaaniruokavalio on todennäköisesti suurin yksittäinen tapa, jolla yksilö voi vähentää päästöjään. Eikä vain kasvihuonekaasuja, vaan merien ja ilman saasteita sekä maan ja veden käyttöä. Vaikutus on paljon suurempi kuin vaikkapa lentämisen tai sähköauton oston vaikutus, sanoo tutkimusryhmää johtanut Joseph Poore.

Kasvisruokavalio peittosi selvästi eettiset lihavalinnat

Tutkimuksessa analysoitiin valtavaa dataa 40 000 maatilalta 119 maassa. 40 tuotteen, jotka edustavat 90 prosenttia kaikesta syötävästä ruoasta, koko matkaa maatilalta lautaselle tutkittiin.

– Selvisi, että eläinperäisten tuotteiden kulutuksen välttämisestä on paljon enemmän hyötyä kuin kestävästi tuotettujen lihan ja maitotuotteiden ostamisella, Poore huomauttaa.

Erot tuottamistapojenkin välillä olivat kuitenkin suuret. Esimerkiksi nautojen kasvattaminen puuttomalla alueella aiheutti 12 kertaiset kasvihuonepäästöt ja käytti 50 kertaa enemmän maata kuin luonnollisilla laitumilla.

Siitä huolimatta verrattuna jopa kaikkein ympäristöystävällisin naudantuotanto käyttää noin 36 kertaa enemmän maata kuin palkokasvien viljely.

Tutkimuksessa selvisi myös, että kasvisrehullakin ruokittujen eläinten syönti aiheutti suuremmat ympäristövaikutukset kuin kasvisruoka.

Lue myös:

    Uusimmat