Mainos

Jättiläiskalmarin todellinen luonne paljastui

Uuden-Seelannin vesiltä viime vuonna pyydetty jättiläismustekala ei ollutkaan merten Tyrannosaurus Rex, vaan pikemminkin uinuva pullukka.

Eläimellä on hurjan pedon maine, mutta 495-kiloinen naaraspuolinen jättiläiskalmari oli todennäköisesti sävyisä synnytyskone, johtava meribiologi Steve O'Shea kertoo.

- Tutkimuksieni mukaan kalmari ei ollut eläessään aggressiivinen peto. Otus oli eriskummallinen ilmestys, ikääntyessään sen muoto muuttui pulskemmaksi johtuen sen kantamista tuhansista munista, O'Shea kertoo.

Hän kumoaa myyttisen käsityksen, jonka mukaan jättiläismustekalat ovat merten verenhimoisia saalistajia.

- Eläimen muodon on täytynyt jo vaikeuttaa sen käyttäytymistä ja kykyä saalistaa. Se tuskin syöksähteli vedessä kovinkaan vauhdikkaasti, ja sen ruumiinrakenne oli liian hyytelömäinen kamppailuihin.

Tutkimus viittaa siihen, että jättiläiskalmareilla saattaa olla taipumusta kannibalismiin. O'Shean mukaan monet suurikokoiset lajit kuitenkin mielletään historiallisista syistä suotta vaarallisiksi.

Viime vuoden helmikuussa pyydetty eläin lahjoitettiin Uuden-Seelannin kansallismuseon kokoelmiin. Eläimen tutkimus aloitettiin viime huhtikuussa sen jälkeen, kun se oli saatu kalastusaluksen pakastimesta ja sulatettu.

Etelänapamantereen lähistöltä pyydetty jättiläiskalmari on tiettävästi suuriin koskaan tavattu lajinsa edustaja. Eläimestä tiedetään vain vähän johtuen siitä, että se elelee äärimmäisissä syvyyksissä.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.