Järkyttävä tulos: Näin paljon naisten vyötärönympärys on kasvanut 60 vuodessa!

Tutkimuksen mukaan naisten vyötärönympärys on kasvanut roimasti 60 vuoden aikana. Syitä haetaan jopa kotitöiden vähenemisestä. Lue miten lihavuusasiantuntija kommentoi tutkimusta!

Englantilaistutkimuksessa kerrotaan, että naisten vyötärönympärys on kasvanut viimeisen kuudenkymmenen vuoden aikana viidellätoista senttimetrillä.

Daily Mailin verkkosivuilla julkaistu Sagan tekemä tutkimus väittää, että syynä suureen vyötärönympäryksen kasvuun on yksiselitteisesti se, etteivät naiset tee enää kotitöitä samalla tavalla kuin menneillä vuosikymmenillä. Lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen kuitenkin torppaa väitteet:

– Kyllä suurin syy vyötärönympäryksen kasvuun on siinä, että ihmisten paino on noussut pitkin vuosikymmeniä. Ihmiset eivät liiku tarpeeksi, ja paljon istuessa myös vyötärön sisärakenne muuttuu, Pietiläinen sanoo.

Koska työ on siirtynyt pääosin seisomatyöstä istumatyöksi, vartalon rakenne ikään kuin lysähtää kasaan. Tämä voi tuoda Pietiläisen mukaan lisämittaa vyötärölle vain noin pari senttimetriä.

Vartalo lysähtää jo nuorena

Huolestuttava tulos pistää väkisinkin miettimään mikä on vyötäröiden tilanne seuraavan kuudenkymmenen vuoden kuluttua.

– Tämä onkin mielenkiintoinen kysymys, ja uskon että kasvu ikävä kyllä jatkuu. Tutkimuksen koehenkilöt ovat kasvaneet 50-70 –luvulla, jolloin liikuttiin luontaisesti enemmän kuin nykypäivänä, Pietiläinen kertoo.

Tämän päivän nuoret istuvat Pietiläisen mukaan niin tiuhasti tietokoneiden ja virtuaalipelien maailmassa, että liikunta ja ulkoleikit jäävät väkisinkin vähemmälle.

– Kyllä se on nykyään niin, että vartalo alkaa mennä lysyyn jo nuorena, Pietiläinen lopettaa.

MTV3/Paula Koski

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja