Järjestyksenvalvojat painoivat tummaihoisen pojan maahan ja alkoi somemyrsky, johon osallistuivat julkkiksetkin – HSL ei näe toiminnassa rasismia: "Nuori oli täysin yhteistyökyvytön"

6:55
Katso tilanne itse videolta: Silminnäkijät kuvasivat tilanteesta videota, jonka taustalta kuuluu poikaa puolustavia kommentteja.

Somessa on kiertänyt video, jossa järjestyksenvalvojat painavat tummaihoista poikaa maahan. Osapuolilla on hyvin eriävät näkemykset siitä, mistä tapahtumassa on oikein kyse. 

Tapahtumat saivat alkunsa lauantaina 4. heinäkuuta Helsingin rautatieasemalla. Pojan äiti Faith Mkwesha on kertonut avoimesti sosiaalisessa mediassa tapahtumista. Hän epäilee pojan joutuneen kohdelluksi eri tavalla ihonvärinsä vuoksi. 

Mkwesha kertoo MTV Uutisille, että poika oli käymässä Turusta Helsingissä valkoihoisen ystävänsä kanssa. He eivät tienneet, että julkisen liikenteen lippujen voimassaoloaika oli mennyt jo umpeen heidän yrittäessään nousta metroon.

Molemmille pojista kirjattiin sakot, mutta tummaihoinen poika joutui painetuksi lattiaan järjestyksenvalvojien toimesta. Mkweshan mukaan paikalle kutsuttiin poliisi, ja tilannetta selvitettiin äidin mukaan noin keskiyöhön asti. Sen sijaan pojan ystävä pääsi jatkamaan matkaa Turkuun. 

– Tämä on todella raskasta pojalleni. Kyseessä on traumaattinen kokemus, kommentoi puolestaan pojan isä Heikki Kauhanen.

Kauhanen on tehnyt tilanteesta rikosilmoituksen. 

HSL:llä eri käsitys tapahtumista

Helsingin seudun liikenteen yksikönpäällikkö Janne Solalan mukaan tilanteessa on ollut kyse normaalista metrolaiturialueen tarkastuksesta. Laituri on maksualuetta, jolloin matkustajalla pitää olla jo siinä kohtaa voimassa oleva lippu.

Solalan tietojen mukaan tilanteessa oli kolme henkilöä. Pojan vanhempien mukaan poika oli kuitenkin kahdestaan tilanteessa ystävänsä kanssa.

– Yhdellä oli matkalippu, kahdella ei ollut. Jos matkustajalla ei ole matkalippua, niin hän on lain mukaan velvollinen todistamaan henkilöllisyytensä. Poika kieltäytyi antamasta henkilötietojaan ja väitti, että hänellä ei ole henkilöllisyystodistusta, kertoo Solala.

Solalan mukaan tarkastajat pystyvät selvittämään matkustajan henkilöllisyyden melko luotettavasti ottamalla yhteyttä Väestötietojärjestelmään. Tätä varten matkustajan täytyy kirjata tiettyjä henkilötietoja paperille.

– Nuori herra oli täysin yhteistyökyvytön, eikä halunnut antaa mitään tietojaan itsestään. Selvityksen perusteella hän ilmeisesti yritti poistua paikalta tässä vaiheessa. Matkalippujen tarkastajilla on lakiin perustuva oikeus estää henkilöä poistumasta paikalta ennen kuin henkilötiedot on luotettavasti selvitetty, täsmentää Solala. 

Poika otettiin tilanteessa kiinni ja Solalan mukaan ”ilmeisesti raudoitettiin”. 

Pojan vanhemmat kiistävät, että poika olisi yrittänyt paeta paikalta.

– En usko siihen, että hän olisi juossut pakoon. Kukaan silminnäkijä ei ole todistanut tätä, eikä pakenemisyritystä näy millään videolla, kertoo pojan isä.

”Tilanteeseen ei liity rasismia”

Solala kiistää, että tilanteeseen liittyisi rasismia.

– Samanlainen käytäntö on rotuun, sukupuoleen, kaikkeen mahdolliseen riippumatta liputtomien matkustajien kohdalla. Meillä on nollatoleranssi rasismin suhteen. Vastaavanlaisia tapahtumia ja yhteenottoja on myös kantasuomalaisten keskuudessa, sanoo Solala.

Solalan mukaan rasismiin vetoaminen on yleistynyt Yhdysvaltojen tapahtumien vuoksi. Pojan vanhempien ja heidän kuulemiensa silminnäkijöiden mukaan tilanne oli rasistinen.

–  Olen keskustellut tilanteesta silminnäkijöiden, pojan kaverin ja pojan kanssa. Kaikki kommentit puoltavat sitä näkemystä, että poikaa on kohdeltu väärin ja jopa rasistisesti. Mukana ollut suomalainen poika vahvisti tämän puhelimessa ja kasvotusten, sanoo pojan isä.

Tilanteessa käytettiin voimakeinoja

Solalan mukaan tilanteessa ei ole käytetty liiallisia voimakeinoja kuvanauhojen ja kirjallisten selvitysten perusteella.

– Kun matkustaja yrittää poistua paikalta, niin tilanteessa on pakko käyttää voimakeinoja. Totta kai voimakeinojen pitää olla suhteessa tapahtumaan ja ketään ei saa tietenkään vahingoittaa, sanoo Solala.

– Poikani on erittäin rauhallinen ja tietää, että tällaisessa tilanteessa, kun viranomainen lähestyy ja tarttuu kiinni, ei pidä panikoida, sanoo Kauhanen.

Solalan tietojen mukaan pojalle oli tullut tilanteessa haavereita. Pojan vanhemmat ovat käyttäneet häntä lääkärissä. 

HSL:n viestinnästä hämmennystä

Tilanteesta viestintä on aiheuttanut sosiaalisessa mediassa hämmennystä. HSL:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sari Kotikangas kommentoi tilannetta Instagramissa henkilökohtaisella tilillään.

Vastaukset aiheuttivat hämmennystä ja kommenteissa kehotettiin viestintäpäällikköä muun muassa ”laittamaan korkki kiinni ja poistamaan nuo omalla tilillä laitetut kommentit, jos meinaa jotenkin selvitä kuivilla saappailla tästä.” 

– Lähtökohtaisesti olen siinä käsityksessä, että ulostulot tehdään aina HSL:n omissa nimissä ja HSL:n tileillä, täsmentää Solala.

Kotikangas kertoo MTV Uutisille, että hänellä ei ollut HSL:n Instagram-käyttäjän tietoja, joten hän kirjoitti päivitykset henkilökohtaisella tilillään.

Haastatteluhetkellä HSL ei ollut tehnyt julkista päivitystä tapaukseen liittyen. Solalan mukaan HSL on antanut lukuisia yksittäisiä kannanottoja asiasta vastaamalla asiakaspalautteisiin. Haastattelun jälkeen HSL julkaisi Twitterissä alla näkyvän kannanoton tilanteeseen:

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Asiaan ovat ottaneet kantaa myös julkisuudesta tunnetut henkilöt.

Roope Salminen kyseli HSL:n Instagram-päivityksen kommenttiosiossa, kuinka kauan heillä menee vielä kannanotossa. 

Myös näyttelijä Mimosa Willamo kommentoi samaan päivitykseen tekstin: ”Viikko on kulunut tapahtuneesta. Missä virallinen kannanotto?”

Tilanteesta rikosilmoitus

Solalan mukaan tilannetta on selvitetty pojan ja hänen perheensä kanssa. Pojan perhe kuitenkin kiistää tämän.

– Emme ole käyneet minkäänlaista keskustelua asiasta. Olen antanut palautetta viime perjantaina ja olen saanut automaattiviestin takaisin, sanoo Kauhanen.

Solalan mukaan pojan äidin kirjoitukset sosiaalisessa mediassa ovat sisältäneet ylilyöntejä.

– Tilanteessa mukana ollut ryhmäesimies on käsitykseni mukaan tehnyt rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta, täsmentää Solala. 

Solalan mukaan poliisi tulee selvittämään tilannetta.

– Lähtökohtaisesti meillä on aina ohjeistuksena kaikille matkustajille, että jos he kokevat lipuntarkastajan toimineen tilanteessa epäasiallisesti tai lainvastaisesti, niin siitä tehtäisiin aina poliisille rikosilmoitus. Tällöin ulkopuolinen taho selvittää, mitä tilanteessa on käynyt, kertoo Solala.

MTV Uutisille vahvistetaan Helsingin poliisista, että äidin somekommenteista on kirjattu rikosilmoitus.

Pojan vanhemmilla ei ollut tietoa kyseisestä rikosilmoituksesta ja tutkinnasta. 

Matkalippujen tarkastajat ovat Helsingin poliisilaitoksen valvonnan alaisena, sillä poliisilaitos myöntää heille tarkastajapassin. Passi voidaan perua, mikäli tarkastaja on toiminut ”riittävän moitittavasti” virkatehtävissään.


Oikaisu 14.41: Korjattu yhdessä virkkeessä esiintynyt virheellinen termi, eli vartija. Sana muutettu järjestyksenvalvojaksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja