Järjestö julkaisi karmivat kuvat suomalaisista ”huumekissoista” – omistaja hönki kannabista päin kasvoja ja laiminlöi hoidon: ”Ei ollut varmaa, selviävätkö ne hengissä”

Omistajien huumeongelmat heijastuivat lemmikkieläimiin – kolme kissaa pelastettiin hirveältä kohtelulta 0:10

Omistajan päihdeongelma on myös lemmikin ongelma, muistuttaa Rekku Rescue ry koskettavassa Facebook-päivityksessään. Asian vakavuuden osoittavat kolme noin vuoden ikäistä kissaa, jotka altistuivat koko elämänsä ajan kannabikselle. Lisäksi kissojen hoitoa oli laiminlyöty.

Omistajan päihdeongelmat heijastuvat tämän lemmikin terveyteen. Lemmikin hoito voi tulla laiminlyödyksi, kun omistaja ei jaksa, pysty tai muista esimerkiksi ruokkia tai ulkoiluttaa eläintään. Myös lemmikin pahoinpitely liittyy monesti omistajan päihdeongelmaan, kertoo Rekku Rescue ry:n tiedottaja Sadri Wirzenius.

Lisäksi lemmikki saattaa altistua huumeille. Sillä voi olla vakavia seurauksia eläimen terveydelle.

Omistaja altisti kissojaan huumeille tahallisesti

Erään päihderiippuvaisen henkilön kolme kissaa olivat altistuneet kannabikselle koko pienen ikänsä. Eläinten kotona oli polteltu kannabista sisällä pitkään. Kissat tulivat paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin kesäkuun puolivälissä.

– Omistaja ihan oman kertomansa mukaan oli myös puhaltanut savua kissojen kasvoille, koska kissat olivat hänen mukaansa tykänneet siitä, Wirzenius kertoo.

Suoran altistamisen lisäksi lemmikit saattavat altistua huumeille, jos niiden jäämiä on esimerkiksi huonekaluissa. Niistä huumejäämät saattavat tarttua eläimen turkkiin, josta ne päätyvät elimistöön pesun seurauksena.

Toisinaan omistaja saattaa tietoisesti juottaa esimerkiksi koiralleen olutta.

Todennäköiset vieroitusoireet piinasivat kissoja

Rekku Rescuen ry:n hoitoon päätyneet kolme kissaa potivat vieroitusoireisiin viittaavia oireita. Kissat eivät tahtoneet pysyä pystyssä. Ne kärsivät flegmaattisuudesta, huonovointisuudesta ja oksentelusta. Osittain oireet johtuivat myös aliravitsemuksesta.

Wirzenius sanoo, ettei yhdistyksessä olla sataprosenttisen varmoja, että oireet johtuivat kannabiksesta. Eläinlääkäri arvioi sen kuitenkin todennäköiseksi syyksi katsottuaan kissojen kotiolosuhteita.

Tapaus on ollut alusta lähtien valvontaeläinlääkärin ja viranomaisten hoidossa.

Huomaa hälytysmerkit eläimen omistajan käytöksessä

Mikäli epäilee eläimen altistuvan kodissaan huumeille tai laiminlyönnille, tulisi ihmisen ottaa yhteyttä eläinsuojeluneuvojaan tai eläinsuojeluviranomaisiin. Myös SEY:n sivuilla voi tehdä sähköisen eläinsuojeluilmoituksen. Ilmoittajan tietoja ei luovuteta asianomaiselle.

Wirzenius kertoo, että hälytysmerkkejä ovat esimerkiksi naapureiden päihdeongelmasta kielivät tavat. Ihminen voi usein päätellä paljon naapurin asunnossa käyvistä ihmisistä ja heidän kunnostaan sekä asunnosta tulevasta hajusta.

Kissat ovat tokenemaan päin

Kannabikselle altistuneet kissat ovat jo tokenemaan päin, vaikka ne kärsivät edelleen aliravitsemuksesta. Kissoja on hoidettu nesteytyksellä, lisäravinnolla sekä useilla lääkkeillä.

– Näiden kissojen kohdalla ei ollut ihan varmaa, selviävätkö ne hengissä. Onneksi hoidolla ovat selvinneet, Wirzenius sanoo.

Ilmeisesti kissoja ei ole pahoinpidelty, sillä ne eivät ole menettäneet luottamustaan ihmisiin. Aliravitsemuksen vuoksi pienikokoiseksi jääneet kissat kiipeävät mieluusti ihmisen syliin paijattaviksi.

Lue myös:

    Uusimmat