Video vapisevista ja nälkäisistä orvoista kissanpennuista särkee sydämen – hoitaja muistuttaa suomalaisia: "Se on vastuuttomuutta"

Kiuruveden löytölä jakoi koskettavan videon orvoksi jääneistä kissanpennuista 0:14
Kiuruveden löytölän jakama video särkee sydämiä.

Kiuruveden löytölä jakoi Facebook-sivuillaan sydäntä raastavan videon vapisevista ja nälkäisistä kissanpennuista. Löytöeläinsuojan työntekijä Anniina Ylitalo muistuttaa, että ulkoilevien kissojen leikkaaminen on vastuullinen teko.

Pohjois-Savossa Kiuruvedellä sijaitsevaan löytöeläinkotiin on saapunut 12 pientä kissanpentua kolmesta eri pentueesta. Pennut olivat löytöhetkellä henkihieverissään. Facebookissa jaetulla videolla näkyy, kuinka kaksi vapisevaa pikkukissaa ahmii pieniin suihinsa maitoa.

– Kenelläkään ei ole emoa. Muutaman viikon ikäinen pentu ei montaa päivää selviä ruoattomana, löytöeläinsuojan työntekijä Anniina Ylitalo kertoo MTV Uutisille.

Nälän lisäksi pentuja piinasivat kirput, jotka löytölän työntekijät puhdistivat kissojen turkeista.

– Pikkukissa ei kestä pitkän aikaa kirpputartuntaa ennen kuin anemia vie, Ylitalo sanoo.

Seuraavaksi pentuja odottavat rokotteet esimerkiksi rabiesta ja matoja vastaan.

Video pelastetuista kissanpennuista on kerännyt tähän mennessä jo tuhat reaktiota ja 119 000 katselukertaa. Siitä Ylitalo on hyvillään.

– Jos saisin edes jaettua eteenpäin sitä asennetta, että kannettaisiin vastuuta.

Ulkoileva kissa tulee leikkauttaa

Loppukeväästä syksyyn ihmiset löytävät yksinäisiä kissanpentuja etenkin maaseudulla, jossa kissat saavat monesti ulkoilla vapaasti. Jotkut jäävät sille tielleen, eivätkä enää palaa omistajansa luo. Luonnossa kissa villiintyy nopeasti. Mikäli kissaa ei ole leikattu, voi karkumatkasta seurata raskaus. Ja jos kissalla ei ole kotia, voi raskaudesta seurata orpopentue, kun pentunsa luontoon tehnyt villiintynyt kissa pelästyy pentueen luona vieraillutta ihmistä tai joutuu toisen villieläimen uhriksi.

Luonnon armoille jätettyjen kissanpentujen mahdollisuudet selvitä ovat hyvin rajalliset. Mutta jos ne selviävät, tekevät ne seuraavaksi omat pentunsa luontoon. Kierre on valmis.

Ainoa tapa katkaista kierre on leikkauttaa ulkoilevat kissat, Ylitalo peräänkuuluttaa.

– Se (leikkaamatta jättäminen) on vastuuttomuutta.

Ylitalo muistuttaa, että nykyaikana kissan leikkaaminen ei voi kaatua varallisuuden puutteeseen. Eläinsuojeluyhdistykset auttavat, jos omistajalla ei ole toimenpiteeseen rahaa.

Leikkaamalla kissansa ehkäisee samalla villikissapopulaatioita kasvamasta. Villikissat levittävät tauteja ja aiheuttavat ympäristöongelmia, Ylitalo sanoo. Harva villiintynyt kissa soveltuu enää koskaan lemmikiksi.

Kissan ottaminen löytöeläinkodista on eläinsuojeluteko

Pieni kissa ei kuulu luontoon yksin, eikä orpopennun kohtaamiseen tule olla puuttumatta.

Jos löytää luonnosta emottoman kissanpennun suosittelee Ylitalo ottamaan yhteyttä lähimpään eläinsuojeluyhdistykseen tai löytöeläinkotiin tai SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry:n.

Ylitalo toivoo, että ihmiset avaisivat silmänsä ja sylinsä niin luonnon armoille jätetyille kissanpennuille kuin löytöeläinkoteihin toimitetuille kissoille, joita on Suomessa useita tuhansia. Kissan ottaminen löytöeläinkodista on eläinsuojeluteko, joka helpottaa työntekijöiden taakkaa ja antaa tilaa seuraavalle tulijalle.

– Toivoisin enemmän puuttumista ja että ihmiset aukaisisivat silmänsä, Ylitalo sanoo.

Etkö pysty enää huolehtimaan lemmikistäsi?

Kiuruveden löytölän työntekijä Anniina Ylitalo kertoo, että yhä useammin löytöeläinkoteihin tulee elämiä niin sanotusti sosiaalisista syistä. Omistaja on saattanut kuolla tai sairastua. Joillain saattaa olla niin paha päihdeongelma, ettei lemmikistä huolehtiminen onnistu. Muutokset asumisjärjestelyissä tai varallisuudessa saattavat pakottaa luopumaan lemmikistä.

Ylitalo muistuttaa, että eläintä tule kuitenkaan jättää ulos oman onnensa nojaan. Tiukassa paikassa kannattaa ottaa yhteyttä eläinsuojeluyhdistykseen tai löytöeläinkotiin.

– Aina joku taso tarttuu siihen.

Orpopennut lähtevät mukaan sukujuhliin

Kiuruveden löytölässä olevan kissanpennut ovat vielä kovin pieniä ja vaativat jatkuvaa huolenpitoa.

– Kesäloman pitämiset on nyt kyllä muutamaksi viikoksi tyystin tässä. Pentuja on syötettävä kolmen tunnin välein, Ylitalo kertoo.

Nyt Ylitaloa odottavat sukujuhlat. Tällä kertaa juhlaporukka on tavallista isompi. Asuntoautoon pakataan lasten lisäksi tusina kissanpentua.

– Ne on otettava matkaan, koska ne tarvitsevat välitöntä hoitoa.

Näillä kissanpennuilla kävi tuuri.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat