Jari Kurri vaikeni, Hjallis Harkimo kiemurteli, Teemu Selänne teki täyskäännöksen – odotetun uutuusdokumentin kulisseissa kovaa vääntöä

Jokerit-dokumentissa palataan seuran kulta-aikaan – Juha Lind muistaa edelleen Hjallis Harkimon sponsoritempaukset 1:26
Jokerit-dokumentissa palataan seuran kulta-aikaan – Juha Lind muistaa edelleen Hjallis Harkimon sponsoritempaukset.

Neliosainen Jokerit-dokumenttisarja avaa suomalaisen jääkiekon rakastetun ja vihatun suurseuran vaiheita aina Töölön Vesan ajoista ristiriitaiseen KHL-retkeen saakka. C Moressa nähtävässä dokumentissa eivät ole kuitenkaan mukana Jokerien suurhahmot Harry "Hjallis" Harkimo, Teemu Selänne ja Jari Kurri. Vastaava tuottaja Antti Seppänen avaa helsinkiläisseuran voimakolmikon kieltäytymisiä. 

Ensi viikolla julkaistavassa neliosaisessa dokumentissa ääneen pääsee suuri joukkue jääkiekkovaikuttajia, Jokerien entisiä pelaajia sekä uskollisia faneja. Pelaajalegendoista kaksi suurinta, Selänne ja Kurri, kuitenkin kieltäytyi ratkaisujaan sen enempää perustelematta.

Dokumentin vastaavan tuottajan Antti Seppäsen mukaan molempia lähestyttiin useampaan otteeseen kesällä ja syksyllä 2022. Selänteen asianhoitaja oli jo ehtinyt lupailla kesällä, että "kyllä Teemu tulee tähän mukaan", mutta kaikki muuttui elokuussa, kun Selänteen vetämä ostajaryhmä vetäytyi kohuvaiheiden jälkeen hankkeesta tuoda Jokerit takaisin SM-liigaan

– Kun se asia meni mönkään, sen jälkeen he eivät vastanneet enää mihinkään yhteydenottoihin millään tavalla, Seppänen selvittää MTV Urheilulle. 

Kurrilta tuotanto ei saanut lainkaan vastausta, edes sen jälkeen, kun Seppänen oli tavannut Kurrin sattumalta Helsingissä ja keskustellut projektista entisen pelaajalegendan kanssa. 

Kurri sai osakseen valtavasti kritiikkiä toimittuaan Jokerien omistajana sen KHL-visiitin loppuvuosina 2019-2022. 

– Voimme vain arvailla, miksi he eivät lähteneet mukaan, Seppänen toteaa Selänteestä ja Kurrista. 

Harkimon kohdalla "yritettiin kaikki"

Hjallis Harkimo on kiistattomasti merkittävin hahmo Jokerien tarinassa 1990-luvun alusta lähtien. Hän nousi Jokerien pääomistajaksi vuonna 1991, mistä käynnistyi seuran huima, reilun vuosikymmenen mittainen ja viisi Suomen mestaruutta sisältänyt menestysvaihe.

Toisaalta Harkimoa on kritisoitu voimakkaasti Jokerien vuonna 2014 alkaneesta KHL-taipaleesta. Syksyllä 2013 hän myi 49 prosenttia Jokereista venäläisoligarkeille, jotka olivat jo aiemmin hankkineet joukkueen kotiluolan, entisen Hartwall Arenan. Täysin Harkimo luopui Jokereista toukokuussa 2019.  

MTV Urheilu tiedusteli Harkimolta perjantaina sitä, miksi hän ei ole mukana Jokerit-dokumentissa. 

En halua kommentoida sitä millään tavalla, Liike Nyt -puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja ja presidenttiehdokas totesi lyhyesti, mutta kertoi itse kieltäytyneensä projektista.

Juttu jatkuu videon alla. 

Ensimaistiainen Jokerit-dokumentista: Venäjän hyökkäys Ukrainaan käynnisti ketjureaktion – "Elämäni hirvein viikko" 1:48
Ensimaistiainen Jokerit-dokumentista: Venäjän hyökkäys Ukrainaan käynnisti ketjureaktion – "Elämäni hirvein viikko." 

Seppäsen mukaan Harkimo, Selänne ja Kurri olivat ainoat dokumentille ei sanoneet. Ensineuvottelut Harkimon kanssa Seppänen ja käsikirjoittaja Santtu Luoto kävivät eduskunnan tiloissa eduskuntavaalien alla viime helmi-maaliskuussa. 

– Keskustelimme ihan hyvässä hengessä asiasta, ja hän sanoi harkitsevansa. Vaalit olivat tulossa, joten aikataulu oli aika haasteellinen hänen kohdallaan, Seppänen selvittää. 

Vaalien jälkeen käsikirjoittaja Luoto kävi Seppäsen mukaan useita puhelinkeskusteluja Harkimon kanssa muutaman viikon aikana.

– Hän pohdiskeli laajasti Jokerien ympärillä käytävää keskustelua. Hän varmasti jollain tavalla koki epäoikeudenmukaisena sen keskustelun, jota käytiin Ukrainan sodan uuden vaiheen alettua helmikuussa 2022. Kyllä hänellä oli vähän lippa vinossa siitä asiasta. 

– Sitä hän pohti, että onko hänellä mitään järkeä tulla puhumaan, kun sen asian käsittely on hänen kannaltaan ollut niin negatiivista.

Tuotanto yritti taivutella Harkimoa kertomaan oma kantansa aiheesta, ilman syyttelyä. Seppänen kuvailee neuvotteluja "soutamiseksi ja huopaamiseksi".  

– Voimme todella sanoa, että yritimme kaikkemme, Seppänen naurahtaa.

– Dokumentissa on ihmisiä, jotka kritisoivat Harkimon toimintaa, mutta siellä on myös paljon ihmisiä, jotka puhuvat hyvin arvostavasti Harkimon roolista Jokerien menestyksen rakentajana.  

– Kukaanhan ei voi sitä kiistä, etteikö hän olisi ollut aivan ratkaiseva henkilö siinä, että Jokereista tuli tuollainen menestystarina. Se on sitten toinen asia, mihin nämä Venäjään kytkeytyneet asiat sitten johtivat, Seppänen summaa. 

Jokerit-dokumenttisarja saa ensiesityksensä C More -suoratoistopalvelussa 5. syyskuuta, ja MTV3-kanavalla se esitetään 10. syyskuuta alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat