Mainos

Japanin uhriluku ei ole yksinkertaisesti laskettavissa

Viikko Japanin järistyksen ja tsunamin jälkeen Japanin viranomaiset kertovat onnettomuudessa kuolleen 6 500 ihmistä ja kadoksissa olevan yli 10 300 ihmistä.

Alueelta tulleiden uutiskuvien sekä uutistoimistojen tietojen valossa määrä tuntuu pieneltä, kun kokonaisia kyliä on huuhtounut tsunamin alle. Yksittäinen esimerkki epäselvästä tilanteesta on Otsuchin kalastajakylä, jonka 17 000 asukkaasta suurin osa on kateissa. Vastaavia japanilaisittain pieniä kyliä on monta.

Uhrilukujen hitaaseen paljastumiseen vaikuttaa ainakin kaksi asiaa: Viranomaisilla on nyt muutakin tekemistä kuin laskea uhreja. Lisäksi ihmisiä ei voida laskea kadonneeksi, jos heitä ei ole alun perinkään ilmoitettu kadonneeksi, sanoo Suomen punaisen ristin kansainvälisen avustustyön apulaisjohtaja Päivi Laurila.

- Viranomaiset keskittyvät eloonjääneiden pelastamiseen - se on prioriteetti, sanoo Laurila.

Laurilan mukaan uhrilukuja lasketaan eri tavalla riippuen maiden käytännöistä ja onnettomuuden laadusta.

- Jos japanilaisviranomaisten laskentatapa lähtee liikkeelle siitä, että joku pitää ilmoittaa kadonneeksi, ja jos kokonaisia perheitä on kadonnut, niin heidän katoamistaan ei aleta tutkia, jos heitä ei ole kukaan ilmoittanut kadonneeksi.

Tsunamin jäljiltä ei ihmisiä voida julistaa kuolleeksi ensimmäisten viikkojen, jos kuukausienkaan aikana.

- Tsunami on erikoislaatuinen onnettomuus, koska ruumiita ei välttämättä löydetä. Tietyn aikarajan jälkeen heidät julistetaan kuolleeksi, jos heitä ei löydetä.

Laurila muistuttaa, että kaikki kadonneet eivät välttämättä ole menneet tsunamin mukana, sillä ihmisiä on myös saattanut pelastautua.

- Uutiskuvien perusteella voisi ajatella, että huomattava määrä voisi olla kadonnut tai kuollut, mutta he ovat saattaneet pelastautua juuri ennen onnettomuutta. Sieltä kuitenkin tulee tarinoita, että ihmiset ovat nousseet ylärinteille turvaan.

Milloin voimme odottaa Japanilta lopullista lukua siitä, kuinka monta ihmistä on viikko sitten kuollut?

- En ota kantaa täältä käsin siihen milloin Japani kertoo lopulliset uhriluvut, koska en tiedä heidän käytännöistään tarkasti enkä ole Japanissa koskaan käynyt, sanoo Laurila.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.