Kirjeenvaihtajat: Ydinvoimasta nousemassa poliittinen kiistakysymys Euroopassa

Ydinvoima on ollut aina ristiriitaisia ajatuksia herättävä asia. Varsinkin Japanin ydinvoimalaturman jälkeen ydinvoiman vastustajien uskotaan saavan monessa maassa jalansijaa. Kysyimme kirjeenvaihtajiltamme, millaista politiikkaa ydinvoiman suhteen tehdään ja miten Japanin tapahtumat ovat vaikuttaneet kansalaisten mielipiteeseen ydinvoimaa kohtaan.

Ruotsin kirjeenvaihtaja Kari Lumikero kertoo, että Ruotsissa on alkanut kiivas kansalaiskeskustelu ydinvoiman riskeistä ja maan ydinvoimaloiden tulevaisuudesta. Hänen mukaansa ydinvoima on yksi Ruotsin politiikan ikuisuuskysymyksistä

- Täällähän on edelleen tuotannossa kymmenen reaktoria - yhteensä kolmella paikkakunnalla eri puolilla Ruotsia. Kaksi, eli Barsebäckin molemmat reaktorit Malmön ulkopuolella, suljettiin vuosina 1999 ja 2005. Näin tehtiin lähinnä siksi, että ne rakennettiin alunperin Etelä-Ruotsiin, aivan Kööpenhaminaa vastapäätä. Siitähän tanskalaiset eivät pitäneet - varsinkaan kun heiltä ei kukaan muistanut kysyä mitään, Lumikero kertoo.

Ruotsin hallitus päätti vuosi sitten, että nyt tuotannossa olevat reaktorit voidaan korvata uusilla siinä vaiheessa, kun ne ovat tulossa teknisen käyttöikänsä päähän.

Lumikeron mukaan tämä merkitsisi käytännössä sitä, että Ruotsi olisi erittäin pitkälle riippuvainen ydinvoimasta vuosikymmeniä eteenpäin. Puolet Ruotsin sähköstä tulee nimittäin ydinvoimasta.

- Ainakin tässä vaiheessa näyttää siltä, että tuo päätös pitää. Reinfeldtin hallitus korostaa toki, että voimaloiden turvajärjestelmät on käytävä läpi, mutta minkäänlaista varsinaista suunnanmuutosta ei ole näillä näkymin tulossa, Lumikero sanoo.

Oppositiossa olevat sosialidemokraatit sen sijaan vaativat, että periaatteellinen päätös ydinvoiman jatkoajasta täytyy ottaa uudelleen tarkasteltavaksi. Ympäristöpuolue sanoo jopa, että Oskarshaminin voimalan kolmea reaktoria ei pitäisi enää ladata uudella polttoaineella, koska ne ovat rakenteeltaan periaatteessa samanlaisia kiehutusvesireaktoreita kuin Fukushiman ongelmissa olevat laitokset Japanissa.

Britanniassa ydinvoima on jatkossakin osa energiataloutta

Britanniassa Japanin luonnonkatastrofi ja sitä seurannut ydinvoimalaturma ovat olleet ykkösuutisia alusta saakka. Samalla hallitus on ollut sukkela antamaan lausuntoja, kertoo Britannian kirjeenvaihtaja Risto Pyykkö.

- Hallitus on tällä viikolla kehottanut muun muassa harkitsemaan evakuoitumista Tokiosta, ja nyt järjestetään jo lentoja Japanista kotiin haluaville briteille, Pyykkö kertoo.

Hän kertoo, että ydinvoimasta on kuitenkin annettu kaiken edellä mainitun valossa yllättävän positiivisia lausuntoja.

- Pääministeri on sanonut parlamentille, että ydinvoima on jatkossakin osa Britannian energiataloutta, Japanin kriisistä huolimatta. Pääoppositio on ollut samoilla linjoilla, ainoastaan liberaalien riveistä on kuulunut varauksellisempia kantoja. Silti oikeastaan kukaan ei ole peräänkuuluttanut täyskäännöstä ydinvoiman suhteen, Pyykkö kertoo.

Pyykön mukaan Britanniassa ei ole koskaan ollut yhtä voimakasta ydinvoiman vastaista liikettä kuin esimerkiksi Pohjoismaissa tai Saksassa. Japanin onnettomuuden jälkeen ei ole mielipidemittauksia tehty, mutta Pyykön mukaan vaikuttaisi siltä, että suurta muutosta ei ole tapahtunut kansalaistenkaan mielissä.

- Japanin tilanne nähdään hyvin erilaisena kuin täkäläinen, Pyykkö kertoo.

Britanniassa on tällä hetkellä yhdeksän ydinvoimalaa, eikä lisää ole rakenteilla tai edes konkreettisesti suunnitteilla.

Italiassa uutisoitiin myös Suomen ydinvoimalan ongelmista

Italiassa Fukushiman ydinvoimalan tapahtumat ovat herättäneet erityisen suurta mielenkiintoa sen takia, että Silvio Berlusconin hallitus on yrittänyt viime aikoina elvyttää Italian ydinvoimaohjelmaa, joka on ollut jäissä yli 20 vuotta.

Italiassa ei ole tällä hetkellä yhtään ydinvoimalaa, ja maa toimiikin pitkälti tuontisähkön varassa. Italiassa onkin näin yksi Euroopan korkeimmista sähkönhinnoista, kertoo Italian kirjeenvaihtajamme Jenni Meronen.

- Nykyinen hallitus on herättänyt uudestaan henkiin ajatuksen Italian omista ydinvoimaloista. Hallituksen tavoitteena onkin, että vuonna 2030 jopa 25 prosenttia Italian sähkönkulutuksesta olisi peräisin ydinenergiasta. Kesäkuuksi on suunniteltu uutta kansanäänestystä ydinvoimasta, mutta sen kohtalo saattaa olla nyt vaakalaudalla, Meronen kertoo.

Ydinvoimaloiden vaarat ovat herättäneet keskustelua Italiassa jo ennen Japanin kriisiä. Meronen kertoo, että esimerkiksi Suomen Olkiluodon ydinvoimalan rakentamiseen liittyvistä ongelmista ja myöhästelyistä on uutisoitu Italiassa asti.

Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että italialaisten asenne ydinvoimaa vastaan olisi vahvistunut, mutta hallitus on ilmoittanut jatkavansa ydinvoimalahanketta Japanin turmasta huolimatta.

- Ongelmia saattaa kuitenkin tulla siitä, että melkein kaikki Italian alueet ovat ilmoittaneet, etteivät ne ole valmiita rakentamaan ydinvoimalaa omalle alueelleen, Meronen huomauttaa.

Italiassa ydinvoimaa ajavat päättäjät ovat muun muassa muistuttaneet, että vain yhdessä Japanin ydinvoimalassa on ilmennyt ongelmia maanjäristyksestä ja tsunamista huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat