Japanilaisturistien revontulielämykset kärsivät lomakeskusten kasvamisesta

Suomeen saapuu vuosittain lukuisia japanilaisturisteja revontulien vuoksi. Tarina kertoo, että japanilaiset uskovat revontulien lisäävän hedelmällisyyttä, mutta Japanissa uskomus ei ole yleisesti tunnettu. Valoilmiöstä tullaan nauttimaan sen kauneuden vuoksi. Parasta näkyvyyttä pitää tosin hakea nykyään kauempaa, sillä Lapin turistikeskusten voimakas valaisu häiritsee taivaan ilmiöiden ihailua.

Japanilainen Shimei Yamazaki saapui Suomen Lappiin jo toista kertaa revontulien vuoksi. Hän vieraili edellisen kerran Saariselällä kuusi vuotta sitten, jolloin hän keskittyi revontulien valokuvaamiseen. Tuolloin hän sai otettua upeita kuvia. Sama tavoite oli tälläkin matkalla.

– Tällä kertaa toivoin saavani kuvia revontulista ja geminidi-meteoriparveista. Mutta Saariselästä oli tullut suurempi keskus, ja täällä on enemmän valoja nykyisin, olosuhteet revontulien kuvaamisen kannalta eivät enää olleet yhtä hyvät. Tämän vuoksi menin Inarijärven rannalla sijaitsevalle pienemmälle kylälle, Yamazaki kertoo.

Inarinjärvellä revontulet ja tähtitaivas loistivat upeina ja heijastuivat kauniisti järven pinnasta. Yamazaki oli iloinen siitä, että myös Leijonien Regulus-tähti loisti kirkkaana. Sellaista ei hänen kotimaassaan helposti näe, koska valojen loisteessa taivaan kauneutta ei voi havaita.

– Tänään on viimeinen mahdollisuus nähdä tällaista maisemaa tällä matkalla, katsotaan onnistuuko tänään myös videokuvaaminen, Yamazaki pohti lähtöään edeltävänä päivänä.

Taivaankankaaseen piirrettyä luonnon taidetta

Mikä revontulissa sitten japanilaisia viehättää? Yamazaki kertoo, että japanilaiset ihailevat kahta asiaa, joita kumpaakaan ei voi nähdä Japanissa. Ensimmäinen on Etelän risti -tähdistö ja toinen on revontulet.

– Revontulissa kiehtoo se, että se on luonnon taide jota piirretään taivas-nimiseen valtavan pyöreään kupolimaiseen kankaaseen. Se on kaunis ja dynaaminen liikkuva kuva, eikä kahta kertaa samanlaista revontulta esiinny. Haluan kokea ja ikuistaa tämän kauneuden valokuviin ja haluan myös näyttää ne muille ihmisille, joilla ei ole mahdollisuutta tulla katsomaan revontulia, Yamazaki kertoo.

Mies ei ole kuullut valoilmiöön liittyvistä uskomuksista, esimerkiksi siitä, jonka mukaan revontulet parantavat hedelmällisyyttä.

– Mutta jos tällainen uskomus on olemassa, näen sen revontulien viehättävyyden todisteena. Jos ihmiset vaikuttuvat ja hurmaantuvat revontulista, en ihmettele jos vaikka tällainen uskomus toteutuisi.

Suomi on Yamazakin mielestä kaunis maa ja hän haluaisi tulla Suomeen vielä useita kertoja tulevaisuudessa.

– Toivon vain, että tämä revontulien mekka pysyy viehättävänä revontulien katselupaikkana, mies summaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja