Eino Kalima -ohjaajapalkinto Janne Reinikaiselle – arvo 20 000 euroa

Reinikaisen Pohjalla-ohjaustyötä (2014) kiitellään vuolaasti palkintoperusteissa.

Kansallisteatterin pääjohtajana 1917−1950 toimineen Eino Kaliman nimeä kantavat palkinnot jaetaan joka kolmas vuosi. Eino Kaliman rahasto jakaa 20 000 euron suuruisen Eino Kaliman ohjaajapalkinnon sekä kaksi 5 000 euron suuruista Eino Kaliman kannustuspalkintoa.

Ohjaajapalkinto koskee edellisenä tai edellisinä kalenterivuosina Kansallisteatterissa suoritettua ohjaustyötä, joka on taiteellisesti ja eettisesti täysipainoista teatteria.

Kuka?

Janne Reinikainen (s. 1969) on taiteentekijä, näyttelijä ja ohjaaja.

Hänen ohjaustöihinsä Kansallisteatterissa lukeutuvat muiden muassa Macbeth, Nummisuutarit, Tumman veden päällä ja Idiootti.

Reinikainen on ohjannut muun muassa KOM-teatterissa ja Svenska Teaternissa sekä näytellyt lukuisissa kotimaisissa teattereissa, televisiossa ja elokuvissa.

Reinikaisen ohjaama Macbeth nähdään kevätkauden ajan Kansallisteatterin ohjelmistossa.

Janne Reinikaiselle on tänään keskiviikkona 19. huhtikuuta 2017 myönnetty Eino Kalima -ohjaajapalkinto hänen Pienelle näyttämölle tekemästään ohjaustyöstä Pohjalla (2014).

– Pienen näyttämön 60-vuotisjuhlaesityksenä nähty Pohjalla otti yleisön valtoihinsa. Yömajan ihmisiin, kaikkine omituisuuksineen ja arveluttavuuksineen, ei voi olla rakastumatta. Maksim Gorkin teksti ei etsi eikä anna yksiselitteisiä vastauksia siihen, millä ismeillä köyhyys ja yhteiskunnallinen epäoikeuden mukaisuus tulisi poistaa, mutta hän kuvaa olemassa olevaa kurjuutta mestarillisen syvätarkasti, palkintoperusteissa kiitetään.

– Saman teki ohjaaja Janne Reinikainen, mutta hän toi kuvaan vielä oman teatterinäkemyksensä tuottamia vivahteita. Hän loi yömajaan lähes maagista tunnelmaa. Reinikainen sai aikaan myös omanlaisensa tilaihmeen. Mestariluokan joukkojenhallintaa on se, miten ohjaaja liikuttaa rajallisessa tilassa näyttelijöitään sisään ulos, ylös alas ja limittäin ilman, että itse draama kärsii mistään hermostuneesta levottomuudesta.

Pohjalla vieraili Venäjällä Pietarissa lokakuussa 2015 ja Kolumbiassa Bogotassa maaliskuussa 2016. Reinikaisen versio sai molemmissa erinomaisen vastaanoton.

Ensi kertaa jaettavat kannustuspalkinnot saivat Marina Meinander ja Kirsi Porkka sekä Jussi Nikkilä.

Raati kuvailee Meinanderin ja Porkan Omapohjaan keväällä 2016 käsikirjoittaman ja ohjaaman Paha äitipuoli -esityksen vahvuudeksi sen kykyä pysähtyä nykyilmiöiden äärelle.

Toisen kannustuspalkinnon saa Jussi Nikkilän Willensaunaan syksyllä 2016 ohjaama William Shakespearen  Rikhard III.

Palkinnoista päättäneeseen palkintolautakuntaan kuuluivat teatterikriitikot Rolf Bamberg, Sanna Kangasniemi ja Isabella Rothberg sekä Kansallisteatterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Pajamo.

Eino Kalima -ohjaajapalkinto perustettiin vuonna 1931, ja se otettiin säännölliseen käyttöön vuonna 1993.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja