Janne Ahonen näkee Matti Nykäsen persoonassa opittavaa jokaiselle – "Jotain, mitä voisimme kaikki miettiä"

Janne Ahonen: Matti oli kovin esikuva 0:43
Videolla Janne Ahonen muistelee Matti Nykästä.

Tällä viikolla kuultiin suru-uutinen, kun mäkihyppylegenda Matti Nykänen menehtyi. Lajissaan kaikkien aikojen suuruuksien joukkoon kuuluva Nykänen tuli hyvin tutuksi toiselle mäkihyppyikonille, Janne Ahoselle. Ahosen mukaan Nykäsen persoonassa oli puoli, mistä moni voisi ottaa oppia.

Nykänen oli mäkihyppyuransa huipulla, kun Ahonen alkoi seurata lajia.

– Niin pitkään kuin muistan, niin enköhän ole tiennyt, että kuka Matti Nykänen on. Silloin kun olin pikkupoika, niin silloin olivat ne hänen menestysvuodet menossa. Olen kuitenkin innostunut mäkihypystä hänen edesottamuksia seuratessa. Jos ei Matti yksin, niin hän on ollut ainakin osasyyllinen siihen, että olen aikanaan mennyt mäkeen, Ahonen muistelee Tulosruudun Viikon vieraana.

Kaksikko ei ehtinyt hypätä samaan aikaan maajoukkueessa, SM-kisoissa kyllä.

Ahosen mukaan hän tutustui Nykäseen paremmin oman aikuisiän kynnyksellä.

– Vuosien varrella ollaan oltu tasaisen harvakseltaan yhteydessä. Välillä enemmän, välillä vähemmän ja vähän eri yhteyksissä. Yksi esimerkki on tämä Matin veteraanihyppääminen. Tein hänelle silloin mäkipukuja.

– Viimeisen kerran tapasin hänet marras-joulukuun vaihteessa, Ahonen kertoo.

Hyppyvuosien jälkeen Nykänen ehti olla esillä erinäköisissä ympyröissä.

– Matti oli persoona, niin kuin me kaikki ollaan ja kuten pitääkin olla. Totuuden nimissä, kyllähän Matilla oli jarrupoljin välillä hukassa, Ahonen myöntää, mutta painottaa heti perään:

– Matti eli niin kuin halusi, eikä välittänyt muista. Se voisi olla jollakin tasolla semmoinen juttu, mitä me kaikki voisimme miettiä ja tehdä.

Janne Ahonen Tulosruudun Viikon vieraana tänään kello 22.25 alkavassa lähetyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat