Janna päivitti synnytyksensä minuutti minuutilta someen: "Vanhemmat ihmiset päivittelevät, miten mikään ei enää ole yksityistä"

Synnytyksensä WhatsApp-ryhmään jakaneen Jannan mies tuli avuksi, kun kirjoituskyky meinasi hävitä kipujen myötä.

Synnytys on monelle äidille hyvin yksityinen asia, mutta ei 24-vuotiaalle Jannalle, jonka synnytystä voidaan kutsua varsinaiseksi somesynnytykseksi. Nainen päivitti synnytyksensä sujumista tiheään perustamaansa WhatsApp-ryhmään, ja myöhemmin viestit päätyivät luettavaksi myös naisen blogiin

Viestien kirjoittelu kesken synnytyksen huvitti kätilöä

Ennen jokaista raskauttaan Janna kertoo liittyneensä Facebookissa odottavien äitien ryhmään, mistä idea somesynnytykselle saikin alkunsa. Ryhmäläisten kesken perustetussa WhatsApp-ryhmässä keskusteltiin avoimesti niin arkisista asioista kuin ihmissuhteistakin, ja pian oman synnytyksen jakaminen ryhmäläisille alkoi tuntua Jannasta täysin luonnolliselta valinnalta. 

Janna ei kuitenkaan halunnut viestiensä hukkuvan muiden joukkoon, vaan päätti perustaa oman WhatsApp-ryhmän, joka sai leikkisäksi nimekseen ”Nysse tulloo!”. Ensimmäiset viestit kilahtivat parinkymmenen naisen ryhmään kello 22.23, viimeinen seuraavana aamuna kello 12.15.

"Kello 01:06 - Must tuntuu, ettei tää synnytys oo ees käynnis. *Vedet silmissä naurava emoji*"

– Tahdoin saada synnytyksen aikana kirjoitetut viestit itselleni talteen. Omaan ryhmään sain lisättyä myös niitä, jotka eivät alkuperäiseen ryhmään kuuluneet, ja näin sain päivitettyä tilannetta yhdellä viestille kaikille, joille siitä tahdoin kertoa, Janna kertoo MTV Lifestylelle.

Alkuperäinen odottajien ryhmä oli lapsen isälle tuttu, mutta hän ei tainnut osata aavistaa, mihin idea synnytysryhmän perustamisesta lopulta oikein johtaisi.

"Kello 02:34 - Niin kauhee paine, et vaikee seistä suoras."

– Synnytysryhmää perustaessa mies tokaisi vitsillä, että voi päivitellä sinne synnytyksen aikana, ja niinhän se sitten loppuvaiheessa menikin, kun puolisen tuntia ennen tytön syntymää kirjoituskyky hävisi kipujen myötä ja mies jatkoi lauseesta, joka itseltä jäi kesken, Janna kertoo.

Kesken synnytyksen viestejä kirjoitelleet vanhemmat aiheuttivat ihmetystä myös kätilön keskuudessa, jota Jannan mukaan kiinnosti kovasti, montako jäsentä ryhmässä oikein oli ja mistä päin ryhmäläiset olivat kotoisin.

"Kello 03:50 - Kuljin hetken käytävällä ja nyt taas käyrillä. En tiiä onks tääl niin huono ilma, et heti saliin tullessa alkaa pyörryttää."

– Naureskeltiin yhdessä asialle ja kätilö hymyili itsekseen, kun kivuissani kerroin päivittäväni tilannetta someen, Janna kertoo.

Ryhmäläisiltä saatu tuki muodostui korvaamattomaksi 

Tempauksen myötä Janna kertoo saaneensa niin positiivista kuin vähän negatiivisempaakin palautetta. Nuoremmat ihmiset pitävät vertaistukiryhmää tärkeänä asiana, toisin kuin monet vanhemmat kommentoijat.

"Kello 07:42 - Nyt alkaa tuntuu niin, et jalat alkaa pikkuhiljaa tärisee."

– Osa pitää juttua hyvänä tapana vetää tuntematon ja pelottava viitta pois synnytyksen yltä, sillä se saattaa olla myös rauhallinen ja kaunis tapahtuma roiskuvan veren ja kauhuleffakiljahdusten sijaan.

– Vanhemmat ihmiset päivittelevät, miten mikään ei enää ole yksityistä, ja eräskin kehotti ottamaan WhatsAppin mukaan petipuuhiin, Janna kertoo saamastaan palautteesta. 

"Kello 12:15 - Janniina voi hyvin. *<3* 3,6kg ja 51cm, pää 35cm."

Janna toteaa, että WhatApp-ryhmän ansiosta hän sai itselleen parikymmentä ilmaista somedoulaa, joiden antama tuki ja kannustus muodostuivat korvaamattomaksi avuksi.

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja