Mainos

"Jännä fiilis, kun oranssi kuono pisti avannosta ylös" – suuri kulta-ahven nousi Puruvedestä

6:04

Kerimäkeläinen Marko Savolainen oli käynyt poraamassa pilkkireikiä Puruveden jäähän tasaisesti koko talven. Saalis oli ollut laihanlainen, mutta kultaa oli odotettavissa, kun mies pakkasi pilkkireppunsa autoon viime sunnuntaina.

Katso yllä olevalta videolta, mitä käytännön asioita kuluttajien tulisi kokki Jyrki Sukulan ja WWF Suomen asiantuntija Matti Ovaskamielestä pitää mielessä, kun he menevät ostamaan kalaa kaupan tiskiltä. Entä miten kalaa kasvatetaan ekologisesti?

– Lähdin viiden aikaan kotipihasta. Oli vielä ihan pimeää, kun pääsin jäälle. Ajattelin, että hiljalleen nykyttelen pilkkiä pohjan tuntumassa. Siinä ehdin noin puolitoista tuntia nykiä siimasta, kun auringon noustessa tärähti, Marko kertoo.

Kärsivällinen pilkkimies nosti avannosta ensin pari lähes kilon painoista ahventa. Seuraavaksi reiästä pisti esiin erikoinen kalan pää. Jäälle nousi lähes täysin oranssi ahven. Vain kalan selässä oli hieman ahvenelle tyypillistä mustaa ja vihertävää väriä.

– Jännä fiilis, kun oranssi kuono pisti avannosta ylös. Näytti suorastaan epätodelliselta, kalastaja muistelee.

Painoa kulta-ahvenella oli karvan verran yli kilon.

Kultaa silloin tällöin 

Oransseja ahvenia saadaan varsinkin Pihlajaveden vesistöstä ja Puruvedeltäkin pari vuodessa. MTV Uutiset kertoi viime huhtikuussa savonlinnalaisen Oiva Ihalaisen saamasta jättiahvenesta. Samalla Ihalainen kertoi saaneensa Pihlajavedeltä suuren kultakalaa muistuttaneen ahvenen. ( Kappaleen alussa oleva kuva on Ihalaisen ahvenesta.)

Myös kuhissa on esiintynyt samaa värivaihtelua, mutta kullankeltaisia ahvenia saadaan useammin.

Asiantuntijat eivät ole kyenneet selvittämään varmasti, mistä ahvenien pigmenttivirhe johtuu. Yksi yleisimmistä poikkitieteellisyyksistä on se, että kaloja on saatu paikkakunnilta, joissa on harjoitettu uittoa ja säilytetty kuorellista puutavaraa vedessä pitkiä aikoja.

Sinnikkään pilkkijän saalisämpäri täyttyi muutenkin hyvänkokoisista ahvenista. Myös kultainen ahven lähti kotikeittiöön.

– Sunnuntaina illalla syötiin herkkuateria ahvenfileistä. Sinne taisi mennä meidän kultakalammekin. Ei siinä värin lisäksi ollut mitään omituista. Hyvällä halulla ahvenet syötiin, pilkkimies sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.