Jan Vapaavuori avautuu MTV:n haastattelussa pormestarin työn hankaluudesta: "Missio ei ole ollut, että kaikki tykkäisivät minusta"

0:36
Katso video: Aikooko Vapaavuori asettua seuraavissa presidentinvaaleissa ehdolle?

Jan Vapaavuori ei asettunut ehdolle kuntavaaleissa ja pääkaupungin pormestariksi nousee kokoomuksen Juhana Vartiainen. 

Helsingin ensimmäinen pormestari Jan Vapaavuori (kok.) väistyy neljän vuoden kauden jälkeen pääkaupungin johdosta. Vapaavuori muisteli aikaa pormestarina Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa.

– Jätän taakseni yhden maailman hienoimmista kaupungeista, toki se oli jo sitä ennen kuin aloitin. Jokainen omalla vahtivuorollaan pyrkii viemään sitä eteenpäin, hän kuvailee.

Vapaavuoren mukaan neljän vuoden aikana Helsingissä on tapahtunut paljon. Erityisesti hän pitää siitä, että kaikki on tehty tavalla, jossa kuntavero on pienentynyt ja velkaa on vähemmän.

– On nostettu muun muassa investointitasoa 700 miljoonasta noin miljardiin, meillä on noin 20 000 uutta helsinkiläistä, noin 4 400 uutta päiväkotipaikkaa, Vapaavuori listaa.

Haasteita Vapaavuoren kauteen toi luonnollisesti koronapandemia.

– Korona iski kovimpaa nimenomaan isoihin kaupunkeihin. Koronan torjuntakeino on se, että vältetään kohtaamisia ja kaupunki on määritelmänomaisesti paikka, jossa kohdataan ihmisiä.

Katso pääkuvan video: Aikooko Vapaavuori asettua seuraavissa presidentinvaaleissa ehdolle?

Vapaavuorta myös arvosteltiin johtamistavastaan pormestarikautensa aikana. Hän ei kuitenkaan koe, että pormestarina olo olisi ollut myrskyisää.

Hänen mukaansa pormestarin poliittinen rooli on hankala, sillä samaan aikaan kaupungin johtaminen on "hyvin epäpoliittista". 

– Siihen kun yhdistetään se, että ollaan kuitenkin poliittisia ja on vastustajia, jotka haluavat jopa toisen näyttämään huonolta, niin pieniä myrskyjäkin silloin tällöin tulee, Vapaavuori pohti.

Vapaavuori kertoo silti oppineensa neljän vuoden aikana johtamisesta.

– Johtaminen julkisessa organisaatiossa on jännää tasapainoilua. Ellet pane itseäsi peliin, ellet aja asioita, ellet kyseenalaista asioita tai aja muutoksia, mitään ei oikeasti tapahdu. On hiuksenhieno raja, missä se menee yli ja sitten se ei enää onnistukaan. Missio ei ole ollut se, että kaikki tykkäisivät minusta, vaan pyrkiä rakentamaan parempaa kaupunkia.

"Tarkoittaako tämä sitä, etten voi mennä mihinkään töihin"

Tulevaisuudessa Vapaavuori suuntaa erilaisiin hommiin. Elokuussa hän aloittaa tanskalaisen kiinteistösijoitusyhtiö Nrepin osa-aikaisena kaupunkikehityksen neuvonantajana ja konsulttiyhtiö Miltton Groupin hallituksen jäsenenä sekä osa-aikaisena vanhempana neuvonantajana.

Siirtyminen Nrepiin aiheutti närää: Helsingin pormestari siirtyy yhtiöön, joka on ollut suunnittelemassa kaupunkia, esimerkiksi Lapinlahden aluetta.

– Helsinki on 5,5 miljardin euron liikevaihtoa pyörittävä organisaatio, joka on tekemisissä suunnilleen kaikkien elinkeinoelämän sektorien kanssa. Sellaista elinkeinoelämän sektoria on vaikea löytää, minkä kanssa en olisi pormestarina tekemisissä. Tarkoittaako tämä sitä, etten voi mennä mihinkään töihin, Vapaavuori latasi.

Hän kertoo myös sopineensa Nrepin kanssa, ettei ole ensimmäiseen puoleen vuoteen tekemisissä Helsingin asioiden kanssa.

Vapaavuoren mukaan olisi pikemminkin hyvä, että yhä enemmän ihmisiä olisi työuransa aikana sekä julkisella että yksityisellä puolella töissä, sillä yhteistyötä tehdään hänen mukaansa jatkuvasti enemmän.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja