Menivätkö nämä uutiset sinulta ohi jouluna? Lue ne nyt – kokosimme joulunajan kiinnostavimmat tärpit

Tässä joulunpyhien kiinnostavimmat artikkelit ja videot koostetusti.

Joulu alkaa vetelemään viimeisiään, ja moni suomalainen onkin vähintäänkin ajatuksen tasolla matkaamassa joulunvietosta takaisin kotiin arkisten askareiden pariin. 

Ymmärrettävästi joulukiireiden ja joulunvieton tiimellyksessä et välttämättä ole huomannut kaikkia kiinnostavimpia joulunpyhinä julkaistuja verkkoartikkeleita ja videoita. 

Ei hätää – kokosimme tähän artikkeliin aihepiiriltään erilaisia juttuja. Mukavia luku- ja katseluhetkiä!

Aki Manninen puhuu MTV:lle suunsa puhtaaksi Tuin lomafarssista: "Ulkoministeriön olisi kuulunut lennättää meidät kotiin"

Lähes 300 suomalaismatkailijaa on viettänyt odotusten vastaisesti joulunsa Meksikossa, kun perjantaille suunniteltu paluulento Cancunista Helsinkiin ei toteutunutkaan.

Matkanjärjestäjä Tuin kautta Meksikossa lomailevat myös yrittäjäpariskunta Aki Manninen ja Rita Niemi-Manninen 4-vuotiaan Donna-tyttärensä kanssa. MTV Uutiset tavoitti Aki Mannisen joulupäivänä.

– Kuka tämän kaiken korvaa ja kuka ottaa vastuun näistä neljästä päivästä? Minkälaisen reklamaation tästä voi tehdä Tuille?

– Mun mielestä ulkoministeriön kuuluisi ottaa kantaa tähän asiaan. Ja ulkoministeriön olisi kuulunut hoitaa kone tänne ja lennättää meidät kotiin. Siinä olisi ollut yksi iso ratkaisu, joka olisi auttanut satoja suomalaisia ihmisiä. Ja Tui olisi saanut itse selvittää sotkut.

MTV Uutiset tavoitti ulkoministeriön viestinnän joulupäivän iltana. Miten ministeriöstä vastattiin? Lue se ja koko Aki Mannisen vuodatus matkajärjestelyistä tästä

Niinistön viimeinen kerta Hurstin joulujuhlassa presidenttinä: "Vaikuttavaa ja koskettavaa"

Messukeskus oli tänäkin jouluaattona koristeltu jouluisasti. Suuressa hallissa, jossa on tilaa kaikkiaan 2 000 ihmiselle, käy kova puheensorina. Ihmisiä on saapunut paikalle valtavasti.

Kyseessä ei ole mikä tahansa joulujuhla. Se oli vapaaehtoisvoimin rakennettu, Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n vähävaraisten joulujuhla. 

Hurstin joulujuhlasta on tullut presidentti Sauli Niinistölle vuotuinen perinne. Tänä vuonna Niinistö osallistui Hurstin joulujuhlaan viimeistä kertaa presidentin roolissa. Hänen mukaansa tilaisuus oli tälläkin kertaa koskettava tilaisuus.

– Kun katsoo, miten paljon täällä on väkeä ja kuinka syvä on se sanoma, jota Heikki Hurstikin osaltaan kertoi. Onhan se vaikuttavaa ja koskettavaa, hän kuvaili tunnelmia MTV Uutisille.

Mutta miten presidentti itse viettää joulua perheensä kanssa? Lue koko juttu ja katso koko haastattelu tästä

Hurstin vähävaraisten joulujuhlaan osallistui ennätyspaljon ihmisiä – katso kooste tapahtumasta 2:09
Hurstin vähävaraisten joulujuhlaan osallistui ennätyspaljon ihmisiä – katso kooste tapahtumasta 

Tällä tavalla suomalaiset viettivät jouluaattoa Etelämantereella

Jos olet koskaan miettinyt, ehtiikö joulupukki todella kaikkialle, niin tässä tulee vastaus: kyllä ehtii. Jopa Etelämantereelle.

Näin väittää ainakin suomalaisen retkikunnan johtaja, joka on käynyt Etelämantereella jo peräti 20 kertaa.

– On se joka joulu tullut ja joskus on jopa nähty se täällä. Ja joka joulu ainakin lahjat jättänyt, kertoo Mika Kalakoski satelliittipuhelimen välityksellä MTV Uutisille jouluaattona.

Mutta miten suomalaiset viettivät joulua Etelämantereella, jossa on tällä hetkellä keskikesä? Lue koko juttu tästä tai katso alla oleva video.

Näin joulua vietetään Etelämantereen suomalaisasemalla 1:00
Katso videolta, miten suomalaisretkikunta viettää joulua 2023 Etelämantereella.

Pitääkö Etelämantereelle suuntaavan poistattaa umpisuoli ennen reissua?

Aiemmin Etelämantereen retkikuntalaisilla saatettiin napsaista umpisuoli pois ennen matkaa äkillisen tulehdusriskin minimoimiseksi. 

– Aikoinaan retkikuntiin lähtijöiltä poistettiin umpisuoli, kun kulkuyhteydet Etelämantereelta pois olivat heikommat, kertoo Etelämanner-operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski Ilmatieteen laitokselta.

Miten asian laita on tänä päivänä? Lue koko juttu tästä

Niko, 32, elää sängyn omana, käy vessassakin vain kolmesti viikossa

Niko Suvisto, 32, sairastaa kroonista väsymysoireyhtymää (ME/CFS). Sairaus vie pahimmillaan kokoaikaisesti vuoteeseen, kuten Nikolle on käynyt. 

Tilannetta pahentaa se, ettei sairautta helposti diagnosoida tai tunnisteta, minkä takia oikeanlaista apua tai tukia ei aina saa.

– Tietyt tahot ovat halunneet pitää sairauden päänsisäisenä, vaikka vastakkainen tutkimusnäyttö kasvaa koko ajan. Se on varmasti vaikuttanut myös rahoituksen vähyyteen, hän sanoo.

Lue Nikon koskettava tarina tästä

Radan perhe pakeni Ukrainasta Suomeen vain muutama vaatekassi mukanaan

Uranainen. Näin Rada Glazunovaa, 38, olisi voinut kuvata vielä vajaa kaksi vuotta sitten. Pitkät opiskelut olivat päättyneet muutama vuosi aiemmin ja infektio-osaston ylilääkärin virka piti kiireisenä. .

Sitten perheen elämä muuttui peruuttamattomasti helmikuussa 2022, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. 

Vain muutama vaatekassi kainalossa alkoi matka Suomeen, jossa elämä piti rakentaa kokonaan uudelleen. Sopeutumista uuteen kotimaahan on helpottanut työelämään pääseminen. Ylilääkärin ura vaihtui lähihoitajan ammattiin. 

Vaikka elämä Suomessa on Radan mieleen, hänen silmiinsä kohoaa kyyneleet, kun oma kotitalo ja Ukrainassa edelleen asuvat sukulaiset ja ystävät tulevat puheeksi.

– Anteeksi. Itken joka kerta, kun puhun kodista, Rada pahoittelee.

Ylilääkäristä lähihoitajaksi – Glazunova perheineen lähti Venäjän hyökkäyssotaa pakoon Suomeen 3:19
Infektio-osaston ylilääkärin perhe lähti sotaa pakoon Ukrainasta ja rakentaa nyt elämäänsä uudelleen Suomessa. Katso Rada Glazunovan tarina.

Älä unohda joulurauhan keskellä: Lukuisat ukrainalaiset eivät pääse rakkaidensa luo – "He viettävät joulua juoksuhaudoissa"

Ukrainassa lukuisten ihmisten perheenjäsenet, sukulaiset ja tuttavat eivät keräänny yhteisen joulupöydän ääreen. He eivät pääse jouluksi kotiin, vaikka haluaisivat.

Venäjän sotatoimilta itseään ja koko Eurooppaa puolustavassa Ukrainassa vietetään joulua tänä vuonna samaan aikaan kuin meillä Suomessa.

Ukraina on pääosin ortodoksinen, mutta maa on nyt jättäytynyt Venäjänkin käyttämästä juliaanisesta kalenterista – ja näin Ukrainan joulu aikaistui.

Millaista joulunvietto on Ukrainassa sodan varjossa? Lue koko juttu tästä tai katso alla oleva video.

MTV Ukrainassa: "Emme halua mitään yhteistä Venäjän kanssa" – näin ukrainalaiset viettävät joulua 2:13
MTV Ukrainassa: "Emme halua mitään yhteistä Venäjän kanssa" – näin ukrainalaiset viettävät joulua

NYT:n lähteet: Vladimir Putin on pohtinut useaan kertaan tulitaukoa Ukrainassa – "Hän on todella valmis pysähtymään nykyisiin asemiin"

The New York Times väittää lähteisiinsä nojaten, että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi syksyn aikana antanut uusia, hiljaisia signaaleja siitä, että hän olisi valmis tulitaukoon Ukrainassa.

Amerikkalaislehden mukaan signaalit tulevat useita eri kanavia pitkin lähteistä, joilla on kytköksiä sekä Yhdysvaltoihin että Venäjään.  

Kyseessä ei ole NYT:n mukaan ensimmäinen kerta, kun tulitauko on käynyt suurvallan diktaattorin mielessä. 

Lue Putinin tulitaukopohdinnoista lisää tästä

Tällainen on syrjäinen "Polar Wolf", jonne Aleksei Navalnyi salaa siirrettiin – kannattajat varmoja eristyksen syystä

Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh kertoi joulupäivänä viestipalvelu X:ssä, että Navalnyi on siirretty IK-3-rangaistussiirtolaan, joka sijaitsee Harpin kylässä Jamal nenetsien autonomisessa piirissä Siperiassa.

Oppositiojohtajan liittolaiset ja kannattajat osasivat odottaa siirtoa, sillä hänen mahdollisesta siirrostaan vielä kovemman kurin vankilaan huhuttiin julkisuudessa. 

Tiedottajan mukaan rangaistussiirtola sijaitsee noin 1 900 kilometrin päässä Moskovasta koilliseen.

Mutta millainen paikka tämä Polar Wolfina tunnettu paikka on? Lue koko juttu tästä

Tässä ovat vuoden 2023 kohauttavimmat eläintapaukset

Vuosi 2023 on ollut kaikenkarvaisille ja myös karvattomille eläimille varsinainen seikkailujen vuosi. 

Hautaan hulahtanut rusakko, koirakouluksen saanut varis, ämpäriorava, vainajia nakertava kissa, ryhävalas Suomenlahdella ja Helsingissä jolkotteleva villisika.

Lue kaikki tämän vuoden hätkähdyttävimmät eläintarinat tästä.

Dramaattinen video: Koira putosi jäihin ja mies hyppäsi perään Helsingin Tokoinrannassa 0:55
Katso dramaattinen video koiranpelastussukelluksesta.

Helsinkiläinen K-Citymarket muutti joulusuklaiden alennusmyyntiään – "Ihmiset raivona"

K-citymarket Easton on perinteisesti myynyt ylimääräiset joulusuklaansa puoleen hintaan jouluaatosta alkaen.

Kanta-asiakkaat ovat tyypillisesti ottaneet alennusmyynnistä ilon irti ja innokkaimmat saapuvat kauppaan jo yöaikaan napsimaan parhaat päältä.

Tänä vuonna kauppa päätti, että alennusmyynti alkaakin vasta 27.12. ja poruhan siitä syntyi.

Lue suklaaraivosta lisää tästä

Varas vohki Järvenpäässä vähävaraisten perheiden lapsille tarkoitetut joululahjat ja levitti ruoka-avun hankeen

Järvenpäässä toimiva Lapsiperheiden tuki ry julkaisi joulun alla ikävän päivityksen Facebook-sivuillaan:

"Yhdistyksemme autoon murtauduttiin ke-to välisenä yönä klo 24-06 välillä Pellavakujalla. Auto oli valkoinen transit-pakettiauto. Autosta lähti pientä tavaraa varkaan mukaan. Suurin huoli kuitenkin on lahjakassi, joka sisälsi vähävaraisille lapsille hankittuja lahjoja."

Mitä lahjoille tapahtui? Lue koko juttu tästä

Taksi syöksyi lähes kymmenen metrin tuhoisaan pudotukseen joulupäivän aamuna Helsingissä

Taksi syöksyi metalliaidan läpi Helsingin Vallilassa varhain jouluaamuna ja putosi useita metrejä alaspäin. Onnettomuudessa loukkaantui kolme henkilöä.

Poliisi selvittää onnettomuuden syitä. Tällä hetkellä poliisi tutkii tapausta liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Lue lisää erikoisesta onnettomuudesta tästä

Taksi putosi alas Helsingin Vallilassa – Katso videota paikalta 0:39
Taksi putosi alas Helsingin Vallilassa – katso video paikan päältä

Näin sosiaaliturvaleikkaukset vaikuttavat köyhiin – oman kodin pakkomyynti, ei joululahjoja lapsille, parisuhde koetuksella

Neljä pienituloista ihmistä kertoo MTV Uutisille, kuinka vastikään hyväksytyt sosiaali- ja työttömyysturvan muutokset tulevat vaikuttamaan arkeen. 

Anna, 52, on osatyökykyinen autismikirjoon kuuluva henkilö. 47-vuotias Hanna on ollut mielenterveyden häiriöstä johtuvalla työkyvyttömyyseläkkeellä vuodesta 2002 saakka. Salossa asuva Marika, 40, on osa-aikaisesti työssä ja Toni, 31, on rakennusalalla oleva pätkätyöläinen.

Lue heidän tarinansa tästä

Paavo, 34, elää paratiisisaarilla – maajoukkueen kokenut pelaaja unelmoi ensimatkasta Suomeen: "Näkemään viikinkejä"

Haastattelu on sovittu Cookinsaarten ajassa aamuksi, kun Suomessa kello tikittää 13 tunnin aikaeron myötä jo loppuiltaa. 

Puheluun vastaa englanniksi Paavo Mustonen, suomalaissyntyisen isän poika, joka asuu ja pelaa jalkapalloa Tyynellämerellä sijaitsevassa itsehallinnollisessa saariryhmässä, Cookinsaarilla, jonka Lonely Planet arvosti vuoden 2022 parhaaksi matkailumaaksi.

Millaista elämä on paratiisisaarella, jossa laiskistuu helposti? Lue koko haastattelu tästä

Paavo Mustonen tykitti henkeäsalpaavan kaukolaukausmaalin Cookinsaarilla 1:02
Tämä osuma on katsomisen arvoinen: Paavo Mustonen tälläsi hirmuisen kaukolaukausmaalin Cookinsaarilla.

MTV:n Joulumusiikkiraati: Vesa-Matti Loiri peittosi Mariah Careyn yhdellä pisteellä

MTV Uutisten joulumusiikkiraadissa tutut kasvot pääsivät arvioimaan joulun klassisimpia kappaleita ja pisteyttämään ne kouluarvosanoin. Raadin muodostivat muun muassa uutiskevennyksistä tunnettu toimittaja Mika Tommola, MTV:n entinen uutisankkuri, viestinnän ammattilainen Peter Nyman sekä viihdetoimittaja Katri Utula.

Raadin voittoon ylsi elokuussa 2022 kuolleen Vesa-Matti Loirin tulkinta Sydämeeni joulun teen vuodelta 1988. Pisteen vähemmän raadilta sai yhdysvaltalaislaulaja Mariah Careyn vuonna 1994 julkaistu hitti All I Want for Christmas is You yltäen toiselle sijalle. Kolmossijan vei Wham!-yhtyeen vuonna 1984 julkaistu Last Christmas.

Katso kaikki joulumusiikkiraadin arviot tästä

MTV:n joulumusiikkiraati arvioi: Vesa-Matti Loiri – Sydämeeni joulun teen 3:12
MTV:n joulumusiikkiraati arvioi: Vesa-Matti Loiri – Sydämeeni joulun teen

Margarida hämmentyi Kehä I:llä: Helsingin etsityin villisika hölkötteli vieressä

Joulun alla Helsingin poliisi varoitti vaarallisesta villisiasta, joka juoksenteli ympäriinsä. Villisian juoksua pientareella todistaneet Margarida Brito ja Samim Shayan kertovat ajaneensa autolla kotiin kohti Kivikkoa noin kello 21.30, kun eläin hölkkäsi pientaretta pitkin.

Lue lisää tästä

Margarita kuvasi villisian juoksemassa Kehä I:llä 0:25
Katso videolta: Margarida kuvasi auton kyydistä villisian matkaa Kehä 1:llä.

Lue myös:

    Uusimmat