Aki Manninen puhuu MTV:lle suunsa puhtaaksi Tuin lomafarssista: "Ulkoministeriön olisi kuulunut lennättää meidät kotiin" – näin ministeriöstä kommentoidaan

Suomalaismatkailijat jäivät jouluksi Meksikoon. Tuin viestintä saa murska-arvion Aki Manniselta.

Lähes 300 suomalaismatkailijaa on viettänyt odotusten vastaisesti joulunsa Meksikossa, kun perjantaille suunniteltu paluulento Cancunista Helsinkiin ei toteutunutkaan.

Matkanjärjestäjä Tuin kautta Meksikossa lomailevat myös yrittäjäpariskunta Aki Manninen ja Rita Niemi-Manninen 4-vuotiaan Donna-tyttärensä kanssa. MTV Uutiset tavoitti Aki Mannisen joulupäivänä.

– Joka päivä annettu uusi aikataulu Tuin puolelta. Ohjeistukset eivät ole olleet selviä, Manninen aloittaa.

Nyt paluulennon kerrotaan lähtevän maanantaina iltakuudelta paikallista aikaa. Maanantainkin lennon aika on vaihtunut kahdesti, sillä alun perin sen piti lähteä aamukymmeneltä.

MTV Uutiset on nähnyt Mannisen Tuilta saaman viestin lentojen muuttuneista aikatauluista. Viestissä kerrotaan myöhästymisen lisäksi, että kone on EuroAtlantic Airwaysin kone, jossa on pelkkä standard-luokka eikä viihdejärjestelmää tai televisioruutuja.

– Jos olisi 22. päivä sanottu, että lentonne myöhästyy, jatkakaa lomaanne samassa hotellissa, palvelut jatkuvat, ja kotiinpaluu on 25. päivä, se olisi ollut fine. Mutta tämmöistä informaatiota ei ole ollut ja ihmisiä on pompoteltu lentokentälle ja takaisin ja eri hotelleihin.

– Tää on ihan huikea farssi. Eihän tämmöistä voi olla.

MTV Uutiset tavoitti aiemmin maanantaina Tuin viestinnän, josta pahoiteltiin tilannetta ja myönnettiin puutteet viestinnässä.

Huone Hiltonista omaan piikkiin

Viestinnän ollessa puutteellista Manninen kertoo kysyneensä Tuin asiakaspalvelusta korvaavaa hotellia. Vastaukseen meni vuorokausi.

– Eilen tuli viesti, että teille on varattu uusi hotelli jostain sadan kilometrin päästä ja että sinne pitäisi lähteä. Sitten 15 minuutin päästä tuli uusi viesti, että ei tarvitsekaan lähteä.

Manniset olivat jo päättäneet jatkaa majoittumista samassa Hilton-hotellissa, jossa he olivat olleet koko kahden viikon lomansa. He eivät halunneet lähteä Tuin osoittamaan hotelliin.

– Eihän minulle tullut mieleenkään, että lähtisin seikkailemaan Meksikoon johonkin ties minkälaiseen hotelliin 4-vuotiaan kanssa.

Osa suomalaisista siirtyi Tuin tarjoamiin uusiin majoituksiin, sillä Tui ei Mannisen hotellilta saamien tietojen mukaan hyväksynyt Hiltonin tarjousta uusista öistä. Korvaava hotelli sai murska-arvion Ilta-Sanomille haastattelun antaneelta Harrylta.

Aki Manninen kertoo ottaneensa perheelleen huoneen Hiltonista omaan piikkiin. Kolmen yön hinnaksi tuli vajaat 2000 dollaria. Hän uskoo, että tulee saamaan rahat Tuilta korvauksena.

– Toivottavasti. Aika näyttää, mikä se korvaus tulee olemaan. Ja mikä tällaisen neljän päivän myöhästymisen hyvitys on.

Apua ulkoministeriöltä

Manninen kertoo, että joutui perumaan tapaninpäivän sadan hengen ja tuhansien eurojen arvoisen yksityistilaisuuden.

Hän peräänkuuluttaa vastuunkantoa viivästymisestä.

– Kuka tämän kaiken korvaa ja kuka ottaa vastuun näistä neljästä päivästä? Minkälaisen reklamaation tästä voi tehdä Tuille?

– Ymmärrän muutaman tunnin tai jopa vuorokauden myöhästymisen. Mutta tämä neljä päivää mene millään mun järkeen nykyaikana. Koneen pystyisi varmasti järjestämään vuorokaudessa tänne. Mutta miksi sitä ei ole tehty?

– Mun mielestä ulkoministeriön kuuluisi ottaa kantaa tähän asiaan. Ja ulkoministeriön olisi kuulunut hoitaa kone tänne ja lennättää meidät kotiin. Siinä olisi ollut yksi iso ratkaisu, joka olisi auttanut satoja suomalaisia ihmisiä. Ja Tui olisi saanut itse selvittää sotkut.

MTV Uutiset tavoitti ulkoministeriön viestinnän joulupäivän iltana.

– Niin kauan kuin kaupalliset yhteydet ylipäätään toimivat, kyseessä on asiakkaiden ja matkanjärjestäjän välinen asia. Ulkoministeriö ei tällaisissa tapauksissa ryhdy toimenpiteisiin. Ulkoministeriö ei ylipäätään ryhdy toimenpiteisiin, ellei kyse ole todellisesta hätä- tai kriisitilanteesta, viestintäpäivystajä Vilma Sorri kommentoi sähköpostitse.

Tieto koiran kuolemasta koneeseen

Manniset saivat huonoja uutisia jo matkalle lähtiessään, kun juuri ennen nousua eläinlääkäri soitti lentokoneeseen tiedon, että perheen koira pitää lopettaa.

– Tuli täytenä yllätyksenä, että koira piti lopettaa.

Mannisen äidin piti olla loman ajan koiravahtina Mannisten kotisaarella. Suunnitelma meni mönkään, kun rakasta koiraa ei enää ollutkaan.

Jouluna perheen piti kokoontua yhteen. Juhlapöydän antimet odotti jo ruokailijoita.

– Sanoin sitten äidille, että laita ruoat jääkaappiin, ei olla tulossa. Äiti on yksinäinen ihminen, niin olisi ollut tärkeä olla siellä.

Rita Niemi-Manninen oli Linnan juhlissa 15 vuotta sitten – yksi tähtikutsuvieras varasti show'n täysin 2:58
Katso myös: Rita Niemi-Manninen oli Linnan juhlissa 15 vuotta sitten – yksi tähtikutsuvieras varasti show'n täysin.

Somessa vähätellään ongelmia

Aki Manninen on kertonut lomafarssistaan aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Monilta löytyy ymmärrystä tilanteeseen, mutta kaikilta ei. Osan mielestä Mannisten haasteet Meksikon-matkansa kanssa eivät ole todellisia ongelmia.

– Ihmiset ovat irrottaneet asian kontekstistaan. Minähän olen reklamoinut omassa kanavassani vain Tuin asiatonta palvelua ja halunnut tuoda ihmisille tietoon, miten meitä asiakkaita kohdellaan. Olen mielestäni asiallisesti kirjoittanut ja puhunut. Sitten osa mielensäpahoittajista on vetänyt herneen nenään, että meillä ei ole oikeita ongelmia. Ei tämä ongelma olekaan minulla, vaan matkanjärjestäjällä, mutta minä saan tuoda tämän esiin.

– Tämä on vähän farssi nyt ja koko some on farssi, kun ihmiset pahoittavat mielensä niin pienestä.

Useampi Mannisen päivitykseen kommentoinut henkilö kertoo olevansa parhaillaan Tuin kautta Meksikossa ja sanoo olevansa tyytyväinen matkanjärjestäjän toimintaan, viestinnän hitautta lukuun ottamatta.

Vihdoin kotiin?

Manniset ovat varsinkin tyttärensä takia yrittäneet ottaa rennosti myös myöhästymissekoilun keskellä.

– Ollaan yritetty uida ja nauttia, mutta kyllä mulla on puhelin tässä koko ajan ja haluan informaatiota, Manninen kertoo.

Kotiinpaluu näyttäisi nyt olevan lähellä – vihdoin neljän päivän odottelun jälkeen. Manniset eivät tunnu täysin uskovan paluun toteutuvan maanantainakaan.

– Väitän, että ei ole kauhean kiva tunnelma, kun 300 aika lailla etikkaa maistanutta suomalaista astuu koneeseen.

Lue myös:

    Uusimmat