Tällä tavalla suomalaiset viettivät jouluaattoa Etelämantereella

Näin joulua vietetään Etelämantereen suomalaisasemalla 1:00
Katso videolta, miten suomalaisretkikunta viettää joulua 2023 Etelämantereella.

Jos olet koskaan miettinyt, ehtiikö joulupukki todella kaikkialle, niin tässä tulee vastaus: kyllä ehtii. Jopa Etelämantereelle.

Näin väittää ainakin suomalaisen retkikunnan johtaja, joka on käynyt Etelämantereella jo peräti 20 kertaa.

– On se joka joulu tullut ja joskus on jopa nähty se täällä. Ja joka joulu ainakin lahjat jättänyt, kertoo Mika Kalakoski satelliittipuhelimen välityksellä MTV Uutisille jouluaattona.

Kalakoski kertoo, että viisihenkinen suomalainen tutkimusryhmä saapui suomalaisten Aboa-tutkimusasemalle viime tiistaina. Asema sijaitsee Kuningatar Maudin maalla noin 120 kilometriä rannikosta.

Netistä löytyvän välimatkalaskurin mukaan Suomesta on linnuntietä matkaa Etelämantereelle vajaan 18 000 kilometriä. Kaikki netin laskurit menevät sekaisin, jos niihin syöttää lähtöpaikaksi Korvatunturin, mutta selvää kuitenkin on, että joulupukilla riittää taivallettavaa.

Etelämantereen kesä hellii jouluviettäjiä

Suomalaisretkikunnan johtaja kertoo, että ainakin tällä hetkellä kelit suosivat tutkimusryhmäläisiä ja varmasti myös joulupukkia.

– Etelämantereella on tällä hetkellä keskikesä. Täällä on pakkasta yhdeksän astetta ja tuulee noin viitisen metriä sekunnissa, Kalakoski kuvailee.

– Tällä hetkellä on pilvistä, mutta silti todella kirkasta. Aurinko paistaa ympäri vuorokauden. Näkyvyys jäätikölle on tosi huono, ei ole yhtään kontrastia, eikä horisonttia näy.

Koska joulupukintyöt tehdään tänään, pukin on syytä varoa eksymistä.

– Jos jäätiköllä olisi liikkeellä, niin siellä olisi täysin sellaisessa pumpulipallossa. Täällä on tällainen rauhallinen joulusää.

Tutkimusryhmä saapui tiistaina neljän päivän reissun jälkeen perille. Asema oli tyhjä ja kylmä.

– Vaikka Suomen asema on mittausten osalta ympärivuotinen, niin mittaukset ovat automaattisia. Ympärivuotista toimintaa täällä ei ole ja tänne tullaan vasta, kun Etelämantereen kesä on alkanut, Kalakoski kertoo.

Asemalla on tarkat ohjeistukset siitä, miten se jätetään talvehtimaan ja millä tavalla se avataan taas käyttökuntoon. Lämmitys katkaistaan, vesiputket tyhjennetään ja ikkunaluukut suljetaan.

Kun ryhmä saapuu tutkimusasemalle, ensimmäiseksi käynnistetään generaattorit rakennusten lämmittämiseksi. 

– Meillä menee sellaiset 12 tuntia, niin ollaan jo aika pitkällä. Ensimmäisen yön jälkeen on jo aika lämmintä. Parissa vuorokaudessa kaikki viestivälineet ja muut ovat käytössä, eli siinä ajassa asema on täysin operatiivisessa kunnossa.

Jouluruokaa ja joulusauna

Ryhmä ei varsinaisesti matkusta Etelämantereelle viettämään joulua, joulupyhät vain sattuvat osumaan keskelle Etelämantereen kesää. Mutta kun joulu kerran ollaan näin eksoottisessa paikassa, sitä myös vietetään.

– Tuossa aamulla syötiin riisipuuroa ja sekametelisoppaa. Sitten vielä vähän siivotaan, Kalakoski kuvailee retkikunnan jouluaaton puuhia.

Kahvin kanssa joulukakkua ja itse paistettuja piparkakkuja. Tutkimusryhmän jäsenet leikkasivat piparkakkutaikinasta Etelämantereen muotoisen kartan ja sijoittivat Suomen lipun suomalaisten Aboa-tutkimusaseman kohdalle.

Mahdollisesti luvassa on vielä piparipingviinejä seisoskelemaan pitkin maailman eteläisintä mannerta.

– Illalla sauna ja jouluateria. Asemalla on laatikko, josta löytyy joulukoristeita.

Kuusi on jo koristeltu ja tupa täytetty tontuilla. Suomalaisretkue saattaa käydä tervehtimässä myös ruotsalaisen tutkimusaseman väkeä jossakin kohtaa jouluaattoa.

– Täällä tontut istuvat ikkunalla ja joulutunnelma on ihan hyvä, jouluisat tuoksut leijuvat messitiloissa. Ehkä saattaa olla, että illalla joku joululaulukin lauletaan. Ja odotetaan joulupukkia, Kalakoski naurahtaa.

Tietenkin pukkia odotetaan Etelämantereelle, niin kuin kaikkialle maailmassa. Eikä pukki koskaan petä kilttejä odottajia.

Lue myös:

    Uusimmat