NYT:n lähteet: Vladimir Putin on pohtinut useaan kertaan tulitaukoa Ukrainassa – "Hän on todella valmis pysähtymään nykyisiin asemiin"

Putin: Suomen Nato-jäsenyydestä koituu ongelmia – Venäjä palauttaa vanhoja sotilaspiirejä 1:58
Putin: Suomen Nato-jäsenyydestä koituu ongelmia – Venäjä palauttaa vanhoja sotilaspiirejä

Venäjän presidentti Vladimir Putin on pohtinut useamman kerran tulitaukoa Ukrainassa, mikäli amerikkalaislehden lähteet pitävät kutinsa. 

The New York Times väittää lähteisiinsä nojaten, että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi syksyn aikana antanut uusia, hiljaisia signaaleja siitä, että hän olisi valmis tulitaukoon Ukrainassa.

Amerikkalaislehden mukaan signaalit tulevat useita eri kanavia pitkin lähteistä, joilla on kytköksiä sekä Yhdysvaltoihin että Venäjään.  

Kyseessä ei ole NYT:n mukaan ensimmäinen kerta, kun tulitauko on käynyt suurvallan diktaattorin mielessä. Amerikkalaisviranomaisten tietojen mukaan Putin oli miettinyt tulitauon mahdollisuutta vuosi sitten, syksyllä 2022. 

Alkusoitto ajatukselle tuli NYT:n mukaan sen jälkeen, kun Ukraina eteni menestyksekkäästi Ukrainan koillisosissa syyskuussa 2022. Harkovassa tapahtunut nopea eteneminen yllätti niin Venäjän asevoimat kuin monet sotaa seuranneet asiantuntijatkin.

Amerikkalaislähteiden mukaan Putin pohti aselepoa – vielä, kun Harkovan ja Hersonin alue olivat Venäjän hyppysissä.

Miksi rauhanneuvottelut kiinnostavat diktaattoria?

NYT:n lähteiden mukaan Putin on ollut kiinnostunut tulitauosta toistuvasti – mutta miksi? 

Miksi Putin, joka on julkisuudessa käyttänyt uhmakasta retoriikkaa ja on näyttäytynyt itsevarmana johtajana, paljastuukin opportunistiksi?

Kymmenet haastattelut venäläisten ja kansainvälisten viranomaisten kanssa paljastavat NYT:n mukaan sen, että Putin pyrkii vähentämään riskejä ja pitämään vaihtoehtoja avoimina sodassa, joka on kestänyt pidempään kuin hän osasi odottaa. 

Aloittaessaan hyökkäyssodan, Venäjä oli arvioinut valtaavansa Ukrainan kolmessa päivässä. NYT:n mukaan Putin tutki rauhanneuvottelujen mahdollisuutta ensimmäisen kerran sodan alkupuoliskolla, kun maa huomasi, ettei Ukraina anna periksi. 

Nyt sotaa on kestänyt liki kaksi vuotta. Tällä hetkellä sodan osapuolista kumpikaan ei ole saanut selvää niskalenkkiä toisesta. Käynnissä on asema- ja kulutussota. 

NYT:n lähteiden mukaan Putin on syyskuusta lähtien tuonut ilmi, että hän on valmis sopimukseen, joka jäädyttäisi taistelut nykyisten rintamalinjojen mukaisesti.

Venäjä on siis kiinnostunut rauhansopimuksesta ja sodan päättämisestä vain niin kauan, kun maa pystyy sanomaan voittaneensa ”erikoisoperaation”, jonka se aloitti 24. helmikuuta 2022.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Venäjä saisi pitää laittomasti miehittämänsä alueet ja Ukraina säilyisi itsenäisenä valtiona.

– Hän on todella valmis pysähtymään nykyisiin asemiin, eräs entisistä Venäjän korkeista virkamiehistä paljastaa NYT:lle.

Vai onko kyseessä sittenkin vain näennäiset rauhanneuvottelut, joilla Putin haluaa harhauttaa Ukrainaa ja koko länttä? Osa amerikkalaisviranomaisista on sitä mieltä – Putinilla ei ole aitoa halukkuutta tehdä kompromisseja. 

Jos sota kääntyisi venäläisjoukkojen eduksi kaikkien nöyryytysten, kuten suurien tappioiden ja vetäytymisten jälkeen, hän saattaisi muuttaa mielensä rauhansopimuksesta – eläähän haave suur-Venäjästä edelleen. 

Esimerkiksi Latvian presidentti Edgars Rinkevics on todennut, että Putin on ollut sitoutunut sotaan, sillä hän haaveilee Venäjän imperiumin uudelleen perustamisesta, eikä Venäjä välitä sopimuksista. 

Putin ärähti Suomen Nato-jäsenyydestä - Suomi tiivistää suhdettaan Yhdysvaltoihin 8:58
Putin ärähti Suomen Nato-jäsenyydestä – Suomi tiivistää suhdettaan Yhdysvaltoihin

Lue myös nämä Ukrainan sotaan liittyvät artikkelit:

Lue myös:

    Uusimmat