Varas vohki Järvenpäässä vähävaraisten perheiden lapsille tarkoitetut joululahjat ja levitti ruoka-avun hankeen

Vähävaraisia perheitä avustavan järjestön pakettiautosta vohkittiin perheille tarkoitetut ruoat ja lasten joululahjat.

Järvenpäässä toimiva Lapsiperheiden tuki ry julkaisi joulun alla ikävän päivityksen Facebook-sivuillaan:

"Yhdistyksemme autoon murtauduttiin ke-to välisenä yönä klo 24-06 välillä Pellavakujalla. Auto oli valkoinen transit-pakettiauto. Autosta lähti pientä tavaraa varkaan mukaan. Suurin huoli kuitenkin on lahjakassi, joka sisälsi vähävarasille lapsille hankittuja lahjoja."

Yhdistys kirjoittaa päivityksessään, ettei lahjojen arvo ollut 100 euroa enempää, mutta niiden merkitys vähävaraisten perheiden lapsille olisi ollut suuri. Yhdistys yritti päivityksessä myös vedota varkaan omatuntoon ja pyysi tätä palauttamaan varastetut lahjat. Ei yllättäen kunniantunto ei ottanut varkaasta valtaa, mutta päivitys sai hyväsydämiset ihmiset liikkeelle.

Autosta vietiin ruoat ja lahjat

Yhdistyksen puheenjohtaja Tauri Schönberg kertoo, että varkaus huomattiin torstaiaamuna. 

Lapsiperheiden Tuki on pieni Järvenpäässä toimiva yhdistys. Rajallisten resurssien takia yhdistykselle lahjoitettuja tavaroita säilytetään toisinaan autossa.

– Menin autolle ja huomasin etteivät ovet olleet lukossa. Hanskalokeroa oli tongittu ja tavarat olivat levällään etupenkkien jalkatilassa. Ensimmäisenä huomasin vain autolaturin kadonneen. Autossa oli arvoesineitä ja kummastutti etteivät ne olleet lähteneet varkaan mukaan.

Autossa oli siivutettua joulukinkkua, kaurajyviä, keksipaketteja ynnä muuta lahjoitusruokaa. 

Yleensä yhdistys keskittyy nimenomaan ruoka-apuun, mutta nyt kyydissä olivat olleet myös perheiden lapsille hankitut joululahjat. Lahjakassi oli poissa.

Ruoat levitelty pitkin teitä

Schönberg julkaisi tapahtuneesta päivityksen Järvenpään Facebook-ryhmään. Päivityksen jälkeen Schönbergien naapuri otti heihin yhteyttä kummallisen havainnon kanssa.

– Hän kertoi heidän asunnon kohdalla tiellä olleen suuri määrä kinkkua ja keksipaketteja. Menin selvittämään asiaa ja huomasin että kinkkua oli levitetty suuri määrä tietä pitkin. Menin potkimaan lunta auton ympäriltä ja havaitsin, että kaurajyviä ja kinkkua oli levitetty myös auton ympärille. 

Ruoat oli levitetty pitkin pihoja, mutta lahjoja Schönberg ei löytänyt. 

Yhdistys jakaa ruokaa torstaisin Järvenpään Laurilan seurakuntakodin tiloissa. Koska ruokaa oli tarkoitus jakaa vielä samana iltana, Schönberg alkoi kiireesti selvittää, saisivatko he korvaavat ruoat tilalle. Schönberg kiittelee, että auttajia löytyi ja ruokajako saatiin lopulta onnistumaan. 

– Koska jako oli viimeinen ennen jouluaattoa, ilta oli todella kiireinen. Kävijöitä oli yhteensä lähes 300. Ehdottomasti suurin määrä, mitä meillä koskaan on ollut. 

Huolella mietityt lahjat

Schönberg kuvailee, että harmi lahjojen menettämisestä oli suuri. Lahjat oli varta vasten tilattu ja valittu lasten toiveiden mukaan.

Päivitys herätti järvenpääläisten auttamishalun. Moni päivityksen nähnyt tarjoutui hankkimaan lahjoja menetettyjen tilalle tai tekemään rahallisia lahjoituksia.

– Illan aikana eräs pariskunta toi esimerkiksi korvaavat kylpytakit niiden tilalle, jotka varas vei.

Lopulta yhdistys sai jokaisen viedyn lahjan tilalle uuden ja hieman ylimääräisiäkin. 

– Oli uskomattoman ihana nähdä, että kun on kyse vääryydestä lapsia kohtaan niin Järvenpäässä ihmiset ovat kaikki valmiita puhaltamaan yhteen hiileen ja pitämään huolen, että kaikille saataisiin hyvä joulumieli.

Heikki Hursti kertoo, mitä vähävaraisten joulukassiin saatiin 7:15
Tänään Helsingin Messukeskuksessa juhlittiin vähävaraisten joulua – Heikki Hursti kertoo, mitä vähävaraisten joulukassiin saatiin

"Toivottavasti menivät tarpeeseen"

Aluksi Schönberg aikoi tehdä varkaudesta rikosilmoituksen, mutta koska varastetun tavaran arvo oli pienehkö, hän päätti ettei halua rasittaa virkavaltaa.

– Toivon, että lahjat menivät tarpeeseen. 

Lue myös:

    Uusimmat