Tällainen on syrjäinen "Polar Wolf", jonne Aleksei Navalnyi salaa siirrettiin – kannattajat varmoja eristyksen syystä

Video: Toimittaja käveli suoraan venäläisagentin ovelle:"Myrkyttikö sinun tiimisi Navalnyin?" 0:56
Katso myös: CNN:n toimittaja käveli suoraan venäläisagentin ovelle: "Myrkyttikö sinun tiimisi Navalnyin?"

Joulupäivänä Aleksei Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh kertoi viestipalvelu X:ssä, että Navalnyi on siirretty IK-3-rangaistussiirtolaan, joka sijaitsee Harpin kylässä Jamal nenetsien autonomisessa piirissä Siperiassa.

Venäjällä vangittu opposition johtohahmo Aleksei Navalnyi ehti olla yli kaksi viikkoa kadoksissa, kunnes hänen olinpaikastaan kerrottiin julkisesti.

Hänen tiiminsä mukaan kyse oli poikkeuksellisen pitkästä ajasta, kun häneen ei ollut saatu yhteyttä. Navalnyi ei esimerkiksi osallistunut kahteen suunniteltuun oikeuden istuntoon viime viikolla, kertoo CNN.

Huoli Kremliä tiukkasanaisesti kritisoineesta Navalnyista oli suuri, sillä ennen hänen katoamistaan Navalnyin "tiimi" varoitti, että mies on huonossa kunnossa.

Navalnyi siirrettiin liki 2 000 kilometrin päähän Moskovasta

Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh kertoi joulupäivänä viestipalvelu X:ssä, että Navalnyi on siirretty IK-3-rangaistussiirtolaan, joka sijaitsee Harpin kylässä Jamal nenetsien autonomisessa piirissä Siperiassa.

Oppositiojohtajan liittolaiset ja kannattajat osasivat odottaa siirtoa, sillä hänen mahdollisesta siirrostaan vielä kovemman kurin vankilaan huhuttiin julkisuudessa. 

Tiedottajan mukaan rangaistussiirtola sijaitsee noin 1 900 kilometrin päässä Moskovasta koilliseen.

Ennen salassa tehtyä siirtoa Navalnyi istui rangaistussiirtolassa, joka sijaitsee noin 240 kilometrin päästä Venäjän pääkaupungista. 

Tällainen on "Polar Wolf"

Uutistoimisto Reutersin mukaan IK-3-rangaistussiirtola tunnetaan nimellä Polar Wolf (suom. Napaseudun susi). Se on yksi Venäjän kurinalaisimmista vankiloista, jonne on sijoitettu vakavista rikoksista tuomitut vangit. 

Navalnyin korruption vastaisen säätiön johtaja Ivan Zhdanovin mukaan IK-3-rangaistussiirtola on yksi pohjoisimmista ja syrjäisimmistä siirtoloista. 

Polar Wolf -rangaistussiirtolassa talvet ovat ankaria, sillä lämpötila saattaa pudota jopa liki 30 pakkasasteeseen. 

– Olosuhteet ovat siellä ankarat. Sinne on erittäin vaikea päästä, eikä siellä ole kirjeiden jakelujärjestelmiä, Zhdanov kirjoitti viestipalvelu X:ssä

Päätettiinkö siirrosta jo keväällä?

Zhdanov sanoo X:ssä, että oppositiojohtajan kannattajat olivat jättäneet 618 tietopyyntöä Navalnyin sijainnista. Zhdanov on varma, että Navalnyi siirrettiin kaikessa hiljaisuudessa kaukaiseen rangaistussiirtolaan, sillä Venäjän viranomaiset halusivat eristää Navalnyin ennen maaliskuun presidentinvaaleja.

Navalnyin katoaminen tapahtui näet vain muutama päivä sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti asettuvansa ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa. Siirto satojen ja taas satojen kilometrien päähän on Navalnyin kannattajien näkemyksen mukaan pyrkimys tukahduttaa kritiikki, jota Navalnyi on tiukkasanaisesti kohdistanut Putiniin.

Zhdanov uskoo, että Navalnyin siirrosta tiukan kurin vankilaan oli sovittu jo hyvissä ajoin. 

– Liittovaltion rangaistuslaitoksen johtaja Arkady Gostev oli siellä huhtikuussa, ja ehkä silloin he päättivät siirtää Aleksein sinne, hän pohtii. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Navalnyi esiintyi julkisuudessa ensimmäistä kertaa kuukausiin – Tältä myrkytetyksi epäilty oppositioaktivisti näyttää 1:19
Navalnyi esiintyi julkisuudessa ensimmäistä kertaa kuukausiin keväällä 2023.

Navalnyi: Poliittinen eliitti pitää minua uhkana

Kremlin suuri kritisoija on virunut poliittisena vankina venäläisvankiloissa jo liki kolme vuotta, maaliskuusta 2021 lähtien. Hän kärsii parhaillaan 19 vuoden vankeustuomiota. 

Tiedottajan mukaan Navalnyita syytettiin muun muassa ääriliikkeen perustamisesta ja rahoittamisesta sekä julkisesta yllyttämisestä ääriliikehdintään. Venäläisviranomaisten mukaan Navalnyin ääriliikkeellä on kytköksiä CIA:n tiedustelupalveluun. 

Navalnyi itse on sanonut, että hän on vangittuna, sillä Venäjän poliittinen eliitti näkee hänet uhkana. Vangittuna hän ei voi asettua ehdolle Venäjän presidentinvaaleissa.

Navalnyi on kiistänyt kaikki syytteet, joista hänet on tuomittu pitkään vankeusrangaistukseen. Hänen mukaansa Venäjän oikeusjärjestelmä on ääriään myöten korruptoitunut. 

Oppositiohahmon tuomioita pidetäänkin laajasti poliittisina.

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock on kirjoittanut sosiaalisessa mediassa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei pelkää mitään niin paljon kuin sodan ja korruption vastustamista ja demokratian puolustamista, vaikka se tapahtuisi vankilan sellistä käsin.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Mikä tekee Navalnyista Putinin pahimman vihollisen? 10:00
Katso video: Mikä tekee Aleksei Navalnyista presidentti Vladimir Putinin pahimman vihollisen?

Vieläkö muistat myrkytyksen?

Aleksei Navalnyi myrkytettiin Novitshok-hermomyrkkyihin kuuluvalla aineella elokuussa 2020 kun hän oli palamassa Tomskista, Siperiasta, jossa hän oli kertomassa niin sanotusta älykkäästä äänestämisestä.

Siinä ääniä keskitetään valtapuolue Yhtenäisen Venäjän vastustajille.

Navalnyia kuljettava kone teki välilaskun Omskiin Siperiassa, missä oppositiojohtaja vietiin hoitoon.

Sieltä hänet siirrettiin Berliiniin.

Navalnyi oli pitkään keinotekoisessa koomassa ja hengityskoneessa.

CNN:n ja Bellingcat-ryhmän yhdessä suorittama tutkinta osoitti Venäjän turvallisuuspalvelun (FSB) osaksi Navalnyin myrkytystä. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa myrkytykseen. Sen sijaan Putin sanoi joulukuussa 2020, että jos Venäjän turvallisuuspalvelu olisi halunnut Navalnyin hengiltä, tämä olisi jo kuollut. 

Navalnyi joutui vankilaan heti, kun hän palasi takaisin Venäjälle tammikuussa 2021 palauduttuaan myrkytyksestä.

Katso jutun alussa olevalta videolta, kun CNN:n toimittaja käveli suoraan venäläisagentin ovelle kysyen: "Myrkyttikö sinun tiimisi Navalnyin?"

Lue myös:

    Uusimmat