Mainos

Jäät heikkenevät hurjaa vauhtia Suomen pohjoisosia myöten: "Kun rakenne haurastuu, paksummastakin jäästä voi mennä läpi" – toimi näin, jos putoat jäihin

4:44
Meteorologi Liisa Rintaniemi avasi MTV Uutiset Live -lähetyksessä kevään lämpöä sekä jäätilannetta.

Jäiden haurastuminen on kiihtynyt pohjoisemmassakin Suomessa yöpakkasten päätyttyä aiemmin viikolla, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Tällä hetkellä kiintojäätä on vielä Vaasan pohjoispuolella, Vaasan saaristossa jää on jo haurasta.

Meteorologi Niko Tollman Ilmatieteen laitokselta sanoo, että jäätä voi olla pohjoisilla merialueilla vielä paksultikin, mutta keväisin jään paksuudella ei enää ole väliä.

– Kun jään rakenne haurastuu, niin paksummastakin jäästä voi mennä läpi. Kyllä Perämeren ja Pohjanmaan rannikoillakin alkaa olla syytä jo varovaisuuteen, Tollman sanoo.

Tollmanin mukaan huhtikuu on ollut keskimääräistä lämpimämpi. Jäätä on merialueilla huomattavasti vähemmän kuin viime keväänä.

– Päivässä muutamassa voi tulla suuriakin muutoksia. Jos jää on vielä tiistaina kestänyt, niin sama paikka ei enää viikonloppuna välttämättä kestä.

Keski-Suomesta ja Kainuusta pohjoiseen jäätä vaikuttaa järvissä olevan senttimääräisesti hyvin, mutta keskimääräistä lämpimämpi huhtikuu haurastuttaa myös järvien jäitä. Suomen ympäristökeskuksen jääennusteen mukaan järvien jäät heikkenevät kymmeniä senttejä alkavan viikon aikana aivan pohjoisinta Lappia myöten.

Jäille menoa ei enää suositella

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto kehottaa välttämään jäille menoa etenkin merialueilla ja Keski-Suomen järvillä.

– Kevätjää on todella petollinen. Vaikka jää aamupäivällä kestäisikin, se saattaa nopeastikin muuttua puikkoutuneeksi kevätjääksi, jonka läpi voi hulahtaa pelkästään astumalla, liiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen sanoo.

Liiton hukkumistilastojen mukaan jäihin pudonneita hukkuneita oli viime vuonna 16. Tänä vuonna on tilastoitu kolme hukkumista.

Heinosen mukaan kylmän veden sietokyky vaihtelee ihmisillä, mutta usein puhutaan vain minuuteista, kun hypotermia alkaa iskeä.

– Jos jäihin putoaa, tärkeintä on rauhoittaa itsensä ja alkaa huutaa apua pikimmiten. Samalla on syytä yrittää päästä avannosta omin neuvoin naskaleiden avulla, koska toimintakykyä ei riitä pitkään, Heinonen sanoo.

– Jos nyt joku pakolla on jäille tunkemassa, niin kuivapuvut ovat ainoita, jotka kylmää pitävät, hän jatkaa.

Neuvokas mökkiläinen pelasti Lieksassa

Lauantaina hätäkeskukset saivat ainakin kolme hälytystä ihmisen pelastamiseksi vedestä.

Lieksassa Pohjois-Karjalassa neuvokas kesämökkiläinen pelasti miehen, jonka moottorikelkan alta jäät pettivät Pankajärvellä. Veden varaan joutuneen havaittuaan mökkiläinen veti omalla kelkallaan moottoriveneensä lähelle sulan reunaa ja kävi veneellään hakemassa veteen joutuneen turvaan.

Lieksan paloasemalta kerrottiin, että uhri ei ehtinyt olla kovin kauaa vedessä ja että tämä oli turvaan tuotaessa tajuissaan. Tieto Lieksassa veden varaan joutuneesta tuli hätäkeskukseen kello 13.30:n jälkeen.

Kainuun Sotkamossa pelastuslaitos puolestaan kävi noutamassa turvaan heikoilla jäillä hiihtäneen henkilön. Niin ikään Kainuun Paltamossa oli ihmisen pelastustehtävä vedestä.

Pitkäperjantaina puolestaan Oulun pelastuslaitos sai useita hälytyksiä jäillä pulaan joutuneista ihmisistä. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja