Jääkiekkoon rahaa, turvaistuimeen ei – toimeentulotuessa isot erot

Kahvinkeitin ja turvaistuin eivät ole välttämättömyyksiä toimeentulotukiasiakkaalle.

MTV Uutisten tutkiva ryhmä kysyi Suomen suurimmista kaupungeista, kuinka paljon niissä myönnettäisiin toimeentulotukea keksityille esimerkkitapauksille.

Kysely lähetettiin Suomen suurimpiin kaupunkeihin, eli Helsinkiin, Espooseen, Tampereelle, Vantaalle, Ouluun, Turkuun, Jyväskylään, Kuopioon, Lahteen ja Kouvolaan. Kaikkien kymmenen kaupungin sosiaalitoimet vastasivat kyselyyn.

Esimerkkitapauksista ei kerrottu kaikkia mahdollisia taustatietoja, kuten hakijan omaa tai hänen perheensä omaisuutta. Sosiaalitoimesta vastanneet korostivat, etteivät heidän antamansa vastaukset voi olla tarkkoja vaan arvioita.

Toimeentulotuen jakamista ohjeistaa sosiaali- ja terveysministeriön "Opas toimeentulotukilain soveltajille". Lisäksi kaupungeissa on omia ohjeita toimeentulotuen jakamiseen.

Toimeentulotuen menot olivat toissavuonna noin 700 miljoonaa euroa.

MTV Uutisten tutkivan ryhmän kysely osoittaa, että toimeentulotuen jakamisen käytännöissä on paljon eroja.

Tapaus 1: nuori mies hukkaa tavarat humalassa

24-vuotias työtön mies hakee rahaa esineisiin, jotka on hukannut tai hajottanut humalassa. Myös vuokrat ovat rästissä toista kertaa ja häätö uhkaa.

elisa-icon_02


kahvinkeitinkännykkä

Henkilöllisyys-
todistus

vuokrarästit
Helsinki


Espoo
Tampere
Vantaa
OuluTurku
Jyväskylä
Kuopio
Lahti
Kouvola

Ensimmäinen esimerkkitapaus on 24-vuotias mies, joka on humalassa hukannut lompakkonsa, sen mukana henkilöllisyystodistuksensa ja kännykkänsä. Kotiin tullessaan hän on hajottanut kahvinkeittimen. Vuokrat ovat rästissä jo toista kertaa niin että häätö uhkaa.

Kysyimme kaupunkien sosiaalitoimista, saisiko mies rahaa kännykkään, kahvinkeittimeen, henkilöllisyystodistukseen tai vuokrarästeihin.

Kaupungit ovat yksimielisiä siitä, että mies ei saa erikseen toimeentulotukea kahvinkeittimeen, vaan sen hankintamenot kuuluvat toimeentulotuen perusosaan.

Myöskään humalassa hävittämäänsä kännykkään nuori mies ei saisi rahaa toimeentulotukiluukulta.

Jyväskylässä hän ei saisi rahaa mihinkään muuhunkaan.

- Menot kuuluvat perusosalla katettaviin menoihin. Vuokrarästejä voidaan maksaa yleensä yhden kerran häädön ehkäisemiseksi, Jyväskylän palvelujohtaja Ritva Anttonen vastaa.

Espoo, Helsinki, Kuopio, Lahti, Oulu, Tampere, Turku ja Vantaa sen sijaan olisivat valmiita harkitsemaan nuoren miehen vuokrarästien maksamista toistamiseen häädön välttämiseksi.

- Ensisijaisesti ohjaisimme tekemään maksusuunnitelmaa vuokranantajan kanssa ja selvittämään, kuinka paljon hän voisi maksaa rästivuokria itse tai saisiko hän apua muualta, esimerkiksi sukulaisilta tai pankkilainaa, Kuopion palveluesimies Niina Koponen sanoo.

- Vuokrarästeihin voi olla perusteltua myöntää ehkäisevää toimeentulotukea toistumiseen, jotta henkilö ei jää asunnottomaksi eikä henkilön aktivointitoimenpiteisiin osallistuminen vaarannu asunnottomuuden vuoksi, Lahden aikuissosiaalityön päällikkö Tarja Laukkanen sanoo.

Henkilöllisyystodistuksen saamisesta kaupunkien sosiaalitoimet ovat eri mieltä. Espoo, Helsinki, Lahti, Oulu ja Tampere voisivat myöntää rahaa hukatun henkilöllisyystodistuksen korvaamiseen.

- Voidaan myöntää täydentävänä toimeentulotukena maksusitoomus henkilökortin hankintaan, jotta asiointi viranomaisissa onnistuisi jatkossa, Oulun asiakkuuspäällikkö Raimo Ojanlatva toteaa.

Jyväskylässä, Kuopiossa ja Turussa mies sen sijaan ei saisi rahaa uuden henkilöllisyystodistuksen hankkimiseen.

Vaikka esimerkissämme ei kysyttykään mitään päihdehuollosta, Tampere ja Turku haluaisivat selvittää nuoren miehen kohdalla päihdehuollon tarvetta. Myös Espoo harkitsisi hänen kohdallaan tuettua asumista.

Tapaus 2: Toista lastaan odottava äiti hakee rahaa

36-vuotias, toista lastaan odottava äiti hakee rahaa auton turvaistuimeen, 6-vuotiaan lapsensa jääkiekkoharrastukseen ja äskettäin todetun keliakian vuoksi nousseisiin ruokakustannuksiin.

elisa-icon_03


turvaistuinkeliakia

jääkiekkoharrastus

Helsinki

EspooTampere


VantaaOulu


TurkuJyväskyläKuopioLahtiKouvola
Kaupunkien sosiaalitoimet olivat lähes yksimielisiä siinä, että äiti ei saa toimeentulotukea lasten turvaistuimeen. Kouvolan ja Oulun sosiaalitoimessa ajateltiin, että turvaistuimeen voisi mahdollisesti saada tukea.

- Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää turvaistuimeen, mikäli lapsen kuljettamiseen omalla autolla on erityisiä perusteita, Kouvolan johtava sosiaalityöntekijä Marjatta Horppu sanoo.

Myös Tampereella turvaistuimeen voitaisiin myöntää enintään 90 euroa toimeentulotukea.

Muut kaupungit eli Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Turku ja Vantaa eivät myöntäisi äidille erikseen rahaa tätä tarkoitusta varten.

- Lapsen turvaistuimeen ei pääsääntöisesti myönnetä tukea, sillä se ei ole välttämätön meno eikä sitä tarvita julkisessa liikenteessä, sanoo asiantuntija Eveliina Cammarano Espoon kaupungilta.

- Auton turvaistuimeen ei myönnetä toimeentulotukea. Emme myönnä autoonkaan, Jyväskylän palvelujohtaja Ritva Anttonen vastaa.

Sen sijaan vanhemman lapsen jääkiekkoharrastukseen kaikki kaupungit olisivat antamassa toimeentulotukea. Moni kuitenkin korosti, että lapsen harrastukseen saa rahaa vain erityistapauksissa.

— Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntään pitkään toimeentulotukea saaneille perheille tai muuten perustelluissa tilanteissa, Tampereen johtava sosiaalityöntekijä Terhikki Ahonen sanoo.

- Lasten harrastusmenoja otetaan huomioon perheen erityisten olosuhteiden kuten pitkäaikaisen toimeentulotuen saamisen, pitkäaikaisen tai vaikean sairauden tai muun sellaisen olosuhteen tai erityisen tarpeen perusteella syrjäytymistä ehkäisevänä ja kehitystä tukevana toimintana, Vantaan kaupungin palvelupäällikkö Virve Flinkkilä perustelee.

Vantaa voisi myöntää harrastukseen enintään 350 euroa vuodessa. Jääkiekkoharrastukseen vuosittain myönnettävä summa eroaa kaupungeissa huomattavasti.

Espoossa jääkiekkoon saisi täydentävää toimeentulotukea 400 euroa vuodessa, erityistapauksissa enemmänkin. Turussa toimeentulotukena voi sen sijaan saada lasten harrastusmenoihin 118 euroa vuodessa.

Äidin keliakian vuoksi nousseet ruokakustannukset jakavat vastaajien mielipiteet. Oulu olisi valmis myöntämään erityisruokavalion vuoksi nousseisiin kustannuksiin enintään 70 euroa kuukaudessa, mikäli ruokavalioon ei muuten rahaa saa. Myös Jyväskylässä ja Vantaalla rahaa saattaisi saada.

- Pitää olla näyttö kohonneista kustannuksista, Jyväskylän palvelujohtaja Ritva Anttonen sanoo.

- Jos ravitsemusterapeutin arvio ylittää Kelan korvaaman erityisruokavaliokorvauksen, otetaan erotus huomioon täydentävänä toimeentulotukena, sanoo Vantaan kaupungin palvelupäällikkö Virve Flinkkilä.

Tapaus 3.

20-vuotias virolaismies on etsinyt Suomesta neljä kuukautta töitä turhaan. Nyt rahat ovat lopussa.


matka Viroon

matka Helsinkiin

ruoka

lääkkeet
Helsinki


Espoo
Tampere
VantaaOuluTurkuJyväskyläKuopio
LahtiKouvola


20-vuotias virolaismies on tuloksetta hakenut töitä Suomesta neljän kuukauden ajan. Nyt rahat ovat loppu ja mies tulee toimeentulotukiluukulle kysymään apua. Saako hän rahaa?

Ensin kaupungeissa pyrittäisiin selvittämään, voiko mies selvitä eteenpäin esimerkiksi sukulaistensa avulla. Mikäli siihen ei näyttäisi olevan mahdollisuutta, tarjoaisi suurin osa kaupungeista virolaiselle pääosin rahaa välttämättömiin lääkkeisiin ja ruokaan sekä lipun takaisin kotimaahan.

Poikkeus on Kuopio, jonka sosiaalitoimi ei kuljettaisi virolaista kotimaahan vaan Etelä-Suomeen.

- Hänelle turvataan välttämättömät lääkkeet, ruokaraha sekä annetaan matkalippu Helsinkiin eli rajalle, Kuopion palveluesimies Niina Koponen kirjoittaa.

Espoon ja Vantaan vastauksissa mainitaan vain välttämätön ja kiireellinen toimeentulotuki.

­- Kiireellinen toimeentulotuki tarkoittaa käytännössä ruokarahaa määräajaksi, kunnes mies palaa Viroon, Espoon aikuisten sosiaalipalvelujen asiantuntija Eveliina Cammarano vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja