Jääkiekkoilu on yhtä vaarallista kuin jalkapallon pelaaminen

Jääkiekkovammat ovat lisääntyneet pelin koventumisen myötä. Vakavia pelivammoja on joka kymmenes.

Jääkiekkoilijoiden saamista vammoista lähes joka kymmenes on vakava. Tämä käy ilmi huomenna tarkastettavassa väitöskirjassa. Alttiimpia onnettomuuksille ovat vanhemmat ja huippupelaajat.

Jääkiekkoa pidetään vaarallisena lajina. Rajusta pelistä tulee paikattavaa.

- Selvä lisääntyminen on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana ja näyttää siltä, että lievimmät vammat ovat lisääntyneet, mutta vakavat ja keskivaikeat eivät ole oleellisesti muuttuneet, väitöskirjan tehnyt Jouko Mölsä kertoo.

Pelaajien vammoista lähes joka kymmenes on vakava. Huippukiekkoilija saa vuodessa pari, kolme eriasteista vammaa.

- Isku, tärähdys, vääntyminen joko vartalon tai polven tai reiden seutuun on kaikkein tyypillisin, Mölsä listaa.

JYPin joukkueen lääkärinä Mölsä tutki SM-liigan ja ykkösdivisioonan pelaajien vammoja kolmen viime vuosikymmenen ajalta. Lajin vaarallisuutta hän vertaa jalkapalloon ja salibändiin. Joillekin onnettomuudet tosin kasaantuvat.

- Monenmoisia vammoja on kertynyt on iskuja, ruhjeita, on jouduttu paikkoja leikkaamaan, on lähtenyt hampaita, sun muuta. Kyllä niitä on lukematon määrä vuoden 1999 jälkeen, just vakuutusyhtiön kanssa juteltiin, on noin 260 vahinkoilmoitusta tehty. Että aika paljon, Jani-Matti Loikala JYP:stä kertoo.

Tietyt tilanteet ovat muita vaarallisempia.

- Suurin osa näistä vammoista syntyy törmäyksen tai taklauksen seurauksena. Ehkä tuomarityöskentelyllä on osuutta, Mölsä pohtii.

Selitykset löytyvät kaukalosta: huippupelaajat ovat isokokoisia ja nopeita, Kaukalot ovat pienempiä ja peli kiihkeää. Vanhemmat voivat silti turvallisin mielin viedä junnunsa harrastuksiin.

- Iällä ja vamman esiintymisellä on selvä yhteys toisiinsa. Alle 12-vuotiaat, heillä tapahtuu näitä vammoja tosi harvoin, Mölsä muistuttaa

Vammautumisfaktoja

- Yli 100 000 suomalaista pelaa jääkiekkoa

- Vakavia pelivammoja on joka kymmenes.

- Selkärankavamma 1-2 vuoden välein.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 24.01.2004)

Lue myös:

    Uusimmat