Jääkiekkoguru Risto Dufva ihmetteli nuorena rallitähtien tempauksia Jyväskylässä: "Siinä hän heitti vedet kolmen metrin päässä autosta"

Risto Dufva tiedetään intohimoiseksi jääkiekkomieheksi, mutta hän seuraa paljon muutakin urheilua – kuten rallia. Tätä nykyä Puolan Katowicessä valmentava Dufva kertoi hersyviä muistoja Jyväskylän rallista. 

Nuori Risto Dufva seurasi, kun kuskit tulivat maaliin Jyväskylän rallin erikoiskokeelta. Markku Alen hyppäsi ulos autostaan ja heitti tupakan huuleen.

– Siinä hän sitten heitti vedet noin kolmen metrin päässä autosta. Oli siinä pikkupojalla ihmettelemistä, Dufva naurahtaa varhaiselle muistolleen.

RD:ksikin kutsuttu urheilupersoona katseli palvottuja rallitähtiä ja heidän käskyttämiään kilpureita nimmarivihko kädessä vuodesta toiseen. Kotikaupungin suurtapahtuma oli vuosittain iso tapahtuma hänellekin.  

Nimmarivihkon säilymisestä nykypäivään asti ei ole tarkkaa tietoa, mutta muistot ovat jääneet.

Ja kun Ripa innostuu muistelemaan, tarinaa tosiaan tulee.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Ralli kesti 50 metriä

Dufvan vanhemmilla oli mökki Kuohulla, josta hän jalkautui ralliteiden varsille. Sinuhe Wallinheimon isä ja setä rassasivat vihreää Skodaansa kisakuntoon, mikä nostatti omalla tavallaan nuoren urheilufanin rallihenkeä.

Dufva muistelee, miten takavuosina kuskit harjoittelivat ralliin viikkokaupalla. Niin kuin se yksi ranskalainen, joka oli yrittänyt tutustua Jyväskylän mutkikkaisiin sorateihin.

Ranskalaiskuski lähti nousemaan Laajavuoresta jyrkkää ja pitkää kaarretta oikealle kohti nykyistä Matti Nykäsen mäkeä.

Se kurvi oli liikaa.  

– Hänen rallinsa kesti 50 metriä.

Saman kaltainen kohtalo koitui toiselle ulkomaalaiskuskille, jonka matkanteko Jyväskylän keskustassa päättyi Normaalikoulun portaiden puoleenväliin.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Mikkolan ritarillinen teko

Hannu Mikkolan ritarillisen teon Dufva muistaa selkeästi. Kartturi Arne Hertz loukkasi pahasti selkänsä isossa hypyssä.

– Mikkola vei kartturinsa sairaalaan ja menetti siinä voittonsa, Dufva sanoo kunnioitusta äänessään.

Venäläiskuskien vierailutkin jäivät mieleen. Venäläiset vaihtoivat Ladoihinsa Suomessa päivitetyt osat ja lähtivät hyvillä mielin takaisin kotimaahansa.

Stig Blomqvist ja Per Eklund olivat ruotsalaisten valttikortit. Se oli katkera paikka, jos he pärjäsivät.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Lukon joukkue ralliin

Dufvaa viehättää nyt ajateltuna omien nuoruusaikojen rallien kotikutoisuus, mutta hän myöntää, että nykyisessä monikanavaisessa maailmassa rallin seuraaminen on paljon helpompaa kuin silloin ennen.

Dufvan mielestä Jyväskylän ralli on iso asia paitsi Keski-Suomelle, myös koko Suomelle.

– Vaikea keksiä kansainvälistä tapahtumaa, joka keräisi vuosittain noin isoja määriä väkeä.

Rauman Lukon päävalmentajana Dufva vei kerran joukkueensa katsomaan Jyväskylän rallia.

– Länsisuomalaisille ralli ei ole niin iso asia. Moni ei ollut käynyt koskaan katsomassa rallia. Ei sitä ymmärrä, jos ei ole ollut itse paikalla. 

Lue myös:

    Uusimmat