J. Karjalainen paljastaa hittiensä synnyn

Vahvan paluun uuden Et ole yksin -levyn myötä tehnyt Karjalainen uppoutuu kappaleita tehdessään toiseen maailmaan.

Himoksen Iskelmä festivaaleilla viikonloppuna esiintynyt J. Karjalainen myöntää olevansa innoissaan levyn upeasta vastaanotosta. Kappaleiden tekovaiheessa hän ei kuitenkaan koskaan mieti niiden hittipotentiaalia.

– Kun on tehnyt tätä hommaa 30 vuotta, on päässyt jo aika syvälle sellaiseen laulumiehen maailmaan. Kaikki lähtee siitä, että kappaleilla on oltava jotain merkitystä minulle. Yleisö ei luultavasti tiedä, mitä tekstit tarkoittavat, mutta minä tiedän. Ja jos osaan esittää ne tarpeeksi uskottavasti, ne luultavasti alkavat merkitä jotain muillekin, hän selittää.

Karjalainen on aikaisemminkin puhunut siitä, että hän teki uuden levyn biisit tänä keväänä superhitiksi nousseessa Mennyt mies -kappaleessa esiintyvän alter egonsa Markun kautta.

– Minulle ratkaiseva juttu oli tämä "Markun" löytyminen. Alan olla jo aika vanha, mutta pidän nuorekkaista jutuista, rockista ja sellaisesta. Siksi loin biisejä tehdessäni ympärilleni toisen, 1970-luvulla eläneen nuoren miehen maailman. Se on sama tapa, mitä kirjailijat usein käyttävät. Kun siihen pääsee sisään, niin sitten se ajattelu alkaa toimia, hän kuvailee.

Esimerkiksi juuri Mennyt mies syntyi Karjalaisen mukaan lopulta todella nopeasti.

– Halusin, että jokainen lause siinä kappaleessa kuulostaa hyvältä. Sillä on merkitystä minulle, sillä minulla on oikeasti ne syntsa, skitta ja vahvari sekä isäni veistämät puu-ukot. Sama juttu on vanhojen kappaleideni kohdalla. Ne eivät ehkä enää tarkoita minulle mitään, mutta täytyy muistaa, että tekovaiheessa niillä oli suuri merkitys, hän selittää.

Viime vuodet hiljaisempaa eloa Lännen-Jukka-kansanlauluprojektinsa parissa viettänyt Karjalainen on yksi tämän kesän festarikuninkaista ja kiertää ahkerasti tapahtumia ympäri Suomen.

– Tiedän, ettei kukaan voi aina olla se kuumin nimi. Nyt mennään täysillä ja otetaan kaikki irti. Ja loppu on historiaa, Karjalainen päättää nauraen.

(MTV3 – KATI PUKKI)

Lue myös:

    Uusimmat