Itävallan ykköshiihtäjän raivo purskahti yhdestä kysymyksestä, epätoivoinen pelko omasta urasta dopingskandaalin takia – "Pilanneet monta elämää"

Itävallan ykköshiihtäjä Teresa Stadlober luuli pääsevänsä elämään unelmaa MM-kotikisoissa. Keskiviikon dopingratsiat muuttivat kaiken.

Stadloberin päämatka oli naisten osalta kisat päättänyt 30 kilometrin kisa. Hän hiihti hyvin ja oli kahdeksas. Itävaltalaiset Max Hauke ja Dominik Baldauf olivat pidätettyjen urheilijoiden joukossa, ja he nostivat Itävallan ruman dopingmenneisyyden taas esiin.

– Viime päivät ovat olleet todella rankkoja, tämä on huono hetki itävaltalaiselle hiihdolle, Stadlober harmitteli saatuaan MM-kisat päätökseen.

Hän yritti pitää kohua taustalla ja keskittyä omaan kisaansa, mutta nyt aidot tunteet pääsivät irti. Kysymys siitä, mitä hän sanoisi Haukelle ja Baldaufille saa hänet lähes kihisemään. Samalla aito pelko oman uran jatkosta tulee esiin.

– He ovat niin isoja idiootteja, etten halua nähdä heitä enää loppuelämäni aikana. He tuhosivat niin paljon, he tuhosivat samalla muiden elämiä, koska nyt emme tiedä, mikä itävaltalaisen maastohiihdon tulevaisuus on. Emme tiedä, saammeko enää tukea. Toivon, että meitä yhä tuettaisiin ja fanitkin tukisivat meitä. Toivon, että minulla itselläni olisi vielä tulevaisuus, mutta en halua nähdä näitä kahta idioottia, Stadlober tykitti.

Hänen pelkonsa tulevaisuudesta on ymmärrettävä. Itävallan hiihtoliiton ÖSV:n puheenjohtaja Peter Schröcksnadel sanoi vuorokausi dopingjupakan puhkeamisen jälkeen, että vaatii maastohiihto-osaston erottamista koko liitosta. Syynä on se, että tämä on reiluun kymmeneen vuoteen jo kolmas suuri skandaali, joka liittyy maan maastohiihtoon. Torinon olympialaisissa oli vastaavanlainen ratsia, josta seurasi puitavaa vuosiksi. Sotshissa 2014 Johannes Dürr kärähti. Hiihtopomon puheet saavat Stadloberin pelkäämään.

– Olen siihen todella pettynyt. Toivon, että maastohiihdolle on tulevaisuus, myös kaikille nuorille ja meille, jotka taistelemme reilusti. Haluan jatkaa kisaamista, toivon, että meillä on tulevaisuus.

Myös Stadlober on nähnyt Haukesta vuodetun videon, jossa hänellä on veritankkaus käynnissä.

– En löydä sanoja siitä. Olen niin surullinen ja vihainen. Kaikki tunteet nousevat uudelleen pintaan. En halua enää nähdä sellaista. Haluan keskittyä itseeni ja pitää pääni pystyssä. En halua lopettaa hiihtämistä, tämä tilanne on todella hankala minulle, Stadlober sanoi selvästi järkyttyneenä.

Lue myös:

    Uusimmat