Mainos

Italian supertulivuori voisi tappaa satojatuhansia ihmisiä – "Aseen virittyminen on havaittu"

Aivan Napolin kyljessä Italiassa sijaitsevan supertulivuori Campi Flegreinin aktivoituminen herättää huolta, sillä purkautuessaan vuori saattaisi tappaa jopa satojatuhansia ihmisiä ja muuttaa maapallon ilmastoa.

Tulivuoritutkija Arto Luttinen Helsingin yliopistosta sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että vuoren heräämisestä on nähtävissä selkeitä merkkejä.

– Tulivuoren tietyissä osissa on mitattu maanpinnan kohoamista, eli tulivuoren pullistumista. Se tarkoittaa uuden magman kohoamista kohti maanpintaa. Kuumissa vesiliuoksissa ja kaasuissa on puolestaan havaittu koostumus- ja lämpötilamuutoksia.

Ajankohtaa on vaikea arvioida

Tulivuorten mahdollisen purkautumisen ajankohtaa on asiantuntijan mukaan kuitenkin hyvin haastavaa arvioida ennalta. Luttinen sanoo tulivuoren edellisestä massiivisesta purkauksesta kuluneen jo 31 000 vuotta. Tuolloin neandertalinihmiset olivat vielä olemassa ja nykyihminen oli maapallolla vielä melko uusi tulokas.

– Kyseisen purkauksen jälkeen tulivuori on purkautunut useita kymmeniä kertoja, mutta paljon pienemmällä volyymillä. Jos tämä nyt havaittu aktiivisuus johtaa purkautumiseen, niin tällainen pienempi purkautuminen on paljon todennäköisempi kuin harvinaisempi suuri purkaus. Napoli on aivan tulivuoren kyljessä, joten pienikin purkaus voisi olla hyvin hankala tapaus, mutta en halua maalailla mitään uhkakuvia.


Nature Communicationsin luoman tietokonemallinnuksen mukaan magman mukana kohoavat kaasut saattavat vapautua hyvin nopeasti ja se voisi laukaista purkauksen.

– Tietynlainen aseen virittyminen on havaittu. Mallin valossa purkaus voisi tapahtua hyvin piankin, mutta isot purkaukset ovat hyvin harvinaisia ja siksi on epätodennäköistä, että seuraava tapahtuisi juuri meidän aikanamme, Luttinen kertoo.

Hän sanoo tulivuorta monitoroivien tutkijoiden kuitenkin nostaneen seurannan tasoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.