Koronavirus jylläsi hoivakodissa Washingtonissa – hoitaja kertoo yllättävän oireen, joka paljasti tartunnan: "Sen näin heissä kaikissa"

Yhdysvaltojen Washingtonissa sijaitsevassa vanhusten hoivakodissa koronavirus jylläsi ja useita potilaita menehtyi. Hoitajat kertoivat CNN:n haastattelussa kokemuksestaan sekä kertovat, mikä oire toistui potilaasta toiseen.

Punaiset silmät voivat olla merkki siitä, että potilas on sairastunut koronavirukseen ja on hyvin sairas, kertoo koronapotilaita hoitanut Chelsey Earnest.

Earnest työskentelee Washingtonin Kirklandissa sijaitsevassa Life Care Center -nimisessä vanhusten hoivakodissa, jossa koronavirus ehti tehdä traagista jälkeä jo ennen kuin muu Yhdysvallat heräsi uhkaan, kertoo CNN. Ainakin 129 hoivakodin asukkia, vierailijaa tai henkilökuntaan kuulunutta on ehtinyt saanut tartunnan. Heistä 29 on menehtynyt, 18 heistä oli hoivakodin potilaita. Iältään he olivat keskimäärin 80-vuotiaita.

Earnestin mukaan tartunnan saaneilla oli eräs yhteinen oire, joka oli selvä merkki tartunnasta.

– Sen näin heissä kaikissa. Heillä on ikään kuin allergiset silmät, hän kuvailee tartunnan saaneita CNN:n haastattelussa.

"Ainoa oire, jonka näimme"

Earnestin mukaan sekä hän että hänen kollegansa hoivakodissa sekä läheisen sairaalan lääkärit huomasivat kaikki oudon oireen.

– Silmän valkoinen osa ei ole punainen. Se on ennemminkin niin kuin heillä olisi punaista luomiväriä silmien ulkopuolella, hän selittää ja jatkaa:

– Meillä on ollut potilaita, joilla on ollut punoittavat silmät ainoana oireena, jonka näimme, ja jotka ovat menneet sairaalaan ja menehtyneet.

Earnestin mukaan jopa katastrofitilannetta hoitanut lääkäri oli kysynyt erään kerran, onko potilailla punaiset silmät. Kuultuaan myöntävän vastauksen lääkäri oli suoraan todennut etsivänsä potilassängyn. Niin vakavasti oire otettiin.

"Näkymätön hyökkääjä"

Jos punoittavat silmät olivatkin visuaalinen oire tartunnasta, kuiva yskä oli oire, jonka pystyi kuulemaan. Earnest kertoo alkaneensa "seurata yskää" ja kirjanneensa yskivien potilaiden muutkin oireet ylös. Usein ne olivat samoja, esimerkiksi hengitysongelmia. Yöhoitajana työskennellyt Earnest kertoo, että päivällä hoivakodissa vaikutti olevan kaikki hyvin, mutta yöllä alkoi tapahtua.

– Se on näkymätön hyökkääjä. Ja kuvailen sitä paholaisen metsästyksenä, koska sellaista se oli.

Earnest kertoo esimerkin potilaasta, jolla oli kaikki hyvin illalla, mutta neljää tuntia myöhemmin tämä jo kamppaili hengityksen kanssa ja hänen silmänsä punoittivat. Ambulanssi soitettiin hakemaan potilas pois.

Earnest kuvailee hoivakodin koronakriisiä taistelutantereeksi.

– Apua tulee hitaasti, uhreja tulee paljon... etkä voi nähdä vihollista.

Hän sanoo, ettei 20 työvuotensa aikana ole nähnyt mitään vastaavaa.

"Tämä ei käynyt kenenkään mielessä"

Vuodesta 2005 hoivakodissa työskennellyt Izabela Ivanova kertoo, ettei kukaan osannut varautua tappavaan virukseen. 

– Teimme asiat, jotka normaalistikin teemme. Lääkärit tutkivat heidät, mutta emme koskaan ajatelleet Covidin kaltaista mahdollisuutta. Tämä ei käynyt kenenkään mielessä.

Life Care Centerissä hoidetaan kahdenlaisia potilaita. Toiset ovat esimerkiksi dementiasta kärsiviä pitkäaikaispotilaita, ja toiset asuvat kodissa lyhyemmän aikaa toipuessaan esimerkiksi sairaudesta.

Earnestin mukaan hoivakodissa työskennellään todella läheisesti.

– Halaamme heitä, suukotamme heitä, rakastamme heitä.

CNN:lle haastattelun antanut hoivakodin henkilökunta uskoo hoitaneensa tilanteen parhaimmalla mahdollisella tavalla, mutta tietää, että myös virheitä on voinut sattua kriisin aikana.

Koronaviruksen oireista opitaan jatkuvasti uutta

Yhdysvaltain tautikeskus on varoittanut koronaviruksen oireita olevan kuume, kuiva yskä ja hengenahdistus, mutta punaisista silmistä ei ole mainintaa. Sitä vastoin amerikkalainen silmälääkärien järjestö varoitti jäseniään sunnuntai-iltana siitä, että raporttien mukaan koronavirus on yhdistetty sidekalvontulehuykseen, joka voi aiheuttaa silmien punoitusta, kertoo CNN.

Koronaviruksen oireista opitaankin koko ajan jotain uutta. Hiljattain tutkijat havaitsivat, että ruoansulatusongelmat voivat olla yksi ensioireista. Myös haju- ja makuaistin menetys on huomattu oireeksi, joka tulisi ottaa vakavasti: "piilokantajat" saattavat levittää tautia tietämättään.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: CNN, New York Post


Lue myös:

    Uusimmat