Italialaisia kielletty poistumasta omasta kunnasta, jopa vankeus voi uhata – ”Jos jäämme kaikki kotiin, virus voi pysähtyä 15 päivässä”

Italialaisia on kehotettu pysymään kotona koko maassa. Oman kunnan alueelta saa poistua vain painavista syistä. 

Käytännössä tiistaiaamuna voimaan tullut Italian hallituksen asetus tarkoittaa, että oman kunnan alueelta saa poistua kolmesta syystä: töihin, lääkäriin tai hätätapauksen vuoksi. Syy on kysyttäessä pystyttävä todistamaan tai seurauksena voi olla kolmen kuukauden vankeustuomio.

Oman kunnan alueellakin ihmisten on vältettävä tarpeetonta liikkumista, mutta esimerkiksi kävelyllä ja ruokakaupassa saa käydä.

– Olemme vedonneet italialaisiin, jotta he muuttaisivat tapojaan. Vetoomus ei ole tehonnut, joten nyt ihmisten tavat muutetaan, pääministeri Giuseppe Conte totesi myöhään maanantaina pitämässään poikkeuksellisen kovasanaisessa televisiopuheessa.

Poikkeustilanne liittyy koronavirukseen koko ajan nopeampaan leviämiseen Italiassa. Maanantai-illan tilastojen mukaan sairastuneita on 9 172 ja koronavirus on vaatinut 463 ihmisen hengen.

Koska ihmiset eivät noudattaneet viikonloppuna 15 maakunnan alueelle laajennettua eristystä, Italian hallitus päätti rajoittaa kaikkien italialaisten liikkumista koko maassa.

– Aikaa ei enää ole. Nyt valinnanvaraa ei enää anneta, emme halua enää nähdä täyteenahdettuja ravintoloita tai piazzoja, Conte perusteli.

Lombardian maakunnallisen hätätilaorganisaation johtaja ja milanolaisen sairaalan anestesiaosaston ylilääkäri Antonio Pesenti uskoo, että Italia voi taltuttaa koronaviruksen 15 päivässä, jos ihmiset noudattavat uusia määräyksiä.

Jos jäämme kaikki kotiin, virus voisi pysähtyä 15 päivässä. Ihmisten tietoisuus tästä asiasta ei ole riittävää. Se ei käy, että liikkumista jatketaan kuin ennenkin”, hän sanoo.

Käytännössä koulut ja yliopistot pysyvät koko maassa suljettuina ainakin huhtikuun 3. päivään asti. Lisäksi suljettuina ovat museot, teatterit, elokuvateatterit ja kuntosalit. Kauppakeskukset ovat suljettuina viikonloppuisin. Baarit ja ravintolat saavat olla auki kello 8-18, mutta asiakkaiden välillä täytyy olla metrin välit. Käytännössä moni baari ja ravintola on sulkenut ovensa kokonaan. Myös ruokakauppojen tulee kiinnittää huomiota ihmisten etäisyyksiin.

Tutkijat vertaavat Italian uusia toimia edelleen Kiinan Wuhaniin.

– Kannattaa muistaa, että Italian tilanne on nyt sama kuin Wuhanin tilanne 1. helmikuuta. Jos haluamme pysäyttää viruksen, meidän on toimittava kuin kiinalaiset. Siihen vaaditaan kaikkien italialaisten yhteistyötä”, Rooman yliopiston professori Fabio Sabatini kommentoi sosiaalisessa mediassa.

Italialaisilla on kuitenkin edelleen vaikeuksia uusien määräyksien noudattamisesta. Useat mediat ovat aamun aikana kertoneet muun muassa pitkistä jonoista supermarkettien ulkopuolella. Viranomaisten vakuutukset ruoka- ja välttämättömyystarvikkeiden riittävyydestä ovat kaikuneet kuuroille korville.

– Ihmiset hamstraavat jopa saippuoita ja alkoholia varastetaan. Olisi ollut fiksua laittaa poliisi tarkkailemaan tilannetta kaupoissa, eräs nimettömänä pysyttelevä kauppias kertoo uutistoimisto Ansalle. 

Lue myös:

    Uusimmat