ISW: Wagnerin johtaja ja kenraali harmageddon sössivät tilaisuutensa kääntää hyökkäyksen kulku – ohjusvarastot tyhjenivät eikä suurta edistystä saavutettu

Palkittu venäläiskirjailija Šiškin: ”Venäjän kansan on kohdattava syyllisyytensä” 1:57
Palkittu venäläiskirjailija Šiškin: ”Venäjän kansan on kohdattava syyllisyytensä”

Wagner-palkka-armeijan perustajan ja "Putinin kokkina" tunnetun venäläinen liikemies Jevgeni Prigozhinin tähti on laskussa Kremlissä, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW.

Ajatushautomon mukaan presidentti Vladimir Putin kääntyi Wagner-johtajan sekä tuomiopäivän kenraalin lempinimen saaneen kenraali Sergei Surovikinin puoleen sen jälkeen, kun hyökkäys Ukrainaan ei sujunut toivotulla tavalla perinteisemmillä sotataktiikoilla.

"Kenraali harmageddon" Surovikin aloitti säälimättömän Ukrainan siviilikohteiden pommittamisen ohjusiskuilla. Wagner-johtaja puolestaan lähetti muun muassa vangeilla täydennetyn palkka-armeijansa lihamyllyyn rintamalle.

Wagner-armeija on ollut sodassa mukana alusta saakka, mutta viime kuukausina sen merkityksen on katsottu nousseen, ja kunnianhimoisen Jevgeni Prigozhinin aseman vahvistuneen.

Ukrainalaisten tiedustelutietojen mukaan Jevgeni Prigozhin oli luonut kenraali Surovikinin kanssa eräänlaisen liittouman, jossa kenraali antoi Wagnerin joukkojen käyttöön raskaista aseita asevoimien varastoista ja yhdessä kaksikko kilpaili vallasta puolustusministeri Sergei Shoigua vastaan.

Asevoimat jälleen hyökkäyksen keskiössä

Asetelma näyttää nyt kuitenkin kääntyneen, analysoi ISW. Ajatushautomon mukaan Wagnerin kasvanut rooli ei tuonut kaivattuja voittoja ja kenraali Surovikinin massiivinen pommituskampanja tyhjensi Venäjän ohjusvarastot.

Iskut aiheuttivat suurta tuhoa muun muassa Ukrainan sähköverkolle ja muulle infralle, mutta mitään läpimurtoa ohjusten silmittömällä tuhlaamisella ei saavutettu.

Wagner-johtajan arvellaan kuvitelleen asemansa vahvemmaksi kuin mitä se todellisuudessa oli. Prigozhin uskotaan kuvitelleen, että hän voisi kasvaneella vaikutusvallallaan haastaa puolustusministeri Sergei Shoigun ja asevoimien komentajan kenraali Valeri Gerasimovin.

ISW:n mukaan nämä kuvitelmat osoittautuivat vääriksi. Putin näyttää kääntyneen jälleen yhä enemmän Venäjän puolustusministeriön ja perinteisten asevoimien puoleen. Gerasimov nimitettiin vastikään sodan johtoon Surovikinin tilalle.

Puolustusministeri Shoigu puolestaan ilmoitti hiljattain armeijan kasvattamisesta ja asevoimien uudistamisesta.

Wagnerin nouseva tähti putosi

Kenraali Surovikinin menetettyä asemansa hyökkäyksen johdossa, Wagnerin kasvaneelta vallalta katkaistiin käytännössä pää.

Wagnerin johtajaa pidetään erittäin kunnianhimoisena ja ISW:n mukaan Putinin kokki yritti häikäilemättömästi hyötyä asevoimien huonosta menestyksestä saadakseen sekä itselleen että palkka-armeijallaan hyötyä.

ISW:n mukaan puolustusministeriö on yrittänyt myös muuttaa armeijaa ammattimaisempaan suuntaan.

Muutokset kertovat ajatushautomon mukaan siitä, että Wagnerin johtajan ja Surovikin sössivät tilaisuutensa ja Kreml päätti turvautua jälleen vahvemmin perinteiseen sodankäntiin, normaaliin komentoketjuun sekä asevoimiin.

ISW:n mukaan puolustusministeriön aseman vahvistamisen ohella Wagnerin teoille rintamalla ei ole viime aikoina annettu Kremlin suulla erityistä kiitosta, vaikka Wagner-joukot ovatkin olleet väitetysti merkittävässä roolissa.

Lue myös:

    Uusimmat