Kommentti: Putin nosti sotansa johtoon miehen, joka antoi heti julman näytteen linjastaan

Vladimir Putin nosti hyökkäyssotansa johtoon viime keskiviikkona uuden miehen, Venäjän armeijan pääesikunnan päällikön Valeri Gerasimovin. Vain muutamaa päivää myöhemmin Venäjä iski valtavalla räjähteellä asuinkerrostaloon, kirjoittaa MTV Uutisten uutispäällikkö Seppo Haaparanta.

Viime viikolla Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ilmoitti muutoksesta ”erikoisoperaation” johdossa. Julmuudestaan tunnettu kenraali Sergei Surovikin sai lähteä. 

Tilalle nostettiin pääesikunnan johtaja Valeri Gerasimov, maan korkea-arvoisin upseeri.

Vaihdos ei ollut varsinaisesti yllätys, sillä heikosti sujuneen hyökkäyssodan johtajaa on vaihdettu jo useita kertoja. Surovikinin pesti kesti alle kolme kuukautta.

Gerasimovin ylennykseen – tai näkökulmasta riippuen alennukseen – voi olla useita syitä. Surovikinin aikakausi ei ole kääntänyt sodan suuntaa, vaikka viime aikoina Venäjä on edennyt hieman Itä-Ukrainassa saaden väitetysti pikkukaupunki Soledarin haltuunsa.

Venäjä perusteli johtajanvaihdosta tehtävien laajenemisella sekä tarpeella järjestää joukkojen välille tiiviimpää vuorovaikutusta. Lausunnossa saattaa olla ainakin totuuden siemeniä, sillä esimerkiksi Wagner-joukkojen ja Venäjän varsinaisen armeijan välinen yhteistoiminta ei ole kauniisti sanottuna ollut parasta mahdollista. 

Myös tehtävät saattavat laajeta. Muun muassa sotaa tiiviisti seuraava yhdysvaltalainen ajatuspaja ISW arvioi vaihdoksen ennakoivan Venäjän tulevia operaatioita, mahdollisesti suurhyökkäystä.

Tuhannen kilon räjähde

Surovikinin säälimätön ohjus- ja lennokkikampanja ukrainalaisväestöä ja Ukrainan infrastruktuuria vastaan ei ainakaan loppunut. Venäjä aloitti "Kapteeni Harmageddonin" vastuukaudella tuhoisien iskujen sarjan ukrainalaisia siviilejä ja infrastruktuuria vastaan.

Venäjä on iskenyt sadoilla, ellei tuhansilla ohjuksilla, raketeilla ja itsemurhalennokeilla Ukrainan selustaan tarkoituksenaan tappaa, vammauttaa, jäädyttää ja tuhota.

Gerasimov ei tätä linjaa aio muuttaa, se kävi lauantaina selväksi. 

Gerasimovin käskystä Ukrainaan laukaistiin pienempien ohjusten lisäksi viisi kh-22-ohjusta, jotka kantavat mukanaan noin tuhannen kilon painoista taistelukärkeä.

Yksi niistä osui suoraan yhdeksänkerroksiseen asuinkerrostaloon Dniprossa.

Jälki tällaisesta on kuten odottaa sopii: kamalaa. Kerrostalo räjähti palasiksi, kuten myös kymmenet sen sisällä olleet ihmiset.

Tuhat kiloa räjähteitä asuinkerrostaloon.

Käsittämätöntä.

Laivoja vastaan suunniteltu ase

Käsittämätön on myös itse ase, jota venäläiset ovat päättäneet käyttää sisämaassa, kaukana rintamasta. Kyseessä on laivoja ja lentotukialuksia vastaan suunniteltu jättimäinen ohjus, jonka uusittu versio otettiin käyttöön vuonna 2016.

Ne laukaistaan kaukana kohteestaan, lentokoneesta. Aseen osumatarkkuus on Britannian puolustusministeriön mukaan heikko, ja aiheuttaa sen takia herkästi tuhoa ja kuolemaa muualla kuin tarkoitetussa kohteessaan.

Tiedossa ei ole, oliko Dnipron kerrostalon läheisyydessä mitään infrastruktuurikohdetta – sotilaskohteesta puhumattakaan. Eikä sillä edes ole väliä, jos Venäjä on valinnut taktiikakseen ominaisuuksiltaan epätarkan jättiläispommin käytön.

Näitä ohjuksia käyttäessä Dnipron lopputulos ei ole kenellekään yllätys. Kyse on summittaisen kuoleman ja pelon kylvämisestä.

Terrorismista.

Gerasimov ei ole ensimmäinen venäläiskenraali, joka käyttää tuhoisia kh-22-ohjuksia Ukrainan sisämaassa. Eikä mahdollisesti viimeinenkään.

Ukrainan ilmavoimien mukaan maalla ei ole aseistusta, joka pystyisi ampumaan kh-22-ohjuksia alas.

Venäjän terrorikampanja tulee jatkumaan, eikä sitä voida estää ennen kuin Ukrainalle toimitetaan maan toivomia Patriot-ilmatorjuntajärjestelmiä, jos silloinkaan.

Tai sota loppuu. Mutta sen nopeaan loppumiseen uskoo enää harva.

Lue myös:

    Uusimmat