USA: Sodasta tulossa Venäjälle täydellinen katastrofi – venäläisjoukkojen häätäminen Ukrainasta sotilaallisesti tänä vuonna silti hyvin vaikeaa

Saako Ukraina länneltä tarpeeksi apua sodan voittamiseksi? 7:03
Saako Ukraina länneltä tarpeeksi apua sodan voittamiseksi? Asiantuntija vastasi kysymyksiin perjantain Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Ukrainan voi olla hyvin vaikeaa häätää Venäjän joukot sotilaallisesti koko alueeltaan tänä vuonna, arvioi Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley. Hän esitti arvionsa Ukrainalle annettavaa kansainvälistä aseapua käsittelevän kokouksen jälkeen Saksan Ramsteinissa.

Milleyn mukaan aseavun toimittamisesta ja harjoittelusta riippuu se, millaisen operaation Ukraina voi saada aikaiseksi vapauttaakseen alueistaan mahdollisimman paljon.

Milley totesi sodan päättyvän lopulta neuvottelupöydässä. Hän myös sanoi, että sota on kääntymässä täydelliseksi katastrofiksi Venäjälle.

Milley arvioi Venäjälle tulleen jo merkittävästi yli 100  000 kuolonuhria sodasta.

USA määritteli Wagner-palkkasotilasyhtiön rikollisjärjestöksi

Yhdysvallat on määritellyt venäläisen Wagner-palkkasotilasyhtiön kansainväliseksi rikollisjärjestöksi. Valkoisen talon perustelujen mukaan Wagner on rikollisjärjestö, joka syyllistyy laajamittaisiin julmuuksiin ja ihmisoikeusloukkauksiin.

Tällainen on väitetysti Zelenskyiä metsästänyt, Putiniin kytkeytynyt ja Syyriassa vaikuttanut Wagner-ryhmä 1:58
Tällainen Wagner-ryhmä on:

Juridisesti Wagner rinnastuu esimerkiksi Italian mafiaryhmiin. Määrittely rikollisjärjestöksi antaa Yhdysvalloille mahdollisuuden asettaa Wagneria vastaan aiempaa laajempia sanktioita.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottajan John Kirbyn mukaan Wagnerista on tullut Venäjän armeijan kilpailija. Britannian puolustusministeriön arvion mukaan Wagnerilla on Ukrainassa jopa 50  000 taistelijaa. Kirbyn mukaan jopa 80 prosenttia sen Ukrainassa taistelevista sotilaista on rekrytoitu vankiloista.

Lisäksi Wagnerin palkkasotureita toimii muun muassa Syyriassa ja eri puolilla Afrikkaa. Wagnerin sotilaita on syytetty lukuisista sotarikoksista.

Yhdysvaltalaistiedustelun mukaan Pohjois-Korea toimittaa aseita Wagnerille, mikä on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien vastaista.

Lue myös:

    Uusimmat