Amerikkalaisprofessori: Wagner pyrkii rekrytoimaan sotilaita venäläisvankiloista – "Houkuttelee psykopaatteja, jotka haluavat vain tappaa"

Norjaan loikannut Wagner-komentaja kertoo videolla todistaneensa omien teloituksia – "Meitä ei enää pidetty ihmisinä" 4:34
Norjaan loikannut Wagner-komentaja kertoo videolla todistaneensa omiensa teloituksia – "Meitä ei enää pidetty ihmisinä".

Venäläinen Wagner-ryhmä on julmista metodeistaan tunnettu yksityinen palkka-armeija, joka toimii puolisotilaallisena joukkona ja on sotinut muun muassa Ukrainassa.

Entinen palkkasotilas ja nykyinen Georgetownin yliopiston professori Sean McFate sanoo Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle, että Wagner-järjestö houkuttelee kolmen tyyppisiä ihmisiä.

– Wagner houkuttelee epätoivoisia ja aseista jonkin verran tietäviä ihmisiä, psykopaatteja, jotka haluavat vain tappaa ihmisiä ja toisinaan sellaisia ihmisiä, jotka haluavat lähteä sotaseikkailuun ja nähdä itsensä Hollywood-elokuvan supersankarina.

McFate uskoo NRK:n haastattelussa, että Wagner-sotilaiden moraali on alhainen tai olematon.

Pakenijoilla on paljon menetettävää. McFaten mukaan useat järjestön sotilaat ovat kertoneet, miten kapinoivien ja karkureiden päät murskattaisiin lekalla.

– Koiran kuolema koiralle, Wagner-joukkojen johtaja Jevgeni Prigožinin kerrotaan kommentoineen.

NRK:n kirjoittaa, että Wagner-ryhmään värvätty entinen rikollinen, Jevgeni Nuzhinin olisi tapettu lyömällä lekalla päähän ja että video murhasta olisi julkaistu Wagneriin linkittyvällä Telegram-kanavalla.

NRK:lle puhuneen venäläisen sota-analyytikon Valerij Jarmolenkon mukaan Wagner-joukoissa on nyt paljon kokemattomampia sotilaita kuin aiemmin ja että heitä olisi hankittu venäläisisistä vankiloista.

Wagner kiinnostunut venäläisvangeista

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Wagner-sotilaiden määrä olisi kasvanut Ukrainassa noin 1000:sta lähes 20 000:een, mikä olisi Britannian viranomaisten mukaan 10 prosenttia Ukrainassa taistelevista venäläissotilaista. 

Ihmisoikeusjärjestö Russia Behind the Walls kertoi marraskuussa, että Wagner-ryhmä oli rekrytoinut Venäjällä 11 000 vankia, joista Ukrainassa taisteli 7 500.

Vankilassa olevan venäläisjohtajan Olga Romanovan mukaan venäläisvankiloissa on edelleen yli puoli miljoonaa vankia, jotka ovat hänen mukaansa helppo saalis Wagnerin rekrytoijille, kirjoittaa NRK.

Rekrytoijat eivät ole Romanovan mukaan kiinnostuneita kansainvälisestä oikeudesta eikä ihmisoikeuksista, vaan ainoastaan siitä,  innostaako henkilö muita Wagner-ryhmän jäseniä seuraamaan esimerkkiään.

McFate sanoo puhuneensa useille Wagner-sotilaille.

– Suurin osa sotilaista ei halua olla siellä, mutta ovat siellä rahan takia tai siksi, että he ovat vankeja ja heille tarjotaan lievempää tuomiota, McFate sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat