Zelenskyi: Iran valehtelee lennokkien määrästä – MTV seurasi sotaa 5. marraskuuta

"He sanoivat, että tulee tulva"– Hersonin asukkaat epätietoisia tulevaisuudesta 1:47
"Venäläiset sanoivat, että tulee tulva" – Hersonin asukkaat epätietoisia tulevaisuudesta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 5. marraskuuta 2022.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Kiina ja Saksa: Ukrainassa ei pidä käyttää ydinasetta
  • Naton Stoltenberg: Iran suunnittelee toimittavansa Venäjälle ballistisia ohjuksia
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.40: Zaporizhzhjan ydinvoimala on jälleen kytketty ulkoiseen sähköverkkoon

Ydinvoimala menetti yhteyden ulkoiseen sähköverkkoon kaksi päivää sitten, kun Venäjän pommitukset vaurioittivat korkeajännitelinjoja. 

Ydinvoimalan molemmat ulkoiset sähköverkot saatiin korjattua ja jälleenkytkentä aloitettiin perjantaina iltapäivällä, IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi kertoi tiedotteessa.

Grossi toisti kehotuksensa perustaa ydinvoimalan ympärille suojavyöhyke, joka estäisi ydinonnettomuuden. 

– Meillä ei ole varaa menettää enää yhtään aikaa. Meidän täytyy toimia ennen kuin se on liian myöhäistä, Grossi lisäsi.

20.42: Zelenskyi syyttää Irania valehtelusta lennokkien määrästä

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Iran valehtelee Venäjälle lähettämien lennokkien määrästä. Zelenskyi kertoi lauantaina Ukrainan ampuvan iranilaisia lennokkeja alas päivittäin ainakin kymmenen kappaletta. Asiasta kertoo Reuters.

The Guardianin mukaan Zelenskyi sanoi valehtelulla olevan seurauksia.

– Jos Iran aikoo jatkaa ilmiselvästä asiasta valehtelua, se tarkoittaa sitä, että maailma aikoo tutkia entistä enemmän Venäjän ja Iranin hallintoja, ja mitä Venäjä maksaa Iranille tästä yhteistyöstä.

Myös Yhdysvaltain Iranin erityislähettiläs Robert Malley kertoi Twitterissä Iranin väitteiden lennokkien määrästä olevan virheellisiä.

 – He lähettivät kymmeniä lennokkeja tänä kesänä ja heillä on sotilashenkilöstöä valloitetun Ukrainan alueella auttamassa Venäjää käyttämään niitä ukrainalaisia siviilejä vastaan, Malley tviittasi. 

18.48: Venäjän nukkehallinto palautti Leninin patsaan Melitopoliin

Venäjän asettama nukkehallinto kertoo palauttaneensa Leninin patsaan Melitopolin kaupunkiin Etelä-Ukrainassa.

Asiasta uutisoi muun muassa uutistoimisto AFP.

Lenin tuotiin Melitopoliin seitsemän vuoden poissaolon jälkeen. Venäjä miehitti kaupungin maaliskuun alussa.

Ukrainalaiset poistivat Lenin-patsaita eri puolilla maata vuoden 2014 vallankumouksen jälkeen ”kommunismin purun” hengessä. Tarkoitus oli irtautua Neuvostoliiton ja Venäjän valtapiiristä. Venäjä tuomitsi patsaiden poiston.

Maidanin kansannousussa Viktor Janukovytš syrjäytettiin Ukrainan presidentin paikalta. Presidentti oli kieltäytynyt allekirjoittamasta sopimusta, joka olisi lähentänyt Ukrainaa Euroopan unionin kanssa.

Tapahtuneen vastatoimena Venäjä miehitti Krimin.

Lenin-patsas löytyy lähes kaikkien venäläiskaupunkien keskusaukioilta.

16.17: Näin vaikea tilanne on Venäjän miehittämässä Hersonissa nyt

Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali Jarmo Lindberg kommentoi MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä ajankohtaista sotatilannetta:

Näin vaikea tilanne on Venäjän miehittämässä Hersonissa nyt – sotilasasiantuntija suorassa lähetyksessä 12:13

16.13: Putin allekirjoitti lain, joka sallii vakavista rikoksista tuomittujen venäläisten liikekannallepanon

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti perjantaina lain, joka mahdollistaa vakavista rikoksista tuomittujen venäläisten liikekannallepanon. Asiasta kertoo CNN.

Lain mukaan asepalvelukseen voidaan kutsua murhasta, ryöstöstä, varkaudesta, huumekaupasta ja muista Venäjän rikoslain mukaisista vakavista rikoksista tuomitut venäläiset.

Asepalveluksesta on kuitenkin vapautettu alaikäisiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin, maanpetokseen, vakoiluun tai terrorismiin syyllistyneet. Sen ulkopuolelle jäävät myös ne, jotka on tuomittu hallituksen virkamiehen murhayrityksestä, lentokonekaappauksesta, ääriliikkeiden toiminnasta sekä ydinmateriaalien ja radioaktiivisten aineiden laittomasta käsittelystä.

13.22: Iran myöntää toimittaneensa Venäjälle lennokkeja – ennen sotaa

Iran on myöntänyt toimittaneensa Venäjälle lennokkeja, mutta toimitukset loppuivat sen mukaan jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Iran myönsi toimittaneensa droneja Venäjälle. 

Iranin ulkoministerin Hossein Amir-Abdollahian mukaan lennokkeja on annettu Venäjälle pieni määrä muutama kuukausi ennen sodan alkamista 24. helmikuuta.

Amir-Abdollahian kiisti väitteet siitä, että Iran toimittaisi lennokkeja Venäjälle edelleen.

Venäjä on kategorisesti kiistänyt käyttävänsä iranilaisia lennokkeja hyökkäyksessään.

11.20: Mikä on tilanne Hersonissa? MTV Uutiset Liven lähetys kello 15

Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali Jarmo Lindberg kommentoi MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä ajankohtaista sotatilannetta kello 15.

11.16: Zelenskyi: Tappioiden laajuus on salattu venäläiseltä yhteiskunnalta

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan kiivaimmat taistelut Ukrainassa ovat kuluneella viikolla keskittyneet Donbassin alueella sijaitseviin Bakhmutiin ja Soledariin.

Zelenskyi sanoi Ukrainan joukkojen pitävän alueilla asemiaan.

– Näissä ja joissakin muissa paikoissa Donetskin alueella Venäjän armeija on jo kuluttanut enemmän ihmishenkiä ja ammuksia kuin se todennäköisesti kulutti kahdessa Tshetshenian sodassa yhteensä, Zelenskyi sanoi puheessaan eilen perjantaina illalla.

Ukrainan presidentin mukaan Venäjän tappioiden todellinen laajuus on salattu venäläiseltä yhteiskunnalta. Zelenskyin mukaan Venäjä on myös jatkanut osittaista liikekannallepanoa, vaikka kertoi virallisesti sen jo lopettaneensa. Zelenskyin mukaan suurien miestappioiden korvaaminen liikekannallepanolla on osoitus siitä, että Venäjän väitetty valmius neuvotteluihin Ukrainan kanssa on valhetta.

– On hyvä, että maailma näkee Venäjän retoriikan sellaisena kuin Venäjä sen ansaitsee, nimittäin valheena, ja kiinnittää huomiota vain siihen, mitä terroristivaltio todella tekee. Tekee, ei sano.

MTV Ukrainassa: Suomalainen Mikael sotii Ukrainan joukoissa 4:21
MTV Ukrainassa: Suomalainen Mikael sotii Ukrainan joukoissa.

10.49: Putin jatkanee liikekannallepanoa salassa, sanoo ajatushautomo ISW

Presidentti Putin todennäköisesti jatkaa liikekannallepanoa Venäjällä. Alkuperäinen mobiilisaatio ei nähtävästi tuonut riittävästi joukkoja rintamalle, pohtii ajatushautomo ISW.

 Putin ilmoitti eilen Venäjän mobilisoineen 318 000 miestä, mikä on 18 000 alkuperäistä suunnitelmaa enemmän. Putinin mukaan vapaaehtoisten ansiosta.

Putinin sanoille ristiriitaista on, että samaan aikaan on kuitenkin ilmoitettu asetuksesta, joka antaa mahdollisuuden mobilisoida vakaviin rikoksiin syyllistyneitä. Putin on myös allekirjoittanut lain, jonka mukaan vapaaehtoiset rinnastuvat sotilashenkilöstöön. Myöskään liikekannallepanoa ei ole allekirjoitettu päättyneeksi.

Venäläisoppositio ja -media ovat varoittaneet mobilisaation toisesta aallosta.  

9.29: Venäjällä vaikeuksia tarjota riittävästi sotilaskoulutusta joukoilleen, kertoo brittitiedustelu

Venäjällä on luultavasti vaikeuksia tarjota sotilaskoulutusta sekä liikekannallepanossa mobilisoiduille joukoille että syksyn asevelvollisille, sanotaan Britannian puolustusministeriön tämänpäiväisessä tiedusteluraportissa.

Brittiministeriön mukaan Venäjän asevoimat olivat jo valmiiksi tiukoilla tarjotessaan koulutusta osittaisessa liikekannallepanossa mobilisoiduille noin 300  000 sotilaalle. Marraskuun alussa palvelukseen astuneiden odotetaan tuovan sotilaskoulutukseen noin 120  000 koulutettavaa lisää. (STT)

7.24: Venäjä aikonee käyttää mobilisoituja joukkoja hyökkäykseen Donetskissa

Sotaa seuraava ajatushautomo ISW arvioi, että Venäjä aikoo todennäköisesti käyttää mobilisoituja, puutteellisesti koulutettuja joukkoja Donetskin hyökkäyksen käynnistämiseksi uudelleen. Ajatushautomo kuitenkin katsoo, ettei tämä tule riittämään merkittäviin aluevaltauksiin, johtuen puutteellisesta koulutuksesta, logistiikasta ja johtamisesta.

Perjantai 4.11.

21.55: Bidenin neuvonantaja tapasi Zelenskyin Kiovassa ja vakuutti Yhdysvaltain tuen jatkuvan

Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan on tavannut tänään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa. Tapaamisen tarkoituksena oli vahvistaa Yhdysvaltain tuki Ukrainalle, kertoo Valkoinen talo.

Zelenskyin lisäksi Sullivan tapasi Ukrainan puolustusministerin Oleksi Reznikovin ja presidentin kansliapäällikön Andri Jermakin. Tapaamisten aikana Sullivan "korosti Yhdysvaltain vankkumatonta tukea Ukrainalle ja sen kansalle, kun ne puolustavat suvereniteettiaan ja alueellista koskemattomuuttaan", Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja sanoi lausunnossaan.

Tiedotustilaisuudessa Kiovassa Sullivan sanoi, että Ukrainalla on "akuutti ilmapuolustuksen tarve tällä kriittisellä hetkellä", kun Venäjä käyttää ohjuksia ja iranilaisia lennokkeja Ukrainan siviili-infrastruktuuria vastaan.

20.47: Wagner-palkkasoturiryhmä avasi ensimmäisen virallisen päämajansa Pietarissa

Venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner on avannut tänään ensimmäisen virallisen päämajansa Pietarissa.

Asiasta kertoi uutistoimisto AFP, jonka mukaan Wagnerin omistaja Jevgeni Prigozhin ilmoitti toimiston avaamisesta sosiaalisessa mediassa viime viikolla.

"Putinin kokiksi" kutsuttu Prigozhin vahvisti ensimmäistä kertaa syyskuun lopulla perustaneensa salamyhkäisen Wagner-ryhmän.

Prigozhinille ja Wagner-yhtiölle asetettiin vuonna 2021 pakotteita ihmisoikeusloukkauksista ja rikoksista muun muassa Ukrainassa, Syyriassa ja Libyassa. Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Prigozhinille asetettiin huhtikuussa vielä uusia pakotteita, kuten matkustamiskielto EU:n alueella ja varojen jäädytys.

18.15: Hersonin nukkehallinto perui julistamansa ulkonaliikkumiskiellon

Venäjän asettama Hersonin hallinto perui kaupunkiin julistamansa ympärivuorokautisen ulkonaliikkumiskiellon. Aiemmin nukkehallinnon mukaan Ukrainan joukot saattavat valmistautua kaupungin takaisin valtaamiseen.

Herson oli ensimmäinen Ukrainan merkittävä kaupunki, jonka Venäjä miehitti aloitettuaan hyökkäyssotansa helmikuun lopussa.

Aiemmin tänään hallinto julisti ulkonaliikkumiskiellon, mutta perui sen. 

17.07: Putinilta jälleen outo väite: "Puola ei ole luopunut haaveistaan ottaa haltuunsa osia Ukrainasta"

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi tänään oudon väitteen, jonka mukaan Puola ei ole luopunut haaveistaan ottaa haltuunsa osia Ukrainasta.

Putin ei kertonut mitään todisteita väitteelleen. 

Puola aloitti keskiviikkona Venäjän vastaisen aidan rakennuksen.

Puolan sisäministeri Mariusz Kaminski sanoi, että Puolan on varaututtava Kaliningradin rajalla vastaavaan tilanteeseen, johon maa joutui jo viime vuonna, kun tuhannet siirtolaiset pyrkivät Puolaan Valko-Venäjältä.

Putin totesi myös, että Venäjän vastakkainasettelu "uusnatsihallinnon" kanssa Kiovassa oli "väistämätön."

Lue myös:

    Uusimmat