Iran myöntää: Toimitti Venäjälle lennokkeja, mutta ennen Ukrainan sotaa

Iran on ensimmäistä kertaa myöntänyt lähettäneensä lennokkeja Venäjälle, mutta väittää toimittaneensa niitä ainoastaan ennen Ukrainan sotaa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Iranin ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian kertoi Iranin toimittaneen Venäjälle "pienen määrän lennokkeja" kuukausia ennen Venäjän hyökkäämistä Ukrainaan. 

Ballististen ohjusten toimituksia koskevat väitteet ulkoministeri tuomitsi täysin valheellisiksi. 

Asiasta uutisoi Iranin virallinen uutistoimisto Irna.

Stoltenberg: Iranin asetoimituksia Venäjälle ei voi hyväksyä

Washington Post -lehti uutisoi viime kuun lopulla viranomaislähteidensä perusteella, että Iran olisi aikeissa toimittaa Venäjälle lyhyen kantaman ballistisia ohjuksia.

Myös sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on syyttänyt Iranin suunnittelevan ballististen ohjusten toimituksia Venäjälle. Stoltenberg puhui asiasta aiemmin tällä viikolla tiedotustilaisuudessa Turkin Istanbulissa, jossa hän tapasi Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun

Stoltenberg korosti, etteivät Iranin asetoimitukset Venäjälle sen laittomassa hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan ole hyväksyttäviä.

Venäjän tilannut Iranilta 2 000 lennokkia lisää?

Ukrainan mukaan sodassa on käytetty siviilejä vastaan jo noin 400 iranilaista kamikaze-lennokkia ja Venäjä on tilannut niitä noin 2 000 lisää. Iran on toistuvasti kieltänyt syytökset.

Britannian puolustusministeriö on arvioinut Venäjän jatkavan iranilaisvalmisteisten lennokkien laajaa käyttöä hyökkäyksissään Ukrainaa vastaan, vaikka Ukrainan ilmatorjunta pystyy onnistuneesti torjumaan niillä tehtyjä hyökkäyksiä.

Yksittäisen ilma-aluksen torjuminen on Ukrainan ilmapuolustukselle verrattain helppoa, sillä lennokit ovat hitaita, lentävät matalalla ja pitävät meteliä.

Britannia uskoo: Venäjä jatkaa lennokkilinjalla

Britannian puolustusministeriö arvioi lokakuun lopulla Venäjän jatkavan lennokkien käyttöä, koska sen muut pitkän kantaman ja kohtuullisen tarkkuuden aseet ovat käymässä vähiin.

EU-maat ovat lennokkitoimitusten takia määränneet pakotteita Irania vastaan. Pakotelistalle on joutunut iranilaisia henkilöitä ja yksi yhteisö, joiden epäillään olevan vastuussa iranilaisten lennokkien toimituksista Venäjälle. 

Lue myös:

    Uusimmat