ISW: Ukraina eteni päivässä "merkittävästi" Bahmutissa ja on ottanut aloitteen käsiinsä

Ukraina väittää venäläisten vetäytyvän Bahmutista 0:43
Maavoimien komentaja jakoi torstaina videon: Ukraina väittää videolla näkyvän, miten venäläissotilaat pakenevat asemistaan.

Ukraina on ottanut Bahmutin alueella käsiinsä taktisen aloitteen, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainalaisjoukot ovat lisäksi edenneet "merkittävästi" 18. päivä toukokuuta tekemillään vastahyökkäyksillä Bahmutin alueella.

Bahmutin taisteluiden dynamiikka muuttui viime viikolla, kun Ukraina aloitti sarjan paikallisia vastahyökkäyksiä kaupungin ympäristössä.

ISW:n mukaan nämä vastahyökkäykset eivät ole merkki "uudesta suuresta operaatiosta" eli käytännössä kyse ei siis ajatushautomon mukaan ole odotetusta suuresta vastahyökkäyksestä.

Useat Venäjä-mieliset sotakommentaattorit väittivät, että ukrainalaisjoukot etenivät Venäjän puolustuslinjojen läpi sekä Bahmutin länsi- että luoteispuolella, Ivanivskessa ja Klishchiivkassa.

Molemmat paikkakunnat sijaitsevat noin kuusi kilometriä Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungista.

Bahmutin rintamatilanne 18.5.2023
Bahmutin rintamatilanne 18. toukokuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).

Sotakommentaattorit väittivät lisäksi, että venäläisjoukot ovat vetäytyneet Sakko i Vantsettin kylän pohjoispuolelta sen eteläpuolella. Kommentaattorien tietojen mukaan ukrainalaisjoukot eivät ole vielä vallanneet kylää takaisin.

Ukrainan itäisen joukkoyhtymän tiedottaja Serhiy Cherevaty väitti, että ukrainalaisjoukot ovat edenneet päivässä 1,7 kilometriä.

Bahmutissa taistelevan Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin väitti, että ukrainalaisjoukot vetäytyivät 570 metriä Bahmutin pohjoispuolella.

ISW:n mukaan tämä on linjassa sen kanssa, että Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Malyar sanoi lausunnossaan, että Ukraina eteni samaisella alueella 500 metriä.

Bahmutin eteläpuolella Malyar sanoi ukrainalaisjoukkojen edenneen kilometrin verran.

Zelenskyi: Valmistaudumme vastahyökkäykseen

Institute for the Study of Warin ajatus aloitteen napanneesta Ukrainasta ei ole kovin omaperäinen, sillä samankaltaisia näkemyksiä ovat viime aikoina esittäneet myös ukrainalaisviranomaiset.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan ukrainalaiset joukot ovat valmistautumassa vastahyökkäykseen.

– Vastahyökkäysjoukoilla menee hyvin, olemme valmistautumassa, mutta ei yksityiskohtia, Zelenskyi sanoi tavattuaan sotilasjohtoa.

Venäjän sotilasjohto siirsi hyvän aikaa reservejä Bahmutin alueelle tukeakseen Wagnerin hyökkäyksiä itse kaupungin ytimessä ja saavuttaakseen taktisen voiton ennen Ukrainan vastahyökkäystä, ISW kirjoittaa.

– Wagnerin hyökkäystoimien rajallisuus verrattuna Ukrainan paikallisiin vastahyökkäyksiin korostaa sitä, että Venäjä on menettänyt aloitteen, ajatushautomo katsoo.

Vaikka Ukraina on edennyt Bahmutin ympäristössä, on Wagner-ryhmä jatkanut hyökkäyksiään, ja väitetysti myös osittain etenemistään, rauniokaupungissa.

Prigozhin syyttää taas puolustusministeriötä

Wagner-pomo Prigozhinin mukaan venäläisjoukot etenivät Bahmutissa 260 metriä ja Ukraina hallitsee enää 1,28 neliökilometriä kaupungista.

Palkkasotilasryhmän joukot eivät kuitenkaan Prigozhinin mukaan pysty piirittämään Bahmutissa olevia ukrainalaisjoukkoja, koska sivustojen turvallisuus on heikentynyt.

Väite on sikäli kyseenalainen, että venäläisjoukot, Wagner mukaan lukien, ovat taistelleet Bahmutissa ja sen ympäristössä kuukausien ajan ilman piirityksen onnistumista.

– Pitkän aikaa oli hieman uhkaava tilanne ukrainalaisten kannalta. Venäläiset ulottivat hyökkäyskärkiään yhä pidemmälle. Oli riski todelliselle saarrostukselle, Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi sanoi MTV Uutisille viime viikolla.

Piirityksen epäonnistumisesta Prigozhin, tuttuun tapaan, syyttää Venäjän puolustusministeriötä. Hän ei yksin, vaan Wagner-ryhmään yhteydessä olevat sotakommentaattorit ovat toistaneet samankaltaisia väitteitä.

Toisaalta osa Venäjä-mielisistä sotakommentaattoreista on katsonut, että Prigozhin ajaa Bahmutissa vain omaa etuaan.

Venäjän termobaarisen pommin jälkeä Bahmutin keskustassa 0:23
Wagner-ryhmään linkitetyllä Telegram-kanavalla huhtikuussa 2023 jaettu video termobaarisen pommin käytöstä Bahmutin keskustassa.

Kulutustaistelu kannatti?

Venäjä tarjosi Ukrainalle mahdollisuutta vetäytyi Bahmutista maaliskuun 3. päivä. Ukraina ei tähän tarttunut, vaan jatkoi puolustustaistelua.

Moni länsimainen sota-asiantuntija kritisoi talvella Ukrainan päätöstä pitää kiinni Bahmutista. Perusteena oli yleensä se, että piiritysuhan kasvamisen jälkeen puolustustaistelun katsottiin vaikeutuneen kohtuuttomasti.

Ukrainan menestyksekkäitä vastahyökkäyksiä on taas pidetty merkkinä siitä, että maan armeijan päätös pysyä kaupungissa oli oikea.

– Ukrainan puolustus priorisoi Bahmutin länsipuolen maayhteyksien ylläpitämisen, mikä pakotti Wagner-joukot kuluttavaan kaupunkisotaan, ISW toteaa.

“Odotamme vain marssijärjestystä” – Ukrainan vastahyökkäystä enteillään, mutta välineistö rapistuu käsiin 0:47
"Odotamme vain marssijärjestystä ja tarkempaa suuntaa, johon lähdemme. On se sitten Bahmut, Soledar tai mitä tahansa" – Ukrainalaissotilaat sanovat olevansa valmiita vastahyökkäykseen. Juttu on julkaistu huhtikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat