Ukraina valtaa asemia Bahmutissa: Tavoite on saartaa kaupunki

Video näyttää Bahmutin kaupungin täydellisen tuhon 0:41
Video näyttää Bahmutin kaupungin täydellisen tuhon (13.5.2023)

Ukraina jatkoi sunnuntaina vastahyökkäyksiä Bahmutin alueella, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainalaisjoukot valtasivat yli kymmenen venäläisasemaa Bahmutin pohjois- ja eteläpuolella, väitti Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar.

Venäjä-mielisten sotakommentaattorien mukaan ukrainalaisjoukot hyökkäsivät kohti Berkhivkaa, Klishchiivkaa ja Kurdiumivkaa sekä etenivät myös kohti Yahidnea.

ISW puolestaan toteaa, ettei se ole kyennyt vahvistamaan uusia ukrainalaisvalloituksia.

Ukrainan itäisen joukkoyhtymän tiedottaja, eversti Serhiy Cherevaty väitti ISW:n mukaan, että Ukrainan päätavoite Bahmutissa on piirittää kaupunki, ei hyökätä suoraan sitä vastaan.

Venäjä pitää hallussaan suurta osaa Bahmutista, ja sen on raportoitu yhä edenneen itse kaupungin alueella Ukrainan sivustahyökkäyksistä huolimatta.

Ukrainan varapuolustusministeri Malyar tosin väitti, että ukrainalaisjoukot ovat edenneet kahdella suunnalla Bahmutin esikaupunkialueilla.

Venäjän termobaarisen pommin jälkeä Bahmutin keskustassa 0:23
Wagner-ryhmään linkitetyllä Telegram-kanavalla huhtikuussa 2023 jaettu video termobaarisen pommin käytöstä Bahmutin keskustassa.

Kastehelmi: "Hämätään, pakotetaan reagoimaan"

Ukrainan itäisen joukkoyhtymän tiedottaja Cherevatyn väitteet Ukrainan etenemisestä ovat varsin vaatimattomia. ISW:n mukaan hän sanoi ukrainalaisjoukkojen edenneen korkeintaan 300 metriä. 

Joka tapauksessa Ukraina eteni viime viikon loppupäivinä enemmän Bahmutin alueella kuin Venäjä moneen viikkoon, sanoi Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi lauantaina MTV Uutisille.

Kastehelmen mukaan Ukrainan tarkoitus ei todennäköisesti ole päästä suuriin läpimurtoihin Bahmutin alueella.

– Hämätään, pakotetaan reagoimaan. Jatkotoimet tehdään Venäjän toimien perusteella, Kastehelmi sanoo.

– Alueet, joista on verisesti taisteltu tosi pitkään, ovat siirtyneet vauhdilla Ukrainalle. Nämä ovat taktisesti merkityksellisiä peltoaukeita ja kukkuloita.

Kastehelmi myös totesi viikonloppuna, että hänen ja muiden henkilöiden ylläpitämässä sotakartassa on tällä hetkellä aika paljon tyhjää tilaa, koska ei yksinkertaisesti ole varmuutta siitä, missä rintamalinja tarkalleen kulloinkin kulkee.

Alla olevalla kartalla on rintamatilanne 14. toukokuuta.

Venäjä väittää torjuneensa hyökkäykset

Venäjä on pyrkinyt vetämään huomion pois Ukrainan onnistuneista vastahyökkäyksistä ylistämällä venäläisjoukkojen puolustustoimia, ajatushautomo ISW kirjoittaa.

Venäjän puolustusministeriö on tavannut tiedottaa, että venäläisjoukot ovat torjuneet kaikki Ukrainan hyökkäykset Bahmutin alueella.

Sen sijaan Bahmutin alueella taisteleva Wagner-palkkasotilasryhmä ja Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat vahvistaneet ukrainalaistietoja Venäjän paikallisista tappioista. 

Ajatushautomo ISW pani merkille, että Venäjän puolustusministeriö on korostanut Venäjän armeijan vakinaisten joukkojen panosta puolustustaisteluissa. Puolustusministeriö ja Wagner-ryhmä ovat olleet napit vastakkain jo kuukausien ajan.

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin sen sijaan kritisoi sunnuntaina raportteja, joiden mukaan Venäjän laskuvarjojääkärit auttoivat Wagner-ryhmän taistelijoita.

Prigozhinin mukaan Venäjän laskuvarjojääkärit eivät sen enempää onnistuneet Wagnerin hyökkäysten tukemisesta, vallattujen alueiden puolustamisessa kuin menetettyjen asemien uudelleenvaltauksessakaan.

Lue myös:

    Uusimmat