Sotahistorioitsija: Prigozhinin ja Kremlin vääntö on Putinin teatteria

Sotahistorioitsija Prigozhin ja Wagnerin riidoista: "Teatteria" 1:25
Sotahistorioitsija Prigozhin ja Wagnerin riidoista: "Teatteria".

Kremlin ja Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinin välinen, kuukausia kestänyt julkinen sananvääntö on "tietynlaista teatteria", arvioi sotahistorioitsija Lasse Laaksonen.

Jos Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Prigozhinista tulee joku päivä hyödytön Moskovalle, hänet hylätään, toteaa sotahistorioitsija Laaksonen Huomenta Suomessa.

Venäjän Ukrainan suurhyökkäyksen aikana Prigozhin on kuitenkin ollut kysytty mies.

Pääosin Bahmutissa sotivan Wagner-ryhmän johtaja on kuitenkin ainakin julkisesti riidoissa vähintään Venäjän puolustusministeriön kanssa. Äskettäin Prigozhinin tulkittiin hyökänneen myös presidentti Vladimir Putinia vastaan.

Prigozhinin tulkittiin tölvaisseen Putinia, kun hän puhui puheenvuorossaan "onnellisesta isoisästä", joka "pitää itseään hyvänä". Wagner-pomo todennäköisesti viittasi presidentti Putiniin, josta Venäjällä käytetään ilmaisua "bunkkeri-isoisä", kirjoittaa ISW.

Puheessaan Prigozhin kysyi retorisesti, mitä Venäjän ja tulevien sukupolvien tulee tehdä, jos "isoisä" osoittautuu "täydeksi paskiaiseksi".

Venäjällä yksityisarmeija äksyilee ja sotamenestys nilkuttaa 10:16
Katso sotahistorioitsija Lasse Laaksosen haastattelu kokonaisuudessaan.

Putin hämmentää kuvaa todellisuudesta

Maanantaina puolestaan yhdysvaltalaismedia Washington Post väitti vuodettuihin tiedustelutietoihin vedoten, että Prigozhin yritti käydä kauppaa Ukrainan kanssa. Diilissä Prigozhin olisi antanut tietoja venäläisjoukkojen asemista, kun taas Ukraina olisi vetäytynyt Bahmutista.

Lehden mukaan Ukraina kieltäytyi sopimusehdotuksesta. Venäjä ja Prigozhin ovat kiistäneet Washington Postin väitteet.

– Minun tulkintani on, että (Prigozhinin ja Kremlin riitely) on tietynlaista teatteria. Varmasti se on hämmentämistä, jota Venäjä ja Putin harjoittavat. En usko, että Prigozhin tekee sitä yksin, Laaksonen sanoo.

Laaksosen mukaan Kreml pyrkii näin hämmentämään lännelle annettavaa kuvaa siitä, mikä on todellinen tilanne Venäjällä.

– On vaikea ulkoapäin nähdä, mikä on se todellisuus, hän sanoo.

Toisaalta Laaksonen katsoo, että Prigozhinilla on varmasti "huoli omasta asemastaan", jos hän kerran arvostelee Venäjän johtajia ja Putinin lähipiiriä.

Vaikka Laaksonen näkee Venäjän riitelyssä teatterimaisuutta, uskoo hän Washington Postin väitteissä Prigozhinin sopimusehdotuksesta Ukrainalle olevan "joku haju".

Pyrkiikö Wagner-pomo Prigozhin syrjäyttämään Putinin? 1:01
Pyrkiikö Wagner-pomo Prigozhin syrjäyttämään Putinin?

Lue myös:

    Uusimmat