Istuminen yli 6 tuntia päivässä voi jopa tappaa – lue hurjat vaikutukset

Tuntien tuolilla istuminen ei tee ainoastaan pahaa selällesi ja takapuolellesi, vaan se voi kirjaimellisesti tappaa sinut.

Liika istuminen ei tiedettävästi tee hyvää kellekään, mutta paikallaan olo voi todella vahingoittaa kroppaasi. Tutkimuksen mukaan naiset, jotka istuvat yli kuusi tuntia päivässä, kuolevat 40 prosenttia todennäköisemmin minkä tahansa sairauden vuoksi kuin naiset, jotka istuvat vähemmän kuin kolme tuntia. Tutkimuksen tulokset eivät edes riipu istujien kuntotasosta, vaan ovat yleispäteviä.

– Ihmisen keho on luotu liikkumaan. On tietysti aikoja, jolloin istuminen on täysin välttämätöntä, mutta nykyisin istutaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Se on luonnotonta ja haitallista terveydelle, ja nuoret naiset ovat erityisvaarassa, sanoo Mayo Clinicin professori James Levine.

Jatkuva istuminen voi aloittaa tuhojen aiheuttamisen nopeasti. Women's Health listasi, mihin kaikkiin kehosi osa-alueisiin pitkä istuminen vaikuttaa.

Uni

Tuntikausia tuolissa istuminen kerää nestettä sääriin, mutta turvonneet jalat eivät ole se pahin haittavaikutus. Kun yrität myöhemmin mennä nukkumaan, ylimääräinen neste liikkuu lihaksiisi ja kudoksiin aiheuttaen pahimmillaan jopa kurkun umpeen turpoamisen! Turvonneet hengitystiet voivat myös johtaa huonoon hapensaantiin tai uniapneaan.

Takapuoli

Tuore solututkimus osoittaa, että pitkään istuminen aktivoi rasvasolujasi lisääntymään jopa tuplasti verrattuna seisaallaan olemiseen. Rasvasolujen päällä istuminen tai makaaminen taas auttaa soluja tuottamaan enemmän triglyseridiä, rasvaa joka aiheuttaa sydänkohtausriskin.

Aivot

Mitä enemmän istut, sitä enemmän koet ennenaikaisia vanhenemisen hetkiä. Aivojesi muistikeskuksen toiminta heikkenee vanhemmittain, mutta liikalihavuus ja istuminen voivat vauhdittaa tätä prosessia.

Keuhkot

Jopa niin yksinkertainen asia kuin hengittäminen voi häiriöityä istumisesta. Naisilla, jotka istuvat paljon on kaksinkertainen riski sairastua keuhkoveritulppaan, ja erityisen suuri riski tähän on ehkäisypillereitä syövien naisten keskuudessa.

Vähentääksesi päivittäistä istuma-aikaasi voit tehdä muutaman yksinkertaisen teon. Pyri esimerkiksi käymään puhelinkeskustelut aina seisten, ja ruokailun jälkeen olisi erittäin tärkeää käydä pienellä kävelyllä. Jopa 10 minuuttia kestävä ruoanjälkeinen seisominen voi vähentää useita pitkään istumisen ikäviä haittavaikutuksia!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat