Istanbulin isku vaikuttanut myös Suomeen: Helsinki-Vantaan lentoasema lisännyt partiointia

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on lisätty näkyvää partiointia Istanbulin lentokenttäiskun jälkeen.

Asiasta kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Kari Rantala.

Iskun jälkeen suomalaiset viranomaiset tekivät myös uhka-arvion, ja sen perusteella suomalaisilla lentokentillä ei tarvitse muuttaa turvatoimia. Istanbulin Atatürk-lentokentälle viime viikolla tehdyssä itsemurhaiskussa kuoli 45 ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Turkin viranomaisten mukaan iskun takana oli äärijärjestö Isis.  

Uhka-arvio tehdään aina, kun vastaavia iskuja tapahtuu. 

– Käymme myös jatkuvasti läpi valmiussuunnitelmia ja ennakkosuunnitelmien teko on jokapäiväistä. Haluamme pysyä ajan hengessä mukana, Rantala sanoo. 

Rantala pitää kuitenkin tärkeimpänä turvallisuustoimena ennaltaehkäisyä.  

– Näen hirvittävän tärkeänä, että pystyisimme etukäteen tunnistamaan henkilöitä, joilla on tämän (Istanbulin iskun) kaltaisia aikeita. Heidät pitäisi pystyä löytämään tiedustelukeinoin jo ennalta, Rantala sanoo. 

Finavian riskienhallintajohtajan Juha-Pekka Pystysen mukaan Helsinki-Vantaan valvonta on hyvällä tasolla normaalistikin. Näkyvä partiointi on osin psykologinen keino, jolla rauhoitetaan ihmisiä. 

Nesteiden kuljetusta halutaan helpottaa

Lisääntyneestä valvonnasta huolimatta Euroopan komissio on kuitenkin toivonut, että nesteiden vientiä koneeseen voitaisiin helpottaa. Nykyisin koneeseen saa viedä litran nesteitä. 

Komission tavoitteena on ollut, että lähtevät matkustajat voisivat viedä suurempiakin määriä nesteitä koneeseen läpivalaisun kautta.  

Siitä, koska nesteiden kuljetus mahdollisesti vapautuisi, ei ole tietoa. Tällä hetkellä isojen nestemäärien massatarkastukseen ei ole vielä olemassa oikeanlaista teknologiaa, Pystynen sanoo. 

– Emme halua, että matkustaja joutuu luopumaan vaikka kossupullosta sen takia, että laitteet eivät toimi. Tavoitteena on, että kaikki nestemäinen on vietävissä, kun pystymme sen tarkastamaan, Pystynen lisää.  

Lue myös:

    Uusimmat