Israelin ja Hamasin sodan tapahtumat 23.10.2023

Vesipula koettelee Gazaa – näin pienellä määrällä yhden ihmisen pitäisi pärjätä päivässä 2:27
Video: Vesipula koettelee Gazaa – näin pienellä määrällä yhden ihmisen pitäisi pärjätä päivässä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa maanantaina 23. lokakuuta. Tiistain seuranta löytyy täältä.

  • Israelissa kuolonuhreja jo yli 1 400, Gazassa yli 5 000
  • Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta
  • Israel: Hamasilla yli 200 panttivankia Gazassa
  • Israel kehottaa Pohjois-Gazassa asuvia siirtymään alueen eteläosiin
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

Tiistain seuranta löytyy täältä

23.55: Palestiinan terveysministeriö: Useita palestiinalaisia kuollut ilmaiskussa pakolaisleiriin

Palestiinan terveysministeriön mukaan useita palestiinalaisia on kuollut ja loukkaantunut Israelin tekemässä ilmaiskussa Al-Shatin pakolaisleiriin Gazassa.

21.52:Hamas sanoo vapauttaneensa kaksi panttivankina ollutta naista

Äärijärjestö Hamas sanoo vapauttaneensa tänään kaksi Gazassa panttivankina ollutta naista. Hamasin sotilaallisen siiven mukaan vapauttaminen tehtiin humanitaarisista syistä.

Välittäjänä vapauttamisessa toimivat Hamasin mukaan Qatar ja Egypti.

Perjantaina Hamas ilmoitti vapauttaneensa kaksi yhdysvaltalaista naista.

Israel vahvisti tänään, että Gazassa pidetään panttivankina noin 220:tä ihmistä.

21.32:Yhdysvallat torjuu Gazan tulitauon – hyödyttäisi sen mukaan Hamasia

Yhdysvaltojen mukaan tulitauko Gazassa hyödyttäisi äärijärjestö Hamasia. Humanitaarista tulitaukoa ovat esittäneet muun muassa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell.

Tulitauko antaisi Yhdysvaltojen mukaan Hamasille mahdollisuuden levätä, varustautua ja valmistautua jatkamaan terrori-iskuja Israelia vastaan.

18.54:Libanonissa yli 19 000 ihmistä jättänyt kotinsa jännitteiden kasvaessa Israelin vastaisella rajalla

Libanonissa yli 19 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Israelin ja äärijärjestö Hizbollahin välisten jännitteiden kasvaessa maan etelärajalla, kertoo YK:n alainen Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.

IOM:n mukaan rajat ylittävien yhteenottojen lisääntyminen on johtanut ihmisten siirtymiseen Libanonissa sekä etelässä että muualla maassa. Järjestö uskoo, että kotinsa jättämään joutuvien määrä nousee jännitteiden jatkuessa tai jos väkivaltaisuudet laajenevat.

14.41: Äärijärjestö Hamasin alainen terveysministeriö väittää: Israel tappanut 5 000 gazalaista

Israelin iskuissa Gazaan on kuollut jo yli 5 000 ihmistä, kertoo äärijärjestö Hamasin kontrolloima Gazan terveysministeriö.

Kuolleista yli 2 000 on terveysministeriön mukaan lapsia.

Haavoittuneita on pitkälti yli 15 000.

Hamasin hyökkäyksessä Israeliin kuoli Israelin viranomaisten mukaan ainakin 1 400 ihmistä. Lisäksi Hamasin hallussa on yli 200 panttivankia.

10.48: Israel sanoo tehneensä pieniä maahyökkäyksiä Gazaan

Israelin armeijan mukaan se on tehnyt pieniä maahyökkäyksiä Gazan kaistalle.

Tarkoituksena on ollut etsiä Hamasin ottamia pankkivankeja ja tappaa aseistautuneita henkilöitä, Israelin armeija tiedottaa Reutersin mukaan.

Hamasilla on 222 panttivankia Gazassa, Israel sanoo.

Israelin mukaan se tarkkailee, ettei gazalaisille tarkoitettu hätäapu päädy Hamasin käsiin. Israelin armeija sanoo myös olevansa valmis käynnistämään operaatioita estääkseen tämän.

10.09: Lisää apua Gazaan

Egyptin median mukaan Gazan alueelle on määrä päästä maanantaina 40 avustusrekkaa. Sunnuntaina alueelle pääsi 17 rekkaa, mutta YK:n mukaan Gazaan pitäisi saada apua sadan rekkakuorman verran joka päivä, jotta alueen 2,4 miljoonan asukkaan perustarpeista pystyttäisiin huolehtimaan.

Samaan aikaan toistuvat tulitaistelut Libanonin rajalla Israelin pohjoisosassa lisäsivät pelkoja siitä, että konflikti laajenee ja äärijärjestö Hizbollah aloittaa laajan hyökkäyksen Israeliin.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu varoitti sunnuntaina jälleen Hizbollahia tekemästä "elämänsä suurinta erehdystä".

– Sen jälkeen tulisimme iskemään sellaisella voimalla, jota ei voi edes kuvitella ja jonka seuraukset Libanonin valtiolle tulisivat olemaan tuhoisat, Netanjahu sanoi.

(STT)

10.07: Gazan terveysministeriö: Kymmeniä kuollut iskuissa Gazaan

Ruumishuoneet täynnä, tunnistamattomia vainajia haudattu YK:n mukaan joukkohautoihin Gazassa.

Gazassa ainakin 60 ihmistä on saanut surmansa Israelin iskuissa maanantain vastaisena yönä, sanoo äärijärjestö Hamasin kontrolloima Gazan terveysministeriö. Sen mukaan ainakin 30 asuntoa tuhoutui täysin pommituksissa. Uutistoimisto AFP:n paikan päällä olevien toimittajien mukaan uhrien joukossa oli useita lapsia.

– Serkkuni oli nukkumassa talossaan tytär sylissään. Hänellä ei ollut mitään tekemistä vastarinnan kanssa, vakuutti Wael Wafi peitellessään serkkunsa ja tämän kolmivuotiaan tyttären ruumista sairaalan ruumishuoneella.

YK:n mukaan kymmenittäin tunnistamattomia vainajia on haudattu joukkohautoihin Gazan kaupungissa, koska ruumishuoneilla ei ole tilaa niiden säilyttämiseen.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön (UNRWA) mukaan 29 järjestön työntekijää on saanut surmansa sen jälkeen kun Hamas hyökkäsi Israeliin runsas kaksi viikkoa sitten. Puolet kuolleista oli toiminut opettajina Gazassa.

Israelin vastahyökkäyksessä on Gazan terveysministeriön mukaan kuollut ainakin 4  600 ihmistä. Hamasin hyökkäyksessä Israeliin kuoli Israelin viranomaisten mukaan ainakin 1 400 ihmistä.

(STT)

6.25: Israel tehnyt ilmaiskuja Etelä-Libanoniin

Israel on iskenyt varhain aamulla hävittäjillä Etelä-Libanoniin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Israelin armeijan mukaan iskujen kohteena oli kaksi äärijärjestö Hizbollahin solua, jotka väitetysti aikoivat laukaista panssarintorjuntaohjuksia ja raketteja kohti Israelia.

Hizbollah ja Israel ovat ottaneet yhteen useasti sen jälkeen, kun palestiinalainen äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin.

23.13: Silminnäkijät: Useita kuollut Israelin iskussa pakolaisleiriin

Silminnäkijät ja lääkintähenkilöstö raportoivat uutistoimisto Reutersille, että Israelin ilmaiskussa Jabalian pakolaisleirille on kuollut ainakin kolme ihmistä ja loukkaantunut useita. Pakolaisleiri sijaitsee Gazan kaistan pohjois-osassa.

21.18:Israelin tankki ampui vahingossa Egyptin asemiin

Israelin armeija kertoo, että yksi sen panssarivaunuista oli vahingossa ampunut ja osunut Egyptin asemiin lähellä Gazan rajaa. Tarkoitus oli armeijan mukaan ollut tulittaa palestiinalaiskohdetta.

– Israelin armeija ilmaisee surunsa ja katumuksensa tapauksen vuoksi, armeija sanoi lausunnossaan.

Egyptin armeija vahvistaa tapauksen ja sanoi, että osuma oli aiheuttanut lieviä vammoja, joiden laatua se ei täsmentänyt. Se kertoi omassa lausunnossaan, että tapausta tutkitaan.

Egyptiläismedian mukaan tapaus ei vaikuta avustusten toimittamiseen Gazan kaistalle.

21.09: Biden keskustellut paavin ja Netanjahun kanssa Lähi-Idän tilanteesta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on keskustellut tänään paavi Franciscuksen kanssa Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisestä konfliktista. Valkoisen talon mukaan kaksikko keskusteli tarpeesta estää tilanteen eskaloituminen alueella. Kaksikymmentä minuuttia kestäneessä puhelussa keskusteltiin myös tarpeesta tehdä työtä kestävän rauhan aikaansaamiseksi Lähi-Itään.

Biden on keskustellut tänään myös Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa Israelin ja Gazan tilanteesta.

Lue lisää sunnuntain tapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat