Israelin ja Hamasin sodan tapahtumat 24.10.2023

Vesipula koettelee Gazaa – näin pienellä määrällä yhden ihmisen pitäisi pärjätä päivässä 2:27
Video: Vesipula koettelee Gazaa – näin pienellä määrällä yhden ihmisen pitäisi pärjätä päivässä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa tiistaina 24. lokakuuta. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

  • Israelissa kuolonuhreja yli 1 400 (Israelin viranomaiset 15.10.), Gazassa 5 791 (Gazan terveysministeriö 24.10.)
  • Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta
  • Israel: Hamasilla yli 200 panttivankia Gazassa
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

Keskiviikon seuranta löytyy täältä

23.35: Palestiinalaisten presidentti: Kansainvälisen yhteisön pysäytettävä Israelin aggressio

Kansainvälisen yhteisön täytyy pysäyttää Israelin aggressio maan taistellessa Hamasia vastaan Gazan kaistalla, sanoi palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas tiistaina Länsirannalla käyneelle Ranskan presidentille Emmanuel Macronille.

Abbas tuomitsi voimakkaasti Israelin ilmaiskut, jotka hänen mukaansa ovat "tappaneet syyttömiä siviilejä barbaarisella tavalla".

Israel ja sitä tukevat maat ovat Abbasin mukaan vastuussa konfliktista. Hän myös sanoi, että pitäisi järjestää Gazaa koskeva kansainvälinen rauhankokous.

Ranskan Macron puolestaan sanoi, että mikään ei voi oikeuttaa siviilien kärsimystä palestiinalaisten alueella Israeliin 7. lokakuuta tehtyjen hyökkäysten jälkeen.

– Ei tule olemaan mitään pysyvää rauhaa, jos palestiinalaisten laillista oikeutta saada maa-aluetta ja valtiota ei tunnusteta, Macron sanoi.

Aiemmin tiistaina Jerusalemissa Macron puolusti Israelin oikeutta puolustaa itseään äärijärjestö Hamasin "terrorismilta".

23.12: Yhdysvallat: Täydellinen tulitauko hyödyttää vain Hamasia

Täydellinen tulitauko Gazassa juuri nyt helpottaisi vain äärijärjestö Hamasia, mutta sen sijaan voisi harkita humanitaarisia taukoja avun toimittamiseksi alueelle, sanoo Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Kirby kommentoi asiaa sen jälkeen, kun presidentti Joe Biden oli sanonut, että avustuskuljetuksia ei saada tarpeeksi nopeasti Gazaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken puolestaan pyysi aiemmin tänään YK:n turvallisuusneuvostoa tukemaan Yhdysvaltain johtamaa päätöslauselmaehdotusta, jossa hänen mukaansa kannatettaisiin "humanitaarisia taukoja" avustusten kuljettamiseksi, mutta ei täydellistä tulitaukoa.

22.40:Saksassa otettu kiinni mies mahdollisen iskun valmistelusta

Saksassa poliisi on ottanut maan länsiosassa kiinni miehen, jonka epäillään suunnitelleen mahdollista iskua. Useiden tiedotusvälineiden mukaan kyse olisi 29-vuotiaasta saksalais-egyptiläisestä miehestä, jonka epäillään suunnitelleen iskua Israelia tukevaan mielenosoitukseen.

Poliisin mukaan epäilty on poliisin tuttu, ja tutkinta asiassa on meneillään. Lausunnossaan poliisi ei kertonut yksityiskohtia epäillyn henkilöydestä.

Poliisin mukaan mies otettiin kiinni kotoaan Duisburgissa.

21.19: YK-järjestö: Avustustyö pysähtyy Gazassa, jos polttoainetta ei saada kiireesti alueelle

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö (UNRWA) varoittaa viestipalvelu X:ssä joutuvansa lopettamaan työnsä Gazassa huomenna, jos alueelle ei saada kiireesti polttoainetta.

Polttoainetta tarvitaan muun muassa elintärkeisiin sairaaloiden generaattoreihin.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan kuusi sairaalaa eri puolilla Gazaa on jo joutunut sulkemaan ovensa polttoaineen puutteen takia.

20.46: YK:n pääsihteerin puheetGazan tilanteesta suututtivat Israelin

YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin puheet suututtivat Israelin ennen YK:n turvallisuusneuvoston korkean tason istuntoa. Israelin YK-suurlähettiläs Gilad Erdan vaati viestipalvelu X:ssä Guterresin välitöntä eroa sen jälkeen, kun tämä oli sanonut, että Hamasin hyökkäykset eivät tapahtuneet "tyhjiössä", kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Guterres sanoi, että palestiinalaiset ovat olleet 56 vuotta tukahduttavan miehityksen alaisena.

–  On tärkeää myös tunnustaa, että Hamasin hyökkäykset eivät tapahtuneet tyhjiössä, Guterres sanoi.

Äärijärjestö Hamasin kauhistuttavalle väkivallalle ei ollut Guterresin mukaan mitään oikeutusta, mutta hän varoitti palestiinalaisten "kollektiivisesta rankaisemisesta".

Erdanin mielestä Guterres oli ilmaissut ymmärtävänsä terrorismia ja murhia.

20.20: Guterres: Gazaan saatu apu kuin "pisara meressä"

YK:n mukaan 20 avustustarvikkeitta Gazaan vievää rekkaa eivät ole päässeet tänään yli Egyptin Rafahin raja-asemalta. YK:n edustajan mukaan järjestö toivoo, että kuljetukset pääsisivät perille Gazaan huomenna. Lauantaista lukien yhteensä 54 avustusrekkaa on päässyt Gazaan. 

Alueelle on toimitettu muun muassa ruokaa, lääkkeitä ja vettä. YK:n pääsihteeri Antonio Guterreson kuvannut läpi päässeen avun määrää ”pisaraksi valtameressä” avun tarpeeseen nähden. (Reuters)

18.30:Guterres: Mikään konfliktin osapuoli ei ole humanitaarisen oikeuden yläpuolella

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoo olevansa syvästi huolissaan kansainvälisen humanitaarisen oikeuden selvistä loukkauksista Gazassa.

Turvallisuusneuvoston istunnossa puhunut Guterres myös toisti vetoomuksensa välittömästä humanitaarisesta tulitauosta, jotta avun toimittaminen Gazaan olisi helpompaa ja turvallisempaa ja jotta panttivankien vapauttaminen helpottuisi.

Guterres myös muistutti, että mikään aseellisen konfliktin osapuoli ei ole kansainvälisen humanitaarisen oikeuden yläpuolella. Hän ei selkeästi nimennyt puheessaan Israelia.

Äärijärjestö Hamasin hyökkäykset Guterres tuomitsi kauhistuttavina.

17.08:YK kehottaa parempaan yhteistoimintaan Gazan avustustyössä

YK kehottaa avustusjärjestöjä parempaan yhteistoimintaan Gazan avustustyössä. Alueelle nyt saapuva pieni avustusmäärä sisältää vain kaikkein tarpeellisimpia tavaroita.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön (UNRWA) mukaan jotkut ruokalähetykset, kuten riisit ja linssit, ovat puhtaan veden ja polttoaineen vähenemisen takia epätarkoituksenmukaisia.

Israel on katkaissut vesi-, ruoka-, polttoaine- ja energiatoimitukset Gazaan, ja viime päivinä vain vähän apua on päästetty Egyptin puolelta Gazaan.

UNRWA:n mukaan ennen nykyistä Israelin ja äärijärjestö Hamasin välistä konfliktia Egyptin puolelta saapui joka päivä Gazaan 500 kuorma-autoa lastinaan muun muassa elintarvikkeita ja polttoainetta.

14.30: Gazassa jo lähes 5 800 kuolonuhria, kertoo Hamasin kontrolloima terveysministeriö

Gazassa on kuollut jo liki 5  800 ihmistä Israelin iskuissa, kertoo äärijärjestö Hamasin kontrolloima alueen terveysministeriö. Ministeriön mukaan kuolleista liki 2  400 on lapsia. Haavoittuneita on lähes 16  300.

Hamasin hyökkäyksessä Israeliin runsaat kaksi viikkoa sitten kuoli Israelin viranomaisten mukaan ainakin 1  400 ihmistä.

Useat tahot ovat vedonneet humanitaarisen tulitauon saamiseksi Gazaan. Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi tänään Israelissa, että Hamasin sieppaamat panttivangit olisi saatava vapaaksi mahdollisimman pian.

Israelin mukaan Hamasin hallussa on yli 200 panttivankia. (STT)

14.10: Britannia kertoo kuolonuhreista ja kateissa olevista

Britannian mukaan kaksitoista sen kansalaista on kuollut Hamasin sekä Israelin sodassa. Viisi brittikansalaista on edelleen kateissa. Asiasta kertoo Britannian pääministerin edustaja. (Reuters)

10.35: Israelin armeija: Taistelut kestävät vielä viikkoja

Israelin armeija on "valmis ja päättäväinen" sodan seuraavan vaiheen suhteen, armeijan tiedottaja Daniel Hagari sanoo. 

Tiedottajan mukaan armeija odottaa poliittisia ohjeita eli käytännössä pääministeri Benjamin Netanjahun johtaman hallinnon käskyjä.

Hagari sanoi Israelin ottavan oppia Yhdysvaltain Lähi-idän taistelukokemuksista, mutta painotti, että nyt sotaa käydään Israelin rajoilla, ei tuhansien kilometrien päässä. 

Yhdysvallat on lähettänyt kaupunkisodan asiantuntijoita Israeliin. Huomioitavaa toki on, että Israel on aiemminkin sotinut muun muassa Gazassa, joten ympäristö ei ole sille uusi.

Hagarin odottaa Israelin ja Hamasin välisten taistelujen kestävän vielä viikkoja.

9.39: Google sulkee väliaikaisesti Israelin reaaliaikaiset liikennetiedot Google Mapsissa 

Google on väliaikaisesti sulkenut Israelin reaaliaikaiset liikennetiedot karttapalvelusovellus Google Mapsista ja Wazesta, kertoo CNN Google Mapsin tiedottajan sanoneen.  

– Kuten olemme tehneet aiemmin konfliktitilanteissa ja vastauksena alueen kehittyvään tilanteeseen, olemme tilapäisesti poistaneet mahdollisuuden nähdä reaaliaikaisia liikenneolosuhteita ja ruuhkia koskevia tietoja paikallisten yhteisöjen turvallisuuden vuoksi, Google Mapsin tiedottaja sanoi.

Google ei kuitenkaan täsmentänyt sitä, aikooko se sulkea reaaliaikaiset liikennetiedot pelkästään Israelissa vai Gazassa vai sekä että. 

9.28: Macron saapui Israeliin

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on saapunut Tel Aviviin Israeliin. Macronin tarkoituksena on vierailullaan osoittaa solidaarisuutta Israelille runsaat kaksi viikkoa sitten tapahtuneen äärijärjestö Hamasin hyökkäyksen vuoksi. Macronin tarkoituksena on myös puhua Gazan siviilien puolesta ja vedota humanitaarisen tulitauon aikaansaamiseksi alueelle, kertoi Ranskan presidentin kanslia.

Macron tapaa pääministeri Benjamin Netanjahun, jonka kanssa hänellä on yhteinen lehdistötilaisuus iltapäivällä. Lisäksi Macron tapaa muun muassa Israelin presidentin Isaac Herzogin sekä oppositiojohtajat Benny Gantzin ja Yair Lapidin sekä Hamasin hyökkäyksessä kuolleiden ranskalaisten omaisia.

7.28: Israel sanoo hyökänneensä vuorokaudessa yli 400 kohteeseen Gazassa

Israelin armeija sanoo iskeneensä viimeisen vuorokauden aikana yli 400 sotilaskohteeseen Gazan kaistalla. 

Iskuissa kuoli useita Hamasin johtohenkilöitä, Israel väittää.

6.20: Israel on iskenyt Gazan pakolaisleirille – useita kuollut

Israel vahvistaa tehneensä iskun Gazan pakolaisleirille, kertoo uutistoimisto Reuters.

Israel väittää iskeneensä pakolaisleirillä sijainneisiin Hamasin kohteisiin. 

Hamasin hallitseman Gazan terveysministeriön mukaan iskussa kuoli tai haavoittui kymmeniä ihmisiä myöhään maanantaina.

Palestiinalaismedian mukaan viisi ihmistä kuoli iskussa leiriin, Reuters kirjoittaa.

23.55: Palestiinan terveysministeriö: Useita palestiinalaisia kuollut ilmaiskussa pakolaisleiriin

Palestiinan terveysministeriön mukaan useita palestiinalaisia on kuollut ja loukkaantunut Israelin tekemässä ilmaiskussa Al-Shatin pakolaisleiriin Gazassa.

21.52:Hamas sanoo vapauttaneensa kaksi panttivankina ollutta naista

Äärijärjestö Hamas sanoo vapauttaneensa tänään kaksi Gazassa panttivankina ollutta naista. Hamasin sotilaallisen siiven mukaan vapauttaminen tehtiin humanitaarisista syistä.

Välittäjänä vapauttamisessa toimivat Hamasin mukaan Qatar ja Egypti.

Perjantaina Hamas ilmoitti vapauttaneensa kaksi yhdysvaltalaista naista.

Israel vahvisti tänään, että Gazassa pidetään panttivankina noin 220:tä ihmistä.

21.32: Yhdysvallat torjuu Gazan tulitauon – hyödyttäisi sen mukaan Hamasia

Yhdysvaltojen mukaan tulitauko Gazassa hyödyttäisi äärijärjestö Hamasia. Humanitaarista tulitaukoa ovat esittäneet muun muassa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell.

Tulitauko antaisi Yhdysvaltojen mukaan Hamasille mahdollisuuden levätä, varustautua ja valmistautua jatkamaan terrori-iskuja Israelia vastaan.

Lue lisää maanantain tapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat